Kuukauden juhlat ympäri maailmaa – Lifestyle News

new year, lunar new year celebrations, chinese new year, lifestyle

Kuu-uusivuosi on uuden vuoden alku kiinalaisen kuu- tai kuusolaarikalenterin perusteella. Kuukalenterit seuraavat kuun vaihetta, kun taas kuukalenterit seuraavat sekä kuun vaihetta että aurinkovuoden aikaa. Tapahtumaa juhlivat useat kulttuurit eri tavoin eri päivämäärinä. Tässä on joitain tunnetuimmista Lunar New Year -juhlista ympäri maailmaa:

Losar

Losar, joka tunnetaan myös nimellä Tiibetin uusivuosi, on tiibetinbuddhalaisuuden juhla. Lomaa vietetään eri päivinä paikallisista (Tiibet, Bhutan, Nepal, Intia) perinteistä riippuen. Vuonna 2024 tiibetiläinen uusivuosi alkoi helmikuun 10. päivänä ja juhlat jatkuivat saman kuun 12. päivään asti. Siitä alkoi myös miespuolisen puulohikäärmeen vuosi. Nepalin festivaalin muunnelma on nimeltään Lhosar, ja se havaitaan noin kahdeksan viikkoa aikaisemmin kuin Tiibetin Losar. Losaria vietetään 15 päivää, joista tärkeimmät juhlat ovat kolme ensimmäistä päivää. Losarin ensimmäisenä päivänä chhaangista (oluen tiibetiläis-nepalilainen vastine) valmistetaan changkol-juoma. Losarin toinen päivä tunnetaan nimellä King’s Losar (gyalpo losar). Losaria edeltää perinteisesti viiden päivän Vajrakilaya-harjoitus.

Tet

Tet, lyhenne sanoista Tet Nguyen Dan (”Ensimmäisen päivän festivaali”), on vietnamilaisen kulttuurin tärkein juhla. Tet juhlii kevään tuloa vietnamilaisen kalenterin mukaan ja sen päivämäärä on yleensä gregoriaanisessa kalenterissa tammikuussa tai helmikuussa. Vietnamilaiset juhlivat Tetiä vuosittain, mikä perustuu kuukalenteriin (jossa lasketaan sekä Maan liikkeet Auringon ympärillä että Kuun liikkeet Maan ympäri). Tetiä juhlitaan yleensä samana päivänä kuin kiinalainen uusivuosi (kutsutaan myös kevätjuhlaksi), ja Vietnamin ja Kiinan välinen tunnin aikaero johtaa siihen, että uusikuu tapahtuu eri päivinä. Tänä vuonna Tet putosi 10. helmikuuta.

Seollal

Seollal on korealainen perinteinen festivaali ja kansallinen juhla, jolla muistetaan kuukalenterin ensimmäistä päivää. Se on yksi etnisten korealaisten tärkeimmistä perinteisistä juhlapäivistä, ja sitä vietetään sekä Pohjois-Koreassa että Etelä-Koreassa sekä korealaisessa diasporassa kaikkialla maailmassa. Tänä aikana monet korealaiset vierailivat perheensä luona, suorittivat esi-isien riittejä, käyttivät hanbokia (perinteinen puku), söivät perinteistä ruokaa ja pelasivat perinteisiä kansanpelejä. Yksi tämän päivän tunnetuimmista käytännöistä on rahan vastaanottaminen vanhimmilta muodollisen kumartamisen jälkeen, mikä on luultavasti konfutselaisesta tavoista otettu perinne. Seollal esiintyy yleensä tammikuussa tai helmikuussa toisena uudenkuun aikana talvipäivänseisauksen jälkeen. Tänä vuonna se osui helmikuun 10.

Ryukyu uusi vuosi

Ryukyu-uusivuosi on perinteinen uusivuosi Ryukyu-saarilla (Okinawan prefektuuri ja Amamisaaret Kagoshiman prefektuurissa Japanissa). Japani käyttää täysin gregoriaanista kalenteria Meijin ennallistamisen jälkeen, mutta Ryukyu-saaret juhlivat uutta vuotta edelleen kuukalenterin ensimmäisen kuukauden ensimmäisenä päivänä. Ryukyun kuningaskunta loi ensimmäisen kerran Shixian kalenteriin perustuvan kalenterin vuonna 1674. Kuukalenterilla on erittäin tärkeä rooli kalastuksen hallitsemilla Ryukyusaarilla, koska vuorovesien ennustamisessa on luotettava kuun nousuun ja laskuun. Kun Meijin hallitus otti käyttöön aurinkokalenterin, Japanin hallintoon tyytymättömät ryukyulaiset jatkoivat kuukalenterin käyttöä. Paikalliset syövät soba-nuudeleita uuden vuoden kunniaksi, ja uuden vuoden alussa jokainen perhe lähettää toisilleen uudenvuodenkortit ja lapsille uudenvuodenlahjan.

kiinalainen uusivuosi

Festivaali juhlii uuden vuoden alkua perinteisen kuusolaarikiinalaisen kalenterin mukaan. Talven loppua ja kevätkauden alkua juhlitaan perinteisesti kiinalaisen uudenvuodenaatosta, vuoden ensimmäistä päivää edeltävästä illasta, vuoden 15. päivänä lyhtyjuhlaan asti. Kiinalaisen uudenvuoden ensimmäinen päivä alkaa uudessa kuussa, joka ilmestyy tammikuun 21. ja 20. helmikuuta välisenä aikana. Tänä vuonna kiinalainen uusivuosi osui helmikuun 10. päivään. Jokaisella perheellä on myös perinne siivota kotinsa perusteellisesti, jotta lakaista pois kaikki huono omaisuus ja tehdä tilaa tulevalle onnelle. Toinen tapa on koristella ikkunat ja ovet punaisilla paperileikkauksilla ja kupletilla. Suosittuja teemoja näiden paperileikkausten ja kuppien joukossa ovat onni tai onnellisuus, rikkaus ja pitkäikäisyys. Muita aktiviteetteja ovat sähinkäisten sytytys ja rahan antaminen punaisissa kirjekuorissa.

Samankaltaiset artikkelit