RBI suunnittelee CBDC:n käyttöä puhelurahamarkkinoilla

RBI latest news, RBI news, Reserve Bank of India news, banking news, latest banking news

Valtion arvopapereiden jälkeen Intian keskuspankki aikoo laajentaa keskuspankin digitaalisen valuutan (CBDC) käyttöä rahamarkkinoille, virkamies sanoi tiistaina. ”RBI aikoo nyt mennä pankkienvälisille lainamarkkinoille (CBDC:n kanssa), erityisesti rahamarkkinoille”, hän sanoi. RBI aikoo käyttää CBDC:itä rahakkeina puhelurahojen selvittämiseen, hän sanoi.

Intian CBDC on tällä hetkellä pilottivaiheessa vähittäis- ja tukkukaupan segmenteissä. Keskuspankki on asettanut tavoitteeksi miljoona tapahtumaa päivässä vuoden 2023 loppuun mennessä.

Valtion joukkovelkakirjatransaktioiden selvittämisessä CBDC:n käyttö sallittiin viime vuoden marraskuusta lähtien. Joukkovelkakirjalainoissa CBDC:tä käytettiin tilimuodossa, hän sanoi ja lisäsi, että tukkukaupassa CBDC:n teknologian kokeilu on helpompaa, koska käyttäjät ja tapahtumat ovat rajallisia.

Virkamies sanoi, että CBDC-tapahtumien määrä, joka oli keskimäärin 25 000 päivässä, laski hieman elokuussa, kun pankit olivat kiireisiä hoitamaan sen yhteentoimivuutta United Payments Interfacen kanssa. Pyrkimys saavuttaa miljoona tapahtumaa joulukuuhun mennessä jatkuu kuitenkin.

CBDC aloitti piloteilla 1. marraskuuta viime vuonna tukkumyynnistä ja sitä laajennettiin kuukautta myöhemmin vähittäiskauppaan. Pilotit jatkuvat edelleen, eikä niille ole asetettu päättymispäivää.

”Pilotin tarkoitus on ymmärtää sen hyödyt, riskit ja vaikutukset pankkitalletuksiin rahapolitiikkaan, ihmisten valuutan käyttöön. Ymmärtääksemme, että meidän on tuotettava dataa, koska missään päin maailmaa ei ole esimerkkejä, joihin turvautua”, virkamies lisäsi.

RBI pyrkii myös kansainvälistämään Intian kehittämiä Rupay-, UPI- ja muita maksujärjestelmiä. UPI- ja Rupay-kortteja kohtaan on ollut paljon kiinnostusta monista maakunnista, ja RBI ja NPCI ovat keskustelujen ja neuvottelujen eri vaiheissa. Kiinnostus on tullut maista, jotka ovat perinteisesti olleet lähempänä Intiaa – kuten Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa. ”UPI:sta pitäisi tulla globaali tuote, joka on saatavilla kaikissa maissa.”

Tällä hetkellä Singapore, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Ranska, Iso-Britannia, Saudi-Arabia, Bahrain, Malediivit, Bhutan ja Oman ovat maita, joissa intialaiset voivat maksaa UPI:llä.

Korttimaksamisessa globaalisti 2-3 pelaajaa hallitsee. RBI haluaa, että Rupay pidetään heidän joukossaan. Rupayssa pitäisi olla kaikki ominaisuudet, jotka muilla korteilla on. Sillä pitäisi olla enemmän joustavuutta ja Rupaylla pitäisi pystyä tekemään useampia tapahtumia. Myös muiden laitteiden, kuten älypuhelimien ja kellojen, kautta. Työtä Rupayn valmiuksien parantamiseksi jatketaan.”

Virkamies sanoi G-20-huippukokouksessa 9.-10. syyskuuta, että RBI aikoisi esitellä viisi Intiassa tehtyä rahoitusinnovaatiota paviljongissaan – Public Tech Platform for Frictionless Credit, CBDC, UPI One World, Rupay On-The-Go. ja Bharat Bill Payment System.

UPI One Worldissa vierailijat pääsevät UPI:iin ilman pankkitiliä Intiassa ja pääsevät kokemaan maksujärjestelmää. Rupay On-The-Go antaisi asiakkaille mahdollisuuden suorittaa lähimaksuja käyttämiensä lisävarusteiden – kellon, sormuksen tai avaimenperän – avulla.

Samankaltaiset artikkelit