FM varoittaa ”tarkistamattomasta räjähdyksestä” F&O – Market News -lehdessä

finance minister, nirmala sitharaman on electoral bonds, electoral bonds, eci

Kirjailija: Akshata Gorde & Vivek Kumar M

Valtiovarainministeri Nirmala Sitharaman korosti tiistaina mahdollista uhkaa kotitalouksien säästämiselle vähittäiskaupan noususta futuuri- ja optiomarkkinoilla. ”Jokainen hallitsematon räjähdys F&O:n vähittäiskaupassa voi luoda tulevaisuuden haasteita paitsi markkinoille, myös sijoittajien ilmapiirille ja myös kotitalouksien taloudelle”, hän sanoi BSE:n tilaisuudessa.

Sitharaman, joka on ensimmäinen valtion virkamies, joka liputtaa F&O-uhan, puhui myös kotitalouksien talouden aktiivisesta roolista ja keskiluokan sijoittajien osallistumisesta, joilla on ollut tärkeä rooli markkinoiden suojelemisessa heilahteluilta. Hän sanoi, että on suojeltava sijoittajia ja heidän panoksiaan. ”Kotitalouksien talous on tehnyt sukupolvenvaihdoksen, haluamme turvata sen, haluamme varmistaa, että se ei hajoa.”

Hän lisäsi myös, että vähittäissijoittajilta saapuneet tulot tarjosivat markkinoille ”hupaisuisten” ulkomaisten institutionaalisten sijoittajien (FII) tyynyn, mikä vähentää heilahteluja. ”Yksi erittäin tärkeä rooli on ollut jatkuvalla kotimaisten säästöjen virralla osakemarkkinoille. Heistä on tullut vastapainovoima, kun FPI:t tulevat ja menevät”, hän sanoi.

Teollisuussijoitusyhtiöt ovat kuun alusta lähtien nettomyyneet osakkeita lähes 28 800 miljoonan ruplan arvosta meneillään olevista eduskuntavaaleista johtuvan markkinoiden epävakauden vuoksi. Samaan aikaan kotimaiset institutionaaliset sijoittajat ovat netto-ostaneet osakkeita 26 500 rupian arvosta suojaten markkinoita vapaalta pudotukselta.

Sitharamanin lausunto F&O:sta tulee aikaan, jolloin vähittäiskaupan osuus on noussut huimaaviin korkeuksiin. Viimeisten kolmen vuoden aikana F&O-segmentin keskimääräinen päivittäinen liikevaihto on noussut 71 biljoonasta rupiasta vuonna 22 359 biljoonaan ruplaan vuonna 24. Ja FY25:llä kahden ensimmäisen kuukauden keskimääräinen päivittäinen liikevaihto on kasvanut 450 biljoonaan rupiaan (13. toukokuuta asti). Samaan aikaan myös yksityissijoittajan nettoliikevaihto johdannaismarkkinoilla on kasvanut 48 000 miljoonasta 92 000 miljoonaan ruplaan.

Intian arvopaperi- ja pörssilautakunta (Sebi) on myös ollut huolissaan vähittäiskaupan osuuden kasvusta F&O-segmentissä viimeisen kolmen vuoden ajan. Markkinaviranomaisen viime vuonna tekemä tutkimus osoitti, että yhdeksän kymmenestä yksityissijoittajasta kärsii tappioita osakejohdannaismarkkinoilla.

Sitharaman kehotti myös pörssejä työskentelemään tiiviissä yhteistyössä Sebin kanssa sijoittajien luottamuksen parantamiseksi varmistamalla tiukat säännökset ja standardit. ”BSE:n ja NSE:n pitäisi lieventää järjestelmäriskiä ja varmistaa markkinoiden vakaus”, hän sanoi ja lisäsi, että sääntelijöiden tulisi ennakoivasti kuulla markkinoita ja sidosryhmiä säännösten muuttamiseksi.

FM lupasi parempaa tehokkuutta, vakautta ja ennustettavuutta markkinoilla pääministeri Narendra Modin palattua kolmannelle kaudelle. Hän vakuutti sijoittajille ”pehmeän kosketuksen” sääntelykehyksen sekä enemmän hallintoa ja vähemmän hallintoa.

Samankaltaiset artikkelit