Kiinan asuntoromahdus voi heikentää miljoonia lupaavia uraa

Koulusta juuri kemian opiskelun jälkeen hän liittyi yhteen Kiinan suurimmista kiinteistöyhtiöistä vuonna 2016, kun maan kiinteistömarkkinat olivat nousussa. Hän työskenteli joka päivä klo 23 asti, ja hänet siirrettiin suurempaan kaupunkiin sen jälkeen, kun hänet oli nimetty ”myyntimestariksi”. Rajoitetun vapaa-ajan aikana hän hemmotti itseään ostamalla säännöllisesti 550 dollarin kylpyläpaketteja. Rahaa oli niin paljon, että hänen ei tarvinnut miettiä ”Pankkitili oli vain numerosarja”, Zhang sanoo.

Kaikki halusivat sitä, mitä Zhang ja hänen kollegansa myivät. Omaisuuden omistaminen oli niin välttämätöntä, että se oli usein avioliiton edellytys. Hinnat eivät koskaan näyttäneet laskevan, joten asunnot palvelivat varallisuuden varastoinnin, vakuutuksen ja eläkesäästön yhdistettyjä tehtäviä. Bloomberg Economicsin mukaan kiinteistöjen osuus bruttokansantuotteesta oli jossain vaiheessa noin neljännes. Jotkut arviot olivat jopa korkeampia.

Mutta ne huimaavat päivät eivät kestäneet. Vaikka presidentti Xi Jinping varoitti, että ”talot ovat asumista varten, ei keinottelua”, vuonna 2021 rakennuttajat myivät koteja nopeammin kuin pystyivät rakentamaan ja kasasivat velkaa etsiessään laajentumista. Kun hallitus yhtäkkiä hillitsi lainanottoa, kaikki Monet asunnonostajat jäivät odottamaan pysähdyksissä olevia rakennuksia, mikä aiheutti vihaisia ​​protesteja kaikkialla maassa, kuten Country Garden Holdings Co ja romahtanut jättiläinen China Evergrande -yhtiöt julkisista töistä tuli globaaleja symboleja maan heikkenevälle luottamukselle ja tyytymättömyydelle Xin tapaan käsitellä maailman toiseksi suurinta taloutta.

Ja joukko nuoria ammattilaisia, jotka luulivat löytäneensä liukuportaat Kiinan varakkaaseen keskiluokkaan, sai elämänsä sekaisin. Elinikäiseltä uralta tuntunut hetkeksi kuplassa. Kiinteistöalan tutkimusryhmän Ke Yan Zhi Ku:n mukaan lama on syöstänyt noin 500 000 ihmistä pois kiinteistöalalta kolmen vuoden aikana vuoteen 2023 mennessä. Tähän ei lasketa työntekijöitä vastaavilla aloilla, kuten rakentamisessa ja markkinoinnissa. He kaikki kohtaavat takaiskuja kesken uransa, ja heidän on pakko muuttaa taitojaan ”eeppisessä mittakaavassa”, sanoo Singaporen kansallisen yliopiston vanhempi tutkija Alex Capri. ”Kiinteistöjen romahdus ruokkii laajempaa synkkää pohdintaa. .”

Ajat, jolloin jotkut kiinteistöyhtiöt jakoivat Mercedes-Benzejä vuoden lopun bonuksina, ovat kaukainen muisto, mutta monet analyytikot sanovat, että tämä ei ole vielä pohjalla. Bloomberg Economicsin mukaan asuntosektorin taloudellinen paino voi supistua noin 16 prosenttiin Kiinan BKT:sta vuoteen 2026 mennessä. Analyytikot kirjoittivat, että tämä mahdollisuus uhkaa saattaa noin 5 miljoonaa ihmistä – yhtä paljon kuin Irlannin väestö – työttömyyden tai tulojen alenemisen vaaraan. Jopa parhaassa iässä olevat nuoret työntekijät kamppailevat löytääkseen töitä, ja nuorisotyöttömyysaste nousi 15,3 prosenttiin Kiinan tarkistettua datamenetelmiään. ”Ihmiset ovat hyvin masentuneita ja peloissaan”, sanoo Anne Stevenson-Yang, yksi J Capital Research Ltd:n perustajista. ”Tilanne on erittäin vakava.”

30-vuotias Zhang, joka kertoo auttaneensa myymään lähes miljardin yuanin arvosta asuntoja Country Gardenille, on turvautunut myymään terveydenhuollon lisäravinteita sosiaalisessa mediassa laskujen maksamiseksi. Toistaiseksi hän ansaitsee läheskään tarpeeksi ja myy kolme tuotetta kuukaudessa. Se on kaukana päivistä, jolloin hän ansaitsi jopa 83 000 dollaria vuodessa. Hän ja hänen miehensä ovat lykänneet vauvan saamista, ja hän selailee netistä alennustarjouksia, valmistaa itse ateriansa välttääkseen noutoruokaa ja minimoi seurustelun vähentääkseen kuluja. ”Jos haluat edelleen elää kuten ennen, periaatteessa haaveilet”, Zhang sanoo. ”Jos käytin aiemmin 3 000 yuania, nyt katson, voinko leikata sen 2 000:een. Sitten katso, voinko leikata sen tuhanneksi niin kauan kuin selviän.”

