Kuinka varmistaa, että vanhemmilta saadut käteislahjat eivät johda sinua veroongelmiin

cash gift from parents

Vanhemmilta saatu käteislahja on veroton, mutta verovelvollisen on ilmoitettava se tuloveroilmoituksessaan vapautettuna tulona. Monet veronmaksajat ovat kuitenkin epävarmoja siitä, miten ja missä he voivat ilmoittaa tällaisista lahjoista ITR:ssä. Lisäksi näyttää olevan epäselvyyttä muodollisuuksista, jotka on suoritettava pysyäkseen selvinä tuloveroviraston silmissä.

Esimerkiksi Amlan Rakshit, veronmaksaja, kirjoitti äskettäin FE Moneylle ja sanoi, että hän on tietoinen siitä, että kaikki vanhemmilta saadut lahjat ovat verovapaita, mutta hän kysyi, kuinka tällainen lahja voidaan ilmoittaa ITR:ssä vapautettuna tulona. Lisäksi Amlan halusi tietää muodollisuudet, jotka hänen tulisi suorittaa pysyäkseen ”puhtaina” lain silmissä.

Vaikka on tärkeää ilmoittaa kaikista vanhemmilta saaduista käteislahjoista ITR:ssä, tällaisen lahjan saajien tulee myös tehdä lahjakortti leimapaperille, jos se koskee suurta summaa. Asiantuntijoiden mukaan tämä lahjakortti toimii todisteena siltä varalta, että verottajalta tulee tulevaisuudessa kyselyä.

Seuraavat ovat tärkeitä asioita, jotka veronmaksajien tulee pitää mielessä varmistaakseen, että vanhemmilta saatu käteislahja ei aiheuta heille veroongelmia tulevaisuudessa:

Ilmoita lahja ITR:ssä

”Vanhemmilta saadut lahjat ovat verovapaita. Se on kuitenkin ilmoitettava tuloveroilmoituksessa (ITR) vapautettuna tulona Schedule Exempt Income (EI) -lomakkeessa ITR-lomakkeessa”, sanoo Deloitte Touche Tohmatsu India LLP:n osakas Sudhakar Sethuraman.

”Minkään summan kuitit määritellyiltä sukulaisilta (mukaan lukien isältä ja äidiltä) lahjana eivät olisi veronalaisia ​​ITA:n 56 §:n 2 momentin x kohdan määräysten mukaisesti. Vaikka nykyisissä ITR-aikatauluissa ei ole mitään erityistä ilmoitusta verottomien lahjojen ilmoittamiseksi konservatiivisesti, on suositeltavaa paljastaa sama ITR:n ”Schedule Exempt Income” -kohdassa”, lisää Shruti KP. , kumppani, INDUSLAW.

Mikä ITR-lomake kannattaa valita?

Sudhakar Sethuraman sanoo, että Schedule EI on paikka, jossa vapautetut tulot on ilmoitettava ITR-lomakkeella. Tämä aikataulu on saatavilla kaikissa ITR-muodoissa. Sinun on valittava oikea ITR sovellettavien ehtojen perusteella. Jos olet esimerkiksi asukas, jolla on vain palkka- ja korkotulot ilman ulkomaan tai kotimaisen omaisuuden julkistamisvaatimuksia, voit tehdä ITR 1:n.

”ITR-lomakkeen valinta riippuisi ensisijaisesti myös muista tulolähteistä (kuten palkoista, yritystuloista jne.), joita sinulla voi olla tietyn tilikauden aikana”, Shruti sanoo.

Hanki lahjakortti leimapaperille pysyäksesi puhtaana

”Sen lisäksi, että vapautetut tulot ilmoitetaan ITR-lomakkeessa liitteen EI mukaisesti, on suositeltavaa tehdä lahjakirja leimapaperille, jotta se voidaan perustella veroviranomaisille, jos tulevaisuudessa tulee kysyttävää. Lisäksi veroviranomaiset saattavat haluta ymmärtää isäsi tai äitisi tulonlähteet”, Sudhakar Sethuraman sanoo.

Myös lähisukulaisten lahjat ovat verovapaita

Tuloverolain 56 §:n 2 momentin x kohdan mukaan ”määritetyiltä” sukulaisilta saadut lahjat ovat verovapaita. Näitä määriteltyjä sukulaisia ​​ovat puoliso, veli tai sisar ja heidän puolisonsa, jommankumman vanhemman veli tai sisar, kaikki ylenevä tai jälkeläinen, kuten vanhemmat, isovanhemmat, lapset jne. ja heidän puolisonsa jne. (Lue lisätietoja täältä)

Onko sinulla asuntolaina-, kiinteistö-, tulovero- tai muita henkilökohtaiseen talouteen liittyviä kysymyksiä? Kirjoita osoitteeseen fe.money@financialexpress.com. Saamme henkilökohtaisen talouden asiantuntijoilta vastaukset asiaankuuluviin kysymyksiin.

Samankaltaiset artikkelit