Paytm Imbroglio: Déjà Vu:n tunne – Pankki- ja rahoitusuutisia

Paytm, payments bank, savings deposits, RBI, banking services, Google Pay, UPI transactions, Regulatory Action, cyber security, Directorate of Enforcement

”Se mitä on tehty, ei voi peruuttaa”.

– William Shakespeare, Macbeth (1606), näytös 5, kohtaus I

RBI sallii maksupankkien eriytetyn lisenssijärjestelmän mukaisesti hyväksyä nykyiset ja säästötalletukset ja tarjota maksutuotteita ilman lainaa. Myöhemmin yrityksen ja toimialan välinen perusero katosi, mikä heijastui mieleenpainuvassa lauseessa ”Paytm karo” (do Paytm) ja muuttuneessa maksuskenaariossa Paytmin ja Google Payn strategisesti merkittävien aloitteiden vuoksi.

Paytmin jyrkkä pudotus johtuu yleensä suurten sijoittajien, nimittäin Jack Ma's Ant Financialsin, Alibaba Groupin ja SoftBank Groupin, osakkeiden polkumyynnistä; valtavat käteistarpeet ja suuret tappiot, Macquarie Capitalin raportissa ”liian monta sormea ​​liian monissa piirakoissa” ytimekkäästi kuvattuna jakautunut painopiste ja häiritsevä Unified Payments Interface (UPI). Tästä syystä RBI vetosi vuoden 1949 pankkivalvontalain 35 pykälän mukaisesti sille annetuille laajamittaisille valtuuksille, joiden aiheutti tahaton ja jatkuva vakiintuneiden normien noudattamatta jättäminen ja jatkuva noudattamatta jättäminen, PPBL:n (Paytm Payments Bank Limited) pykälän mukaisesti. alkaen:

(i) Mitään muita talletuksia, luottotapahtumia tai lisäyksiä ei sallita millään asiakastilillä, ennakkoon maksetuissa instrumenteissa, lompakoissa, FASTageissa, National Common Mobility Cardissa (NCMC) jne. 29. helmikuuta 2024 jälkeen.

(ii) Asiakkaidensa tilien, mukaan lukien säästöpankkitilit, käyttötilit, prepaid-instrumentit, FASTagit, NCMC:t jne., nostaminen tai käyttäminen on sallittua ilman rajoituksia käytettävissä olevaan saldoon asti.

(iii) Pankki ei saa tarjota muita kuin edellä kohdassa (ii) tarkoitettuja pankkipalveluita, kuten varojen siirtoja (riippumatta palvelujen nimestä ja luonteesta, kuten AEPS, IMPS jne.), BBPOU- ja UPI-palveluita. 29.2.2024 jälkeen.

(iv) OCL:n ja PPBL:n solmutilit on lopetettava aikaisintaan, joka tapauksessa viimeistään 29. helmikuuta 2024.

(v) Kaikkien putkitapahtumien ja solmutilien (kaikkien 29. helmikuuta 2024 tai sitä ennen aloitettujen tapahtumien osalta) selvitys on saatettava päätökseen 15. maaliskuuta 2024 mennessä, eikä muita tapahtumia sallita sen jälkeen.

Käydään läpi tietoja kattavan arvioinnin ja perspektiivin saamiseksi: 90 miljoonaa Paytm-käyttäjää, 15 miljoonaa yksilöllistä Paytm-käyttäjää, 100 000 yksilöllistä Paytm-käyttäjää sai DBT:n 6 kuukaudessa; 31,5 miljoonaa SB-tiliä PPBL:llä, 14 miljoonaa lepäävää tai jäädytettyä tiliä; 350 miljoonaa Paytm PPBL -lompakkoa, 300 miljoonaa tiliä nollasaldolla, 50 miljoonaa aktiivista tiliä saldolla.

Paytmin maksuluettelo kattaa laajan alueen. Tällaisia ​​maksuja ovat muun muassa suuret väärinkäytökset KYC-prosessissa, väitetty asiakaskunnan manipulointi, saman PAN:n yhdistäminen useille asiakkaille, rahanpesuun viittaavat rahanpesuun viittaavat asetetut rajat ylittävien liiketoimien suorittaminen jne. Vaikka tuomaristo voi olla vihainen. FEMA-rikkomuksista on olemassa kiistatonta näyttöä KYC-normien rikkomisesta yhdellä PANilla, joka on yhdistetty 100 asiakkaaseen ja joissakin tapauksissa jopa yli 1000 asiakkaaseen. Tämä valitettava tilanne muistuttaa Shakespearen aforismia, ”jotain on mätä Tanskan osavaltiossa” (Hamlet, näytös 1, kohtaus IV).

