Öljy lisäsi Lähi-idän tarjontahuolet – Commodities News

oil prices

Öljyn hinta nousi torstaina lisäten edellisen istunnon vankkaa nousua Lähi-idän tarjonnan jatkumisesta Libyan kentän häiriöiden ja Israelin ja Gazan välisen sodan ympärillä lisääntyneen jännitteen seurauksena.

Brent-raakaöljy nousi 38 senttiä eli 0,5 % 78,63 dollariin tynnyriltä 0440 GMT:hen, kun taas US West Texas Intermediate -raakaöljyfutuurit nousivat 52 senttiä eli 0,7 % 73,22 dollariin.

Molemmat vertailuindeksit nousivat noin 3 % asettuen korkeammalle ensimmäistä kertaa viiteen päivään keskiviikkona, ja WTI näki suurimman päivittäisen prosentuaalisen nousun marraskuun puolivälin jälkeen.

”Punaisen meren jännitysten uusien otsikoiden yhtymäkohta ja Libyan Shararan öljykentän täydellinen sulkeminen paikallisten mielenosoitusten vuoksi ovat lisänneet huolta maailmanlaajuisista öljyn toimitushäiriöistä”, sanoi Yeap Jun Rong, IG:n markkinastrategi.

Keskiviikkona paikalliset mielenosoitukset pakottivat tuotannon kokonaan sulkemaan Libyan Shararan öljykentällä, joka voi tuottaa jopa 300 000 tynnyriä päivässä. Kenttä, yksi Libyan suurimmista, on ollut usein paikallisten ja laajempien poliittisten mielenosoitusten kohteena.

Aiemmin tiistaina Hamasin varajohtaja kuoli iskussa Beirutissa – ensimmäinen isku Libanonin pääkaupunkiin lähes kolmen kuukauden aikana lähes päivittäisessä tulipalossa Israelin armeijan ja Iranin tukeman Hizbollahin välillä, joka oli rajattu raja-alueelle.

Laivaushuolet Punaisellamerellä heräsivät sen jälkeen, kun Jemenin Iranin tukemat huthit sanoivat keskiviikkona, että he olivat ”kohdistaneet” Israeliin matkaavan konttialuksen. Yhdysvaltain keskusjohto sanoi, että militanttiryhmä oli ampunut kaksi ballistista ohjusta Eteläisellä Punaisellamerellä edellisenä päivänä.

Markkinoita tukivat myös American Petroleum Instituten tiedot, joiden mukaan Yhdysvaltain raakaöljyvarastot putosivat 29. joulukuuta päättyneellä viikolla 7,4 miljoonaa tynnyriä, mikä oli kaksinkertainen laskuun verrattuna Reutersin kyselytutkimuksen analyytikot odottivat.

Yhdysvaltain energiaministeriön tilastoosaston Energy Information Administrationin viikoittaiset tiedot on määrä toimittaa kello 11.00 (1600 GMT) torstaina, ja ne viivästyvät yhden päivän maanantain uudenvuodenloman vuoksi.

Samaan aikaan öljyntuottajamaiden järjestö OPEC sanoi keskiviikkona, että yhteistyö ja vuoropuhelu laajemmassa OPEC+ -tuottajaliitossa jatkuvat sen jälkeen, kun OPEC-jäsen Angola ilmoitti viime kuussa eroavansa blokista.

Ryhmän kokous on ilmoitettu 1. helmikuuta tarkastelemaan viimeisimmän öljyntuotannon leikkauksen toteutusta.

Goldman Sachsin analyytikot odottavat Brentin vaihtelevan 70–90 dollarin välillä tynnyriltä vuonna 2024 joustavan OPEC+ -tarjonnan, alhaisen taantuman riskin sekä Kiinan ja Yhdysvaltojen opportunististen strategisten öljyvarantojen ostojen perusteella.

Geopoliittiset riskiskenaariot ovat edelleen keskeinen ennusteen nousuriski, analyytikot lisäsivät 3. tammikuuta antamassaan asiakasmuistiossa.

Samankaltaiset artikkelit