Kipu ei rajoitu myyjiin. Ivan Li, 28, menetti paikkansa sijoittajasuhdepäällikkönä Hongkongissa kahdesti. Useimmat kehittäjät lopettivat dollarilainojen liikkeeseenlaskun 203 miljardin dollarin markkinoilla, jotka olivat maailman suurimpia korkeatuottoisten velkojen markkinoilla, kun ajat olivat hyvät. Sijoittajat lopettivat omaisuusluokan ostamisen, kun hinnat nousivat ja viestintä velanhaltijoiden ja yritysten välillä katkesi. ”Vähitellen kriisin kasvaessa saattoi tuntea, että ulkomaisten sijoittajien ja analyytikoiden kaltaisten kanssa tekemisestä tuli vähiten johdon huolenaihe”, Li sanoo.

Charlie Zeng, entinen työntekijä kehittäjissä, mukaan lukien China Vanke Co., joka ansaitsi hyvän vuoden aikana yli 250 000 dollaria, vietti vuoden työn etsimiseen. Epätoivoisimmalla hetkellä hän tarjoutui ottamaan 90 prosentin palkanleikkauksen. 70 haastattelun jälkeen hän sai muutaman tarjouksen, mutta ne kaikki peruutettiin. Vaikka hän lopulta löysi työpaikan, hän on edelleen pessimistinen kiinteistöjen suhteen. ”Tällä alalla ei ole tulevaisuutta”, Zeng sanoo. ”Ala on hylätty.”

Bloombergin keräämien tietojen ja Fitch Ratings Inc:n arvioiden mukaan asuntojen ja liikekiinteistöjen myynnin odotetaan tänä vuonna laskevan 45 % vuodesta 2021. 100 suurimman kiinteistöyhtiön uusien asuntojen myynnin arvo laski huhtikuussa noin 45 %. vuotta aiemmin. Jopa China Vanke – jota pidettiin aikoinaan varmana selviytyjänä valtion tukemana – on joutunut paineen alla, ja sen luottoluokitus on leikattu roskapostiksi.

Kuluttajat ovat puolestaan ​​ryhtyneet äärimmäisiin toimenpiteisiin tyytymättömyyden ilmaisemiseksi. Freedom Housen China Dissent Monitor -projektin mukaan 952 mielenosoituksesta Kiinassa vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä 17 % liittyi asuntoasioihin. Monet vaatimukset koskivat rakennusalan työntekijöiden palkkaa ja viivästyksiä viimeistelyprojekteissa. Maan tiukka valvonta ja usein ankarat rangaistukset tarkoittavat, että kaduille lähtevien ihmisten riskit ovat paljon suuremmat kuin lännessä.

Toinen tapa mitata synkkiä markkinoita on tarkastella vuokratuottoa tai sijoituskiinteistön vuotuista tuottoa. ANZ Group Holdings Ltd:n raportin mukaan korko on vain 1,5 % Kiinan suurimmissa kaupungeissa, noin puolet Hongkongista ja reilusti alle 5 % New Yorkissa. Tämä alhainen korko antaa sijoittajille vain vähän motivaatiota ostaa huoneisto.

On optimismin säteitä. Jotkut paikallishallinnot ovat antaneet periksi toimenpiteistä keinottelun jäähdyttämiseksi ja poistaneet ostorajoituksia joissakin suuremmissa kaupungeissa, mukaan lukien Hangzhou, Alibaba Group Holding Ltd:n kotipaikka. Toinen toivo voi olla valtion tukemissa yrityksissä, kuten Poly Property Group Co. kommunistinen puolue vakuuttaa hallitsevansa talouden kaikkia osa-alueita. Yhdeksän kymmenen suurimmasta maanostajasta tämän vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana olivat valtion omistamia rakennuttajia, joista suurin ostaja oli China Resources Land Ltd. Andrew Chanin ja Daniel Fanin Bloomberg Intelligencen tutkimusmuistion mukaan.

Kiinan hallitus on tunnistanut uudistetun asuntopolitiikan kaksi pilaria: kohtuuhintaisten asuntojen rakentaminen ja rappeutuneiden kantakaupunkien kunnostaminen. Keskuspankki rahoittaa näitä ponnisteluja halvalla niin sanotulla panttilainausohjelmalla, jossa tammikuun lopussa on käytettävissä noin 3,4 biljoonaa juania. Asuntojen hintojen laskupaineet voivat hellittää jo ensi vuonna, jos nämä korjausohjelmat menevät hyvin, uskoo UBS Group AG:n analyytikko John Lam, Evergranden varhainen Wall Streetin karhu, joka on nyt yksi harvoista analyytikoista, jotka ovat kääntyneet positiivisesti Kiinan realeihin. kiinteistö.

Kiinalaisten rakennuttajien kurssit nousivat jyrkästi 16. toukokuuta uutisten johdosta, että Kiina harkitsee suunnitelmaa paikallisten hallitusten ostaa myymättömiä asuntoja. ”Muutokset kiinteistöalan kasvumallissa voivat helpottaa sen toipumista ja lieventää työpaikkojen menetysten vakavuutta”, sanoo Maggie Hu, apulaisprofessori Hongkongin kiinalaisyliopistosta. Silti ”tilanteen paheneminen on mahdollista lyhyellä aikavälillä.”

Toipumismahdollisuudet tarjoavat vain vähän lohtua työntekijöille, kuten Lille, joka etsii edelleen työtä. ”Vanhoina hyvinä aikoina menestys oli paljon helpompi saavuttaa”, hän sanoo. ”Talvisin täytyy työskennellä paljon kovemmin ja olla tietoinen jokaisesta askeleesta ja tekemästään päätöksestä.” – Emma Dongin kanssa

Tämä artikkeli on luotu automaattisesta uutistoimistosyötteestä ilman tekstimuutoksia.

Julkaistu: 17. toukokuuta 2024, 05.53 IST

Samankaltaiset artikkelit