RBI oli aiemmin määrännyt 5,39 miljoonan ₹ sakon lisenssiohjeidensa noudattamatta jättämisestä, mikä parantaa päivän lopun enimmäissaldoa, kyberturvallisuuskehystä ja turvasi mobiilipankkisovelluksia, mukaan lukien UPI-ekosysteemin. Jatkaessaan tätä toimintaa RBI vapautti joukon yllä lueteltuja sääntelytoimenpiteitä, mikä aiheutti eksistentiaalisen kriisin. Laajemmin korostettiin myös makrotaloutta, kuluttajansuojaa, hallituksen puutteellista roolia, hallitusten dynamiikkaa sekä tilintarkastusyritysten due diligence- ja vastuuvelvollisuutta, joilla on rangaistustoimenpiteitä huonon hallinnon, petosten ja yritysten epäonnistumistapauksissa. Paytm romahdus.

Jotkut uutiset jopa ehdottivat, että RBI oli pyytänyt täytäntöönpanon pääosastoa (ED) tarkistamaan epäillyt PPBL-rikkomukset. Ei siis ihme, että Paytmin osakkeiden vapaa pudotus putosi jyrkästi yli 40 % sääntelyn piiskan seurauksena (osakkeen arvo putosi 428 ₹ IPO:n jälkeisestä ylimmästä 2 150 ₹:sta).

Paytmin emoyhtiö One97 Communications (OCL) omistaa 49 % PPBL:n osakkeista ja Vijay Shekhar Sharman 51 %. OCL:n ja PPBL:n välillä on myös erottamattomia liikesuhteita. Emoyhtiön Paytm-sovellus tarjoaa erilaisia ​​maksuvälineitä, kuten lompakko, Paytm UPI, FASTag ja kiinteät talletukset Paytm Payments Bankista. PPB:n toiminnan tosiasiallisesti kieltävä ankara sääntelytoimenpide ei vain järkyttänyt Paytmia jyrkästi, vaan aiheutti myös pelkoa Intian laajemmassa fintech-teollisuuden ekosysteemissä, mikä ilmeni startup-yritysten, kuten Coinome, Throughbit, Koinex ja Muvin, sulkemisena ja havaittavissa liiketoiminnan hidastumisena. Slice, Jupiter, PayU ja Instamojo. Tällaisia ​​huolenaiheita olivat innovaatioiden tukahduttaminen, korkeat vaatimustenmukaisuuskustannukset, ulkomaisten ja kotimaisten investointien vähentyminen, digitaalisten tapahtumien räjähtäminen, useiden fintech-aloitusyritysten sulkeminen ja loppukuluttajien kovalla työllä ansaitun rahan tuhoaminen. Nämä ja muut näkökohdat edellyttävät tasapainoista sääntelyä, jotta estetään arvon/sijoitusten eroosio ja heikentynyt liiketoiminnan helppous.

Näyttää vallitsevan laaja yhteisymmärrys siitä, että lakisääteisten vaatimusten ja määräysten toistuva noudattamatta jättäminen, RBI:n direktiivien laiminlyönti ja toistuva sääntöjen rikkominen ei jätä pehmeää polkemista, ja niistä ei selvästikään saa neuvotella. Historiallisesti RBI on painottanut lisensointia ja tiukempaa valvontaa sekä fintech-tuotteiden alistamista tavanomaisten sääntelyvälineiden ja -mekanismien piiriin. Kun otetaan huomioon tunnistettavissa olevat ongelmat, RBI:n lähestymistapa voisi olla vivahteikas, jotta se edistäisi innovaatioita sääntelyn hiekkalaatikossa synkronoituna uuden aikakauden sääntelijöiden kanssa fintechiin vaikuttamiseksi. Vaikka innovaatiot ovat ehdottomasti välttämättömiä, erityisesti fintech-ekosysteemissä, innovaation on tapahduttava pelin sääntöjen mukaisesti.

Kysymys suuremmista noudattamiskustannuksista on herättänyt pitkiä keskusteluja, mutta on ymmärrettävä, että mikä tahansa oikotie, kaikki löysyys tai ”luovan” pankkitoiminnan tai muun politiikan harjoittaminen voi johtaa sääntelyn suohon ja jopa tarkoittaa eroa merkin ja mar välillä. kuten Zee, Byju's, Paytm, Religare jne. näkyvät selvästi.

Rajoitetussa lykkäysoperaatiossa Paytm pelasti tilanteen osittain avaamalla sulkutilin Axis Bankissa ”…varmistaakseen saumattomat kauppiaiden maksut kuten ennen”. Tämä RBI:n määräysten mukaisesti aloitettu muutto tarkoitti, että Paytm QR-koodit, soundboxit ja korttikoneet jatkavat toimintaansa tarkistetun 15. maaliskuuta (aiemmin 29. helmikuuta) jälkeen, mikäli kauppiaat ovat siirtyneet muihin pankkeihin. Tämä on merkittävä toimenpide, sillä päivittäisiin maksutapahtumiin käytettiin 330 miljoonaa Paytm-lompakkoa.

RBI:n kuvernööri Shaktikanta Das sanoi 6.3.2024, että aika 15. maaliskuuta on riittävä, koska 80-85 % Paytm-lompakoista on linkitetty muihin pankkeihin ja loput 15 % on neuvottu siirtymään muihin pankkeihin.

