”Emme voi tappaa lasta”: Korkeimman oikeuden tuomio sikiön oikeuksista 26 viikon raskauden keskeytyksessä

'We can't kill a child': Supreme Court highlights foetal rights in 26-Week pregnancy termination

Korkein oikeus korosti torstaina syntymättömän lapsen elämän suojelemisen tärkeyttä ja pyrki tasapainottamaan sitä odotetun äidin oikeuksien kanssa. Tarkasteltavana oleva tapaus koski 26 viikkoa vanhan sikiön lopettamista.

Suullisessa käsittelyssä korkein oikeus haastoi hakijan neuvon ja kysyi: ”Haluatko, että kerromme AIIMS:n lääkäreille, että he pysäyttävät sikiön sydämenlyönnin.” Tuomioistuin korosti sitä tosiasiaa, että kyseinen sikiö oli elossa ja elinkelpoinen.

Aborttioikeudet: Ovatko naiset tietoisia MTP:n oikeudellisesta asemasta Intiassa

Kolmen tuomarin tuomaristo, jota johti korkein tuomari DY Chandrachud ja johon kuuluivat tuomarit JB Pardiwala ja Manoj Misra, tiedustelivat, voisiko vetoomuksen esittäjä odottaa vielä muutaman viikon raskauden, koska hän oli odottanut jo 26 viikkoa. Asia on määrä käsitellä uudelleen perjantaina klo 10.30.

Korkein oikeus myönsi 9. lokakuuta raskauden lääketieteelliseen keskeyttämiseen naiselle, kahden lapsen äidille, joka kamppaili masennuksesta ja havaitsi olevansa kyvytön antamaan henkistä, taloudellista ja henkistä tukea kolmannelle lapselle.

32 prosenttia naisista ei edelleenkään tiedä abortin olevan laillinen oikeus Intiassa

Toisessa keskiviikkona annetussa tuomiossa kahden tuomarin lautakunta käsitteli keskuksen pyyntöä harkita uudelleen 9. lokakuuta annettua määräystä. Tuomari Hima Kohli ilmaisi haluttomuutensa sallia abortin ja kyseenalaisti, mikä tuomioistuin määrää ”pysäyttämään sikiön sydämenlyönnin”. Sitä vastoin Justice BV Nagarathna vahvisti, että on tärkeää ”kunnioittaa naisen päätöstä” keskeyttää raskaus.

Lain mukaan abortti on sallittu 24 viikkoon asti kahden lääkärin suosituksesta, erityisesti seksuaalisesta väkivallasta tai insestistä selviytyneille, alaikäisille, fyysisesti tai henkisesti vammaisille naisille tai siviilisäädyn muutokselle. Tämän ajanjakson jälkeen aborttia voidaan harkita lääkärinlautakunnan ohjeistuksen perusteella.

(PTI:n tuloilla)

Samankaltaiset artikkelit