Jos likviditeetti on lyhyt, korot pysyvät korkeina: SBI:n puheenjohtaja – Banking & Finance News

bank interest rates, liquidity, sbi chairman, sbi interview, banking

Vaikka keskuksen markkinalainat ovat pienemmät 25. tilikaudella, Intian valtionpankin puheenjohtaja Dinesh Kumar Khara uskoo, että lainanantajien on vaikea siirtää keskuspankin koronleikkauksia eteenpäin, jos niillä on pulaa talletuksista. Otteita Ajay Ramanathanin ja Shobhana Subramanianin haastattelusta.

Vertailutuotot ovat laskussa, näetkö korot myös laskevan?

Nämä vertailuarvot ovat luonteeltaan suuntaa antavia. Tapa, jolla varoja ja velkoja pinotaan järjestelmässä nykyään, likviditeetti on lyhyt, etenkin lainanantajille, joilla on 100 % luotto-talletussuhde. Jotta lainanantaja voi antaa lainaa tai tehdä sijoitusta, hänellä on oltava vastaavat velat. Jos järjestelmän likviditeetti on lyhyt, syntyy likviditeettipreemio, joten yrityslainan loppukorko lainanottajalle pysyy korkeana. Tämä on yksi syy siihen, miksi emme ole aiemmin nähneet korkojen välittymistä ohjauskoron muutosten laajuudessa.

Milloin arvelet likviditeetin helpottavan?

Minusta tuntuu, että kun alamme kasvaa 7-7,5 tai 8 % BKT:sta, likviditeetin kokonaispiirakka kasvaa. Tarvitsemme enemmän menoja, tarvitsemme kerrannaisvaikutuksen.

Joten vaikka RBI leikkaa korkoja, se ei välttämättä lähetä täysin?

On totta, että puolet järjestelmän lainoista on sidottu ulkoisiin vertailuarvoihin. Jos pankilla ei kuitenkaan ole likviditeettiä, se hinnoittelee lainat vastaavasti. Se, kuinka paljon he voivat siirtää lainanottajille, riippuu heidän velkojensa kustannuksista.

Voiko SBI kasvattaa tasettaan 15 prosentilla seuraavien vuosien aikana?

Talous voi nykyään hyvin ja kysyntää, tarjontaa ja tuotantoa on riittävästi, vaikka ulkoisella rintamalla on haasteita. Lainakantamme kasvaa tänään noin 14-15 %, kun talletukset kasvavat 13-14 %. Joten 15 %:n tyyppinen lisäkasvunopeus pitäisi olla mahdollista saavuttaa. Olen myös tietoinen siitä, että hallitus keskittyy selvästi kasvuun.

Mitkä olisivat avainalueet, jotka edistäisivät kasvua?

Uskon, että sekä pk-yritykset että vähittäiskauppa tarjoavat mahdollisuuden. Yrityslainojen kasvu on myös piristymässä, olemme siirtyneet kaksinumeroiseen kasvuun. Lisäksi voimme aina merkitä yrityslainoja osana sijoituksiamme. Nykyään yritykset etsivät lainaa paikallisesti, koska se on kalliimpaa ulkomailla, etenkin täysin suojattuina.

Onko vähittäiskaupan salkun sisällä huolenaiheita?

Markkinat ovat kilpailtu, mutta vakuudeton salkkumme on parempi kuin suojattu kirjanpitomme. Brutto NPA:t ovat tuskin mitään. Meillä ei ole haastetta vakuudettomissa lainoissa. Tietenkin tämän omaisuuden tukemisen kustannukset ovat nousseet riskipainojen nousun jälkeen. Pk-yritys tarjoaa paremman yhdistelmän, ja olemme investoineet oikeaan osaamiseen ja rakenteeseen. Pk-yrityskirjamme on nyt noin 3,8 biljoonaa rupiaa, ja meidän pitäisi olla pian 4 biljoonaa rupiaa, kuten olimme tavoitteessamme. Keskitymme myös maatalous- ja maaseutusektoriin.

Onko SBI:llä vähän pääomaa tämän kasvun saavuttamiseksi?

En usko niin. Oman pääoman tuottoprosenttimme (ROE) on nykyään lähellä 20 %, joten jos kasvamme 15 %, se kasvaa nopeammin. Ja koska kynämme rahaa takaisin pääomaksi, pääomamme riittää. Nykyisellä pääomatasolla voimme kasvattaa lainoja 7,5 biljoonalla. Aina on mahdollisuus nostaa AT1-lainoja. Pääoman hankkiminen ei joka tapauksessa ole haaste.

Onko markkinoilla paljon alihinnoittelua?

Monille pankeille LDR (lainan ja talletuksen suhde) on saavuttanut kattoon, mutta meillä on vielä tilaa lainata. Jos muut haluavat lainata, heidän on kerättävä talletuksia korkeammalla hinnalla. Meillä on ylimääräinen SLR (lakisoitu likviditeettisuhde) 3,5 biljoonaa rupiaa, likviditeettikate on 130 % ja luotto-talletussuhde on 66 %. Vastuumme kasvavat 14 %, joten meillä on mukavaa.

SBI:n tavoite oli, että pankin oman pääoman tuotto ylittää 15 %…

RoA (omaisuuden tuotto) oli hieman yli 1 tilikaudella 23. Olemme alkaneet koskettaa arvoja 1.1, 1.2, joten kestävällä pohjalla meidän pitäisi olla enemmän kuin 1 kestävällä pohjalla.

Teetkö paljon yhteislainausta?

Yhteislainaus on hyvin pieni osa kirjaamme. Ongelmana on, että useimmat kokonaisuudet eivät ole digitaalisesti valmiita päästä päähän. Rahoitusalalla tartunta voi edetä nopeasti. Turvallisuus on myös tärkeä tekijä. Käytämme innovaatiokeskuksessamme fintech-ratkaisuja. NBFC:t ovat tärkeitä viimeisen mailin yhteyksille, ja me rahoitamme niitä. Mutta sillä ei ole merkitystä salkussa.

Mitä Yonolle seuraavaksi?

Julkaisemme Yono 2.0:n. noin kesä-heinäkuussa ja olemme menossa askelmuutokseen, merkittävään muutokseen. Vakuutuksemme on tänä vuonna 30 % suurempi kuin viime vuonna. Meillä on tällä hetkellä noin 1,30 biljoonaa rupiaa, viime vuonna olimme tehneet 1 biljoonaa rupiaa. Pyrimme hyperpersonalisointiin ja taustasta tulee modulaarisempi. Meillä on jo 71 miljoonaa käyttäjää, joista noin 10 miljoonaa käy päivittäin. Se on erittäin kannattavaa liiketoimintaa.

Samankaltaiset artikkelit