OPEC pitää kiinni öljyn kysynnän näkemyksestä, vauhdittaa talouskasvua – Commodities News

oil pti

OPEC piti tiistaina kiinni ennusteestaan ​​maailmanlaajuisen öljyn kysynnän suhteellisen voimakkaasta kasvusta vuosina 2024 ja 2025 ja nosti edelleen tämän vuoden talouskasvuennustettaan sanoen, että parantamisen varaa on enemmän.

Öljynviejämaiden järjestö sanoi kuukausiraportissaan, että maailman öljyn kysyntä kasvaa 2,25 miljoonaa barrelia päivässä (bpd) vuonna 2024 ja 1,85 miljoonaa barrelia päivässä vuonna 2025. Molemmat ennusteet pysyivät ennallaan viime kuuhun verrattuna.

Talouskasvun lisävauhti voi lisätä myötätuulta öljyn kysyntään. OPECin vuoden 2024 kasvuennuste on jo korkeampi kuin Kansainvälisen energiajärjestön (IEA), ja ne kaksi ovat kysyntänäkemyksissään kauempana toisistaan ​​kuin ovat olleet ainakin 16 vuoteen.

Raportissa OPEC sanoi, että talouskasvun ”vahvan dynamiikan” vuoden 2023 lopulla odotetaan jatkuvan vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla ja nosti vuoden 2024 talouskasvuennustettaan 0,1 prosenttiyksikköä viime kuun nousun jälkeen.

”Vaikka joitain hidastumisriskejä jatkuu, odotetun vauhdin jatkuminen vuoden alusta voi johtaa lisäpotentiaaliin maailmantalouden kasvuun vuonna 2024.” OPEC sanoi raportissaan.

”Intian, Kiinan ja Yhdysvaltojen kasvuennusteet vuosina 2024 ja 2025 voivat ylittää nykyiset odotukset.”

OPEC on pysynyt samassa kysynnän kasvuluvussa siitä lähtien, kun se teki ensimmäisen vuoden 2024 ennusteensa viime heinäkuussa.

Lähi-idän konfliktit ja toimituskatkot ovat tukeneet öljyn hintaa vuonna 2024, vaikka huoli korkeiden korkojen jatkumisesta on painanut. Brent-raakaöljy oli tiistaina noin 82 dollaria tynnyriltä.

Hintojen nousu helmikuussa tapahtui öljymarkkinoiden perustekijöiden vahvistuessa edelleen, OPEC sanoi raportissa ja lisäsi, että myös geopoliittiset jännitteet tukivat hintoja.

OPEC näkee nyt 2,8 prosentin maailmantalouden vuonna 2024, ja sitä tukee odotukset yleisen inflaation jatkuvasta hidastumisesta koko tämän vuoden ajan. Se piti ensi vuoden ennusteen vakaana 2,9 prosentissa.

”On odotettavissa, että kotimainen poliittinen ja geopoliittinen kehitys ei todennäköisesti vaikuta merkittävästi kasvuvauhtiin”, OPEC sanoi.

BULLISH OPEC, VAROVAINEN IEA

OPECin odotukset öljyn kysynnän kasvusta tälle vuodelle ovat paljon enemmän kuin IEA:n tähän mennessä ennustama 1,22 miljoonan tynnyrin kasvu. Teollisuusmaita edustavan IEA:n on määrä päivittää ennusteitaan torstaina.

OPEC uskoo öljyn käytön jatkavan kasvuaan seuraavien kahden vuosikymmenen ajan, kun taas IEA ennustaa sen saavuttavan huippunsa vuoteen 2030 mennessä, kun maailma siirtyy puhtaampaan energiaan. Molemmat ovat olleet ristiriidassa tästä ja siihen liittyvistä kysymyksistä, kuten öljyteollisuuden lisäinvestointien tarpeesta.

Reutersin IEA:n ja OPECin vuodelta 2008 peräisin olevien kuukausiraporttien analyysin mukaan heidän helmikuun kysynnän kasvuennusteidensa 1,03 miljoonan barrelin ero oli vuoden suurin tynnyrikohtaisesti mitattuna.

OPEC ja laajempi OPEC+ -liittouma ovat toteuttaneet sarjan tuotantoleikkauksia vuoden 2022 lopusta lähtien markkinoiden tukemiseksi. Uusi leikkaus ensimmäiselle vuosineljännekselle astui voimaan tammikuussa ja aiemmin tässä kuussa laajennettiin kattamaan toinen vuosineljännes.

OPEC-raportissa todettiin myös, että OPEC-öljyn tuotanto kasvoi helmikuussa 203 000 barrelia päivässä 26,57 miljoonaan barrelia päivässä Nigerian ja Libyan johdolla huolimatta OPEC+ -allianssin tammikuussa alkaneesta uudesta vapaaehtoisesta tuotannon leikkauksesta.

Samankaltaiset artikkelit