Tarpeeksi sokerivarastoja juhliin: elintarvikesihteeri

sugar

Hallitus totesi torstaina pelkoja sokerin hinnannoususta, että makeutusainetta on ”runsaasti ja riittävästi” kotimaisen kysynnän tyydyttämiseksi ensi kaudella (2023-24) lokakuusta alkaen, mutta vihjasi vientikieltoon ajanjakso.

”Sokeriruo’on murskaus alkaa ensi kuussa. Tuotantoa on riittävästi kotimaisen etanolin kysynnän ja tarjonnan tyydyttämiseksi”, sanoi Sanjeev Chopra, elintarvike- ja julkisen jakeluosaston sihteeri FE:lle. Elintarvikesihteeri sanoi myös, että realistinen tuotannon arviointi tehdään lähiaikoina ja ”vientikiintiön jakamisesta ensi kaudelle päätetään tuotantonäkymät huomioon ottaen”.

Sokerin kotimainen vuosikulutus on noin 27 MT ja etanoliin osoitetaan noin 4 MT.

Chopran mukaan sokeritehtailla oli 8,5 miljoonaa tonnia (MT) makeutusainetta kuluvan kuun alussa, kun kuukausikysyntä on noin 2,5 tonnia loka-joulukuun juhlakaudella.

Kauppalähteet uskovat, että mahdollinen tuotannon lasku ensi kaudella (2023-24) saattaa pakottaa hallituksen olemaan myöntämättä sokerin vientikiintiötä.

Hallitus harkitsee myös esitystä varastorajoitusten asettamisesta tukkukauppiaille, joissa määrätään makeutusaineen enimmäismäärästä, jonka he voivat säilyttää hinnannousun valvomiseksi. Vuonna 2016 makeutusaineelle määrättiin varastorajat viimeksi.

Lähteet sanoivat, että sokerin tuotanto kaudella 2023-24 (loka-syyskuu) todennäköisesti laskee noin 31 miljoonaan tonniin (MT) nykyisen kauden 33 tonnista, mikä sulkee pois etanolin jakamisen alan alustavan arvion mukaan.

Kuten 1. syyskuuta, sokeriruo’on kokonaispinta-ala kuluvalla kharif-kaudella oli 5,9 miljoonaa hehtaaria (MH), mikä on hieman enemmän kuin 5,5 MH edellisenä vuonna.

Kuluttaja-asiainministeriön mukaan sokerin vähittäismyyntihinnat olivat keskiviikkona 42 rupiaa kilolta, ja ne ovat pysyneet ennallaan viimeisten neljän kuukauden aikana. Kuusi kuukautta sitten sokerin vähittäismyyntihinnat olivat 40 Rs/kg.

Sokerin vähittäiskaupan inflaatio nousi vuoden 2023 heinäkuussa 3,57 % edellisvuodesta, kun vuosi sitten hinnannousu oli 5,22 %. Sokerin yhdistetty paino kuluttajahintaindeksissä (CPI) on 1,13 %.

Kuluvalla kaudella hallitus on päättänyt olla hyväksymättä toista sokerinvientierää yli 6 MT. Tämä seuraa elintarvikeministeriön saamia panoksia satonäkymistä eri tärkeimmiltä sokeriruo’on tuotantoalueilta.

Indonesialla, Bangladeshilla, Yhdistyneillä arabiemiirikunnissa ja Djiboutilla on suuri osuus sokerin kokonaisviennistä.

Kaudella 2021–2022 Intia vei ennätykselliset 11,2 tonnia sokeria.

Crisil totesi heinäkuussa antamassaan raportissa, että korkeammat kotimaiset sokerin hinnat ja lisääntyvä etanolin myynti auttavat tasoittamaan sokeriruo’on kustannusten nousua ja viennin laskua vuonna 2024, mikä johtaa vakaaseen toiminnan kannattavuuteen integroiduille sokeritehtaille tai niille, joissa on sokeria, tislaamoa ja yhteistuotantolaitoksia.

Samankaltaiset artikkelit