Pankkien määräaikaistalletusten kasvu kiihtyy viiden vuoden korkeimmalle tasolle

rbi, reserve bank of india, bank, Care Ratings, banking and finance

Korkojen kiehuessa asiakkaat ryntäävät ansaitsemaan korkeampaa tuottoa määräaikaistalletuksille. Tämän seurauksena pankkien määräaikaistalletukset ovat kasvaneet 17,4 % kuluvan tilikauden ensimmäisellä neljänneksellä, mikä on suurin neljännesvuosittainen kasvu viiteen viime vuoteen. Tätä ennen korkein kasvuvauhti viiteen viime vuoteen oli vuosien 2020-2021 ensimmäisellä neljänneksellä, jolloin se oli 9 %.

Määräaikaistalletukset kasvoivat 16 biljoonaa rupiaa 108 biljoonaan 30. kesäkuuta 2023 edellisen vuoden 30. kesäkuuta 92 biljoonasta rupiasta Intian keskuspankin (RBI) ja Care Ratingsin tietojen mukaan.

Asiakkaat ryntäsivät sijoittamaan rahansa kiinteisiin talletuksiin, kun pankit nostivat korkoja inflaation noustessa ja hankkimaan varoja vastatakseen vahvaan luottokysyntään. ”Repokoron nousun myötä tallettajien mahdollisuudet ovat lisääntyneet. Joukkovelkakirja- ja rahamarkkinoilla korot ovat nousseet. Korot, jotka olivat noin 3,5 % ja 4,5 %, ovat nyt nousseet 6,5 % ja 7 %:iin. Jopa yhden vuoden paperi on myös 7 prosentissa. Kun korot nousevat järjestelmässä, pankit joutuvat tarjoamaan korkeampia tuottoja tallettajille”, sanoi Sanjay Agarwal, Care Ratingsin johtaja.

Talletukset, mukaan lukien säästöt, käyttötilit ja määräaikaistalletukset, kasvoivat 12,6 % ja olivat 185,3 biljoonaa rupiaa tämän vuoden kesäkuun 30. päivänä. Säästötalletukset olivat tämän vuoden kesäkuun lopussa 59,7 biljoonaa ruplaa, kun taas käyttötilitalletusten arvo oli 17,58 biljoonaa.

Pankkiirit sanovat, että rahaa virtaa matalatuottoisista säästöistä ja käyttötilitalletuksista korkeatuottoisiin kiinteään talletuksiin, mikä näkyy CASA (Current Account-Saving Account) -suhteen laskuna. Pankkien CASA-suhde laski 244 peruspistettä (bps) vuodentakaisesta ja oli 30.6.2023 41,6 %, kun se vuotta aiemmin oli 44,1 %.

”Tallettajat ovat siirtäneet varoja säästötalletuksista määräaikaistalletuksiin hyödyntääkseen korkojen nousua. Tämä trendi on odotusten mukainen, koska olemme nähneet tämän trendin aikaisemmissa korkojaksoissa”, yksityispankin kuluttajapankkitoiminnan johtaja kertoi FE:lle.

Korkojen noustessa uusiin huippuihin pankkiasiakkaat ihmettelevät nyt, onko tallettajien juhlat ohi ja nousevatko talletusten korot entisestään. Asiantuntijat sanovat, että pankit voivat omaksua valikoivan lähestymistavan eivätkä odota yleistä korkojen nousua.

”Yleiset talletuskorot näyttävät saavuttaneen huippunsa, mutta silti joissakin ryhmissä on varaa nostaa talletuskorkoja, ei kaikissa ryhmissä. Joissakin taskuissa saatamme nähdä joidenkin pankkien talletuskorkojen vaatimatonta nousua kolmannella vuosineljänneksellä”, Soumyajit Niyogi, Intian luokituksen ja tutkimuksen ydinryhmän johtaja kertoi FE:lle.

”Pankkien välinen kilpailu talletusten hankinnasta on kiristynyt pitkän ajan jälkeen. Olemme nähneet vahvaa luotonannon kasvua lähes vuosikymmenen jälkeen, mikä on kiristänyt pankkien rahoituskilpailua. Pankit kohtaavat kovaa kilpailua keskikokoisten yksityisen sektorin pankkien, pienten rahoituspankkien, talletuksia vastaanottavien NBFC-pankkien ja muiden vähittäiskaupan joukkovelkakirjalainojen kanssa, mikä on nostanut talletuskorkoja”, Niyogi lisäsi.

Samankaltaiset artikkelit