ESIKATSAUS – Sam Bankman-Friedin oikeudenkäynti testata kaksintaistelun selityksiä kryptopörssin romahtamisesta

Prosecutors say Bankman-Fried directed Wang to change FTX's computer code to allow Alameda to borrow money

Yhdysvaltain syyttäjien mukaan Sam Bankman-Fried kavalsi rahaa tallettajilta FTX- kryptovaluuttapörssissään siitä lähtien, kun hän lanseerasi sen vuonna 2019, ja tuloksena oleva vaje johti suoraan sen romahtamiseen kryptotuotteiden hintojen pyörtyessä viime vuonna. Mutta omassa versiossaan ja asianajajiensa selityksissä Bankman-Fried ajatteli, että FTX voisi pankin tavoin tehdä sijoituksia asiakkaiden rahoilla niin kauan kuin he pystyivät nostamaan ne – eikä hän tiennyt, että hänen lähimmät työtoverinsa olivat vaarantaneet varojen saatavuuden.

3. lokakuuta alkavan kuuden viikon aikana liittovaltion valamiehistön on Manhattanilla punnittava näitä kaksintaistelukertomuksia Bankman-Friedin petossyytteiden rikosoikeudenkäynnissä ennen kuin se päättää, onko 31-vuotias entinen miljardööri syyllinen seitsemään kohtaan. petoksesta ja salaliitosta. Bankman-Fried, joka jätti työnsä määrällisen kauppiaana Wall Street -yhtiössä Jane Streetissä perustaakseen kryptohedge fund -rahaston Alameda Researchin vuonna 2017, on kiistänyt syyllisyytensä. Tuomio sinetöisi hänen mahtavan lankeemuksensa armosta. Kun bitcoinin ja muun digitaalisen omaisuuden arvot nousivat jyrkästi vuosina 2020 ja 2021, hänestä tuli eräänlainen julistelapsi vastuussa usein karkealla kryptovaluuttasektorilla.

Hän rappasi FTX:n logon koripalloareenalle Miamissa ja MLB-pesäpallotuomareiden univormuihin. Hän palkkasi tähtiurheilijoita ja näyttelijöitä hyväksymään alustan turvalliseksi. Ja kun hänen nettovarallisuutensa nousi 26 miljardiin dollariin, hän lupasi antaa suurimman osan omaisuudestaan ​​hyväntekeväisyyteen, kuten pandemiavalmiuksiin.

FTX selviytyi kryptokurssien laskusuhdanteesta, jonka seurauksena muut suuret digitaaliset valuuttajärjestelmät epäonnistuivat aiemmin vuonna 2022, ja Bankman-Fried jopa pelasti osan niistä.

Mutta marraskuussa kryptouutislehti CoinDesk julkaisi Alamedan taseen, joka osoittaa, että rahasto oli voimakkaasti alttiina FTT:lle, FTX:n itsensä myöntämälle tokenille. Tämä sai aikaan asiakkaiden vetäytymisaallon, josta pörssi ei voinut toipua. Syyttäjien mukaan se oli koko ajan julkisivu. Bankman-Friedia syytetään miljardien dollarien FTX-talletusten varastamisesta Alamedan tappioiden kattamiseksi sekä luksuskiinteistöjen ostamiseksi ja Yhdysvaltojen poliittisille kampanjoille kryptoystävällisen lainsäädännön edistämiseksi. ”Tämä on yksi Amerikan historian suurimmista talouspetoksista”, Damian Williams, Yhdysvaltain oikeusministeri Manhattanilla, sanoi joulukuussa 2022, kun hän ilmoitti Bankman-Friedin pidätyksestä Bahamalla, jossa FTX toimi.

Bankman-Fried on myöntänyt riittämättömän riskinhallinnan, mutta kiistänyt varastaneensa varoja. Hän aikoi kertoa kongressille FTX:n romahtamista koskevassa joulukuussa pidetyssä kuulemisessa, että hän teki virheen eikä tiennyt, kuinka paljon FTX oli lainannut Alamedalle yrityksen sisäisen valvonnan ”omituisen” vuoksi, kirjallisen luonnoksen mukaan hänen suunnitellusta todistuksestaan. Forbes ja Bankman-Fried vahvisti aidoksi. Bankman-Fried pidätettiin ennen kuin hän ehti todistaa.

