Vuoden 2023 loppu: Turkista Syyriasta Kiinan maanjäristykseen – Katso vuoden 2023 tappavimmista maanjäristyksistä, jotka ravistelivat maailmaa – World News

2023 earthquakes

Maanjäristykset ovat tuhoisimpia luonnonkatastrofeja. Vuonna 2023 on ollut useita vaikuttavia maanjäristyksiä, jotka ovat johtaneet laajoihin vahinkoihin ja ihmishenkien menetyksiin. Tässä on joitain suuria maanjäristyksiä, jotka iskivät maailmaan tänä vuonna –

Helmikuun 6. päivänä 2023 tuhoisa maanjäristys, jonka voimakkuus oli 7,8, iski Etelä- ja Keski-Turkkiin sekä Pohjois- ja Länsi-Syyriaan pikkutunneilla. Järistyksen keskus sijaitsi 37 kilometriä Gaziantepista länsi-luoteeseen. Turkin ja Syyrian maanjäristysten uhriluku ylitti 50 000. Katastrofien ja hätätilanteiden hallintaviranomainen (AFAD) on ilmoittanut, että maanjäristysten kuolonuhrien määrä Turkissa nousi 44 218:aan. Maanjäristys saavutti Mercallin maksimivoimakkuuden XII (äärimmäinen) episentrumin ympärillä ja Antakyassa.

(Kuva: AP)

Myöhemmin tunteja myöhemmin tapahtui toinen maanjäristys, jonka voimakkuus oli 7,7 ja jonka keskipiste oli 95 km koilliseen ensimmäisestä järistyksestä. Seurauksia leimasivat laajat tuhot ja kymmenien tuhansien ihmishenkien traagiset menetykset. Tämä seisminen tapahtuma on yksi voimakkaimmista Levantissa koskaan kirjatuista maanjäristyksistä. Järistykset tuntuivat jopa Egyptissä ja Turkin Mustanmeren rannikolla, mikä laukaisi yli 30 000 jälkijäristystä kolmen seuraavan kuukauden aikana. YK:n kehitysasiantuntijat arvioivat, että noin 1,5 miljoonaa ihmistä jäi kodittomaksi katastrofin seurauksena.

Syyskuun 8. päivän yönä 2023 voimakas maanjäristys, jonka voimakkuus oli 6,8–6,9 ja saavutti Mercallin maksimivoimakkuuden IX (väkivaltainen), iski Marokossa Marrakesh-Safin alueelle. Maanjäristyksen keskus sijaitsi noin 73,4 kilometriä Marrakeshista lounaaseen, lähellä Ighilin kaupunkia ja Atlasvuorilla sijaitsevaa Oukaïmedenin hiihtokeskusta. Tämä seisminen tapahtuma johtui matalasta vinotyöntömurrosta vuorijonon alla. Ainakin 2 960 kuolemantapausta raportoitiin, joista suurin osa tapahtui Marrakeshin kaupungin ulkopuolella. Järistyksen vaikutukset aiheuttivat laajoja vahinkoja, mukaan lukien historiallisten maamerkkien tuhoutuminen Marrakeshissa. Maanjäristyksen vaikutukset ulottuivat Marokon ulkopuolelle, ja järistykset tuntuivat Espanjassa, Portugalissa ja Algeriassa.

(Kuva: Reuters)

Tämä seisminen tapahtuma on Marokon voimakkain instrumentaalisesti tallennettu maanjäristys ja vuoden 2023 toiseksi tappavin maanjäristys Turkin ja Syyrian välisen maanjäristyksen jälkeen. Sen voimakkuus tekee siitä myös Afrikan mantereen suurimman maanjäristyksen. Yli 2,8 miljoonaa ihmistä, mukaan lukien 100 000 lasta, kärsi Marrakeshissa ja sitä ympäröivillä Atlasvuorten alueilla.

Lokakuun alussa 2023 Heratin maakuntaan Länsi-Afganistanissa vaikutti neljän massiivisen maanjäristyksen sarja, joista jokainen oli voimakkuudeltaan 6,3 Mww, ja siihen liittyi myöhempiä jälkijäristyksiä. Ensimmäinen maanjäristyspari tapahtui aamulla 7. lokakuuta lähellä Heratin kaupunkia, mitä seurasi lukuisia jälkijäristyksiä. Myöhemmin 11. ja 15. lokakuuta samalle alueelle iski kaksi ylimääräistä 6,3 magnitudin maanjäristystä, jotka kaikki liittyivät työntövoimaan. Maailman terveysjärjestö arvioi seismisten tapahtumien määrän, jossa kuoli 1 482, loukkaantui 2 100, kärsii 43 400 ihmistä ja 114 000 ihmistä tarvitsi humanitaarista apua.

(Kuva: AP)

Maanjäristykset tapahtuivat Afganistanissa jatkuvan humanitaarisen kriisin aikana Talebanin vallankaappauksen jälkeen vuonna 2021, ja jo olemassa olevilla avustusryhmillä oli taloudellisia rajoitteita. Vastauksena maanjäristyksiin avustusjärjestöt, mukaan lukien UNICEF ja Punainen Risti, pyysivät lahjoituksia.

Joulukuun 18. päivänä 2023 yön yli tapahtunut maanjäristys vaati ainakin 118 ihmisen hengen kylmällä ja vuoristoisella alueella Luoteis-Kiinassa, mikä merkitsee maan tappavin maanjäristys kymmeneen vuoteen. Kiinan maanjäristysverkkokeskuksen (CENC) mukaan maanantaina kello 23.59 paikallista aikaa (1559 GMT) viimeisin järistys iski Jishishanin piirikuntaan Gansussa 10 kilometrin (6,2 mailia) syvyydessä.

(Kuva: AP)

Maanantaina juuri ennen puoltayötä lähellä Gansun ja Qinghain välistä rajaa iskevä 6,2 magnitudin maanjäristys johti yli 500 ihmisen loukkaantumiseen, aiheuttaen vakavia vahinkoja koteille ja teille sekä häiritsevät sähkö- ja viestintälinjoja maakunnan viranomaisten ja tiedotusvälineiden mukaan. . China Earthquake Networks Center ilmoitti suhteellisen matalaksi 10 kilometriä (6 mailia), kun taas US Geological Survey kirjasi 5,9 magnitudin.

Huhtikuun 3. päivänä 2023 7,1 magnitudin maanjäristys iski 38,3 kilometriä itä-kaakkoon Ambuntista Itä-Sepikin maakunnassa Papua-Uudessa-Guineassa. Maanjäristys vaikutti laajasti kaikkiin Itä-Sepikin maakunnan kuuteen alueeseen. Seisminen toiminta johti ainakin kahdeksaan kuolemaan ja lukuisiin loukkaantumisiin. Merkittäviä vahinkoja raportoitiin, yli 874 kotia joko vaurioitui tai tuhoutui.

Viranomaisten mukaan maanjäristys aiheutti kohtalaista tai erittäin voimakasta tärinää, joka vaihteli voimakkuudesta V–VII sellaisissa kaupungeissa kuin Ambunti, Angoram, Wewak, Aitape, Porgera ja Wabag, joissa asuu yhteensä noin 1,12 miljoonaa asukasta. Lisäksi naapuri Indonesiassa tuntui lieviä vapinaa.

Samankaltaiset artikkelit