PPBL:n osakkeenomistajat ovat sopineet yhteisesti yksinkertaistavansa osakassopimusta (SHA) tukeakseen PPBL:n osakkeenomistajista riippumatonta hallintoa, One 97 Communications (OCL). OCL:n osakkeet nousivat 4 % 420 ₹:iin sen jälkeen, kun Paytm ja Paytm Payments Bank sopivat yritysten välisten sopimusten lopettamisesta. Samaan aikaan SoftBank Group myi 2,2 % osuudestaan ​​sääntelyn epävarmuuden vuoksi. Silti kaikki ei ole menetetty, ja Paytm voi voittaa sääntelyn vastatuulen noustakseen vahvaksi yhtiöksi. Sääntelyn tiukempi täytäntöönpano näkyy kuitenkin myös siinä, että JM Financial on RBI:n hiuspisteessä Paytmin ja IIFL Financen jälkeen.

FM tapasi johtavien fintech-yritysten, kuten Amazon Payn, Zerodhan, Credin ja LendingKartin, huippujohtajia 1. maaliskuuta 2024. Vaikka Paytmiin liittyvää ahdistusta tai huolenaiheita ei ilmoitettu, FM määräsi RBI:n pitämään kuukausittaisia ​​tapaamisia fintech-yritysten kanssa. poistamaan sääntelyyn liittyvät huolenaiheet.

Vaikka meno sujui hyvin, suuret pelaajat saivat pallon Paytmin kanssa, joka tallensi rajua nousua ja markkinointi- ja brändäysaloitteita, jotka hyödynsivät käteismaksuja käsikirjoitushistoriaan. Mutta se oli liian hyvä kestääkseen ja liiketoimintamalli oli selvästi kestämätön keskipitkällä aikavälillä. Ja siksi epäonnistuminen onnistui – mutta huomattavaa levottomuutta aiheutti se, että kyseessä ei ollut pieni pudotus vaan vapaa pudotus, jolla oli tuhoisat seuraukset ei vain yksittäiselle kokonaisuudelle vaan myös laajemmalle ekosysteemille.

Lakisääteisten ohjeiden rikkomisen vaarat, oikotiehakuisuuden houkuttelema sääntöjen ja määräysten rikkominen, yritysjohtamisen peruskanonien ja tiukkojen sääntelynormien ja vaatimustenmukaisuusvaatimusten huomiotta jättäminen ovat nousseet yhä enemmän keskipisteeseen.

Tässä surkeassa ympäristössä seinälle kirjoitettu teksti on selkeä, historian viesti on erehtymätön: vaikka järjestelmässä ei ehkä olekaan mitään ongelmaa, jatkuvalla noudattamatta jättämisellä voi olla tuhoisia seurauksia koko kehityskirjolla. Tästä syystä taitavan ja tehokkaan riskienhallinnan on oltava keskeinen osa operatiivisten riskien strategiaa, jotta estetään tällaisten onnettomuuksien toistuminen. Ei voi enää olla bisnestä kuten tavallisesti, déjà vu -tilannetta ”plus ça change, plus c'est la même chose”, jonka ranskalainen kirjailija Jean-Baptiste Alphonse Karr kuvaili osuvasti vuonna 1849, eli mitä enemmän se muuttuu, sitä enemmän se pysyy samana. Menneisyys on mennyttä, mutta tulevaisuutta voidaan muotoilla paremmin koordinoiduilla ja koordinoiduilla toimenpiteillä kiireellisesti.

Suppea kilpailun tunne ei enää päde tässä hämärässä VUCA-maailmassa (volatiliteetti, epävarmuus, monimutkaisuus ja moniselitteisyys), joka vaatii laaja-alaista lähestymistapaa elämään, taloudelliseen toimintaan ja kilpailudynamiikkaan. Sillä Netflix korosti, että heidän suurin kilpailijansa on ”nukkuminen” eikä Disney Hotstar; toffeenvalmistajat väittävät, että heidän suurin kilpailijansa on ”UPI” eivätkä muut makeiset; Mercedes Benzin toimitusjohtajan mielestä heidän suurin kilpailijansa on ”SIP-rahasto” eivätkä muut luksusautot.

Kun otetaan huomioon suurempi ketteryys ja sopeutumiskyky, varhaisen vaiheen fintech-investoinnit eivät välttämättä hidastu merkittävästi.

Tämän monitasoisen kysymyksen lukemattomien ulottuvuuksien vuoksi yritysministeriön syyskuussa 2019 perustama yhtiöoikeuskomitea (CLC) todennäköisesti myös tarkastelee erilaisia ​​startup-yrityksiä koskevia sääntelyjärjestelyjä ja ehdottaa sopivia politiikkaohjeita, jotta järjestelmästä tulee vakaampi, kestävämpi ja kestävämpi.

Samankaltaiset artikkelit