Hänen asianajajansa ovat sanoneet, että Bankman-Friedin pitäisi voida esittää todisteita siitä, että hänellä oli ”vilpittömässä mielessä” uskomus siitä, että hänen kohtelunsa asiakkaiden varoihin oli FTX:n palveluehtojen ja lain mukaista. Bankman-Friedin tuomitsemiseksi syyttäjien on osoitettava, että hän aikoi tehdä rikoksen. ”Se on aina ollut Bankman-Friedin paras strategia osoittaa, että hän ei ole rikollinen – hän oli vain poissa syvyydestään”, sanoi Mark Kasten, Buchanan Ingersoll & Rooneyn puolustuslakimies, joka ei ole osallisena tapaukseen.

Todistaakseen väitteensä syyttäjät ovat sanoneet aikovansa soittaa kolmelle Bankman-Friedin lähipiirin entiselle jäsenelle: Alamedan entiselle toimitusjohtajalle Caroline Ellisonille, entiselle FTX-teknologiajohtajalle Gary Wangille ja entiselle insinöörijohtajalle Nishad Singhille, joka jakoi kerran 30 miljoonan dollarin Bahaman. kattohuoneisto entisen pomonsa kanssa. Kaikki kolme ovat myöntäneet syyllisyytensä ja suostuneet yhteistyöhön hallituksen kanssa.

Syyttäjät sanovat, että Bankman-Fried määräsi Wangin muuttamaan FTX:n tietokonekoodia, jotta Alamedalla olisi mahdollisuus lainata rajattomasti rahaa. Tämä etuoikeus muilta pörssin käyttäjiltä puuttui. Singh myönsi syyllisyytensä ja sanoi tietävänsä kesäkuuhun 2022 mennessä, että Alameda oli lainannut miljardeja FTX:ltä ilman asiakkaiden suostumusta.

Ellison, Bankman-Friedin entinen romanttinen kumppani, sanoi vetoomusistunnossaan, että hän ja Bankman-Fried sopivat salaamaan sen tosiasian, että Alameda oli lainannut miljardeja dollareita FTX:n johtajille heidän henkilökohtaiseen käyttöönsä rahaston omilta lainanantajilta. Bankman-Fried on valmistautunut oikeudenkäyntiin kaltereiden takaa elokuun puolivälistä lähtien, jolloin Yhdysvaltain piirituomari Lewis Kaplan peruutti 250 miljoonan dollarin takuita havaittuaan, että tämä todennäköisesti yritti pelotella Ellisonia jakamalla hänen henkilökohtaisia ​​kirjoituksiaan, joissa hän kuvaili kamppailevansa työnsä kanssa Alameda New York Timesin toimittajan kanssa.

Bankman-Friedin henkilökohtaisissa kirjoituksissa, jotka myös New York Times julkaisi 14. syyskuuta, hän yritti työntää syytteen Alamedan epäonnistumisesta Ellisonille. ”Hän vältti jatkuvasti puhumista riskienhallinnasta – välttelemästä ehdotuksiani – kunnes oli liian myöhäistä”, hän kirjoitti. Bankman-Friedin puolustusasianajajat ovat ilmoittaneet oikeuden asiakirjoissa, että he aikovat kyseenalaistaa kaikkien kolmen todistajan uskottavuuden. Koska heidän tapauksensa perustuu sen osoittamiseen, että FTX-asiakkaiden kyvyttömyys nostaa varoja viime marraskuussa johtui Bankman-Friedin virheistä liiketoiminnassaan, ei tahallisesta petossuunnitelmasta, he todennäköisesti vastustavat tiukasti kaikkia todisteita, jotka heidän asiakkaansa tiesivät hyvissä ajoin ennen asiantuntijat sanoivat, että romahdus hänen yritystensä vaikeista taloudellisista vaikeuksista.

”Kysymys kuuluu, milloin Bankman-Fried tiesi, ettei rahaa olisi tarpeeksi?” sanoi Paul Tuchmann, entinen liittovaltion syyttäjä ja Wigginin ja Danan nykyinen kumppani. ”Raha ei tietenkään riittänyt kattamaan kaikkia talletuksia. Mutta milloin hän tiesi sen? Milloin hänellä oli syytä uskoa niin?”

Samankaltaiset artikkelit