Hidas kysyntä voi painaa FMCG-yrityksiä neljännellä vuosineljänneksellä – Industry News

Dabur's shares fell 4.5%  and were on track for their worst day since May 2023 (Image/Dabur)

Nopeasti liikkuvat kulutustavarayritykset (FMCG) saattavat joutua kamppailemaan hitaamman ylälinjan kasvun kanssa 24. vuoden maaliskuussa, koska kysyntätrendit ovat pysyneet vaimeana, yritykset ja analyytikot sanoivat.

Dabur sanoi torstaina odottavansa keskimääräistä yksinumeroista liikevaihdon prosentuaalista kasvua 24. vuosineljänneksellä verrattuna 7 prosentin nousuun joulukuun neljänneksellä ja 7,3 prosentin nousuun vuoden 2024 toisella neljänneksellä. Daburin osakkeet laskivat 4,5 % ja olivat pahimmalla päivällään sitten toukokuun 2023, päättäessään 505,95 rupiaa BSE:llä, mikä on 4,77 % laskua keskiviikon sulkemispäivästä.

Bruttokatteen kasvu voi myös olla heikkoa neljänneksen aikana, koska tuotantopanosten hinnat ovat kääntyneet inflaatioon, asiantuntijat sanoivat. Trendi merkitsee käännettä muutaman viime vuosineljänneksen tasosta, jolloin hyödykeinflaatio oli suurelta osin suotuisa. Yritykset olivat laskeneet hintoja ja lisänneet mainoskulujaan, mikä näkyi Q3FY24.

Keskeisten tuotantopanosten, kuten raakaöljyn, palmuöljyn, kahvin, kaakaon ja sokerin hinnat ovat nousseet jyrkästi maaliskuun neljänneksellä. Tämä inflaatiotrendi voi jatkua FY25:lle, analyytikot sanoivat, kun globaalit tarjontaongelmat painavat näitä hyödykkeitä. Vaikka hinnankorotukset eivät todennäköisesti ole näkyvissä 24. vuosineljänneksellä tai edes 25. vuoden ensimmäisellä puoliskolla, yritykset voivat testata hinnoitteluvoimaansa vuoden 25 toisella puoliskolla, koska kysyntäympäristö todennäköisesti tasaantuu.

”Kysyntä on pysynyt vaimeana maaliskuun neljänneksellä. Maaseudun kasvu kiihtyi perushyödykkeiden hintojen laskun myötä, mikä johti maaseudun ja kaupunkien välisen kuilun kaventumiseen. Odotamme kulutuksen piristyvän tulevina kuukausina, koska rabi-sato ja monsuuniennusteet pysyvät normaaleina, Dabur sanoi Q4-päivityksessään torstaina.

Kolmannella vuosineljänneksellä Daburin toimitusjohtaja Mohit Malhotra oli sanonut, että hänen yrityksensä maaseudulla kysyntä ylitti kaupunkien kysynnän 200 peruspisteellä, koska jakelun kasvu jatkui vahvana ja perustuotteet saivat nousua hinnanalennusten ja kaupan edistämisen ansiosta. NielsenIQ-luvut tammi- ja helmikuulta 2024 viittaavat siihen, että maaseudun markkinat ovat kasvaneet keskimäärin 8,8 % volyymiltaan verrattuna lähes 6,7 % kaupunkimarkkinoihin kauden aikana. Maaliskuun 2024 numerot eivät ole vielä julkaistu.

Analyytikot sanovat, että tammi-helmikuun 2024 jaksolla maaseutumarkkinoiden kasvu on optisesti korkeaa ja tulee matalalta pohjalta. ”Kanavatarkastuksemme viittaavat siihen, että maaseutu ei ole vielä selvinnyt metsästä. Maaseudun toipuminen vie aikaa”, sanoi Mumbaissa toimivan välitysyhtiön Dolat Capitalin tutkimusjohtaja Sachin Bobade.

Nielsen helmikuussa oli osoittanut, että kaupunkien ja maaseudun markkinoiden välinen kuilu alkoi kaventua aikaisemmasta noin 5-6 prosentin tasosta noin 1-2 prosenttiin nyt. FMCG-teollisuus tulee yli kolmanneksen kokonaismyynnistä maaseudulta ja loput kaupungeista. Analyytikot ja yritykset väittävät, että jotta FMCG-teollisuus menestyisi hyvin, maaseudun markkinoiden on jatkuvasti pystyttävä parantamaan volyymien kasvua.

”Katteen kasvun vauhti neljännellä vuosineljänneksellä (FY24) on FMCG-yhtiöille pieni. Punaisenmeren kriisistä johtuvilla toimituskuluilla ja viivästymillä voi myös olla pieni vaikutus liikevoittomarginaaliin tietyissä tapauksissa vuosineljänneksen aikana”, Abneesh Roy, Nuvama Institutional Equitiesin toiminnanjohtaja, sanoi.

Analyytikot odottavat bruttomarginaalin kasvavan neljännellä vuosineljänneksellä noin 100-200 peruspistettä useimmissa FMCG-yrityksissä, ja liikevoittomarginaalin kasvu jää todennäköisesti tasaiseksi, koska yritykset ovat pitäneet mainonta- ja brändinrakennustyönsä käynnissä pienten toimijoiden kilpailun keskellä. ”Uskomme, että FMCG-yhtiöiden volyymikasvu on saavuttanut pohjansa. Neljäs vuosineljännes on viimeinen niistä vuosineljänneksistä, joilla yritykset raportoivat todennäköisesti heikosta volyymikasvusta. Odotamme tasaista parannusta 25. ja 26. tilikauteen verrattuna, vaikka joitakin hinnoittelutoimia saattaa tapahtua, kun raaka-aineiden hinnat nousevat tuumaa, Motilal Oswalin analyytikot sanoivat torstaina.

Samankaltaiset artikkelit