Viljan hinnat voivat aiheuttaa nousupaineita kuluttajahintaindeksiin lähitulevaisuudessa

cereal

Vaikka ohimenevä vihannesten aiheuttama piikki, joka sai Intian kuluttajahintaindeksiin (CPI) perustuvan inflaation pysymään 6 prosentin yläpuolella kahtena peräkkäisenä kuukautena, saattaa hellittää syyskuusta lähtien, viljan, erityisesti riisin, korkeat hinnat voivat jatkaa nousuaan. Asiantuntijat sanovat, että painostus otsikoihin lähitulevaisuudessa.

”Ukrainan sodan alkaminen (helmikuussa 2022) ja useat säähäiriöt johtivat viljan, ensin vehnän ja sitten riisin, inflaation piikkiin”, sanoi Vivek Kumar, ekonomisti, QuantEco Research.

”Lisäksi valtion hintojen hallinta on tänä vuonna heikentynyt, sillä viljan, erityisesti riisin, puskurivarastot ovat pienemmät kuin viime vuonna. Siksi viljan inflaatio pysynee lähitulevaisuudessa korkealla”, hän sanoi.

Hallituksen pyrkimykset myydä riisiä sähköisessä huutokaupassa avomarkkinamyyntijärjestelmän (OMSS) puitteissa eivät ole tuottaneet hedelmää, sillä kauppiaat ovat osoittaneet epäröintiä ostaakseen väkevöityä riisiä – jota jaetaan pääasiassa julkisen jakelujärjestelmän puitteissa. FCI:ssä on myös huolia osakkeiden laadusta.

Intian Food Corporationin tiedot osoittivat, että sen elintarvikeviljavarasto oli elokuussa 52,3 MT eli vähemmän kuin 54,6 MT elokuussa 2022. Riisivarasto oli 13 % pienempi kuin vuotta aiemmin eli 24,3 MT elokuussa.

Syyskuusta 2022 lähtien alaryhmä ”viljat ja tuotteet”, jonka paino on 9,67 % kuluttajahintaindeksin kokonaiskorissa, on pysynyt kaksinumeroisina. Itse asiassa viljan ja tuotteiden inflaatio oli elokuussa alimmillaan 11 kuukauteen 11,85 %, mutta se johtui korkean perusarvon tilastovaikutuksesta. Indeksi nousi 1,4 % vuoden 2010 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna.
Tilasto- ja ohjelmatoteutusministeriön tietojen analyysi osoittaa, että vehnä ja riisi, joita edustavat erät ’vehnä/atta_muut lähteet’ ja ’riisi_muut lähteet’, ovat pysyneet kaksinumeroisina viimeisten useiden kuukausien aikana. Nämä kaksi tuotetta yhdessä muodostavat noin kolme neljäsosaa vilja- ja tuotealaryhmästä.

Vaikka vehnän inflaatio oli elokuussa hieman alle 10 % ja oli 9,33 %, riisin inflaatio pysyi korkeana 12,54 %:ssa. Riisin inflaatio on pysynyt kaksinumeroisina lokakuusta 2022 lähtien, kun taas vehnän inflaatio pysyi yli 10 prosentissa kesäkuusta 2022 heinäkuuhun 2023.

Riisin inflaation odotetaan pysyvän korkealla tasolla tulevina kuukausina, mikä johtuu pääasiassa tarjontapulasta, sillä meneillään olevan lounaismonsuunikauden aikana useat riisiviljelyalueet ovat saaneet puutteellisia sateita. Sadon inflaatio voi pysyä korkeana huolimatta siitä, että hallitus kieltää rikkoutuneen ja valkoisen riisin viennin ja asettaa 20 prosentin vientitullin ei-basmati- ja ei-parboil-riisille.

Intian meteorologisen osaston pääjohtaja Mrutyunjay Mohapatra kertoi FE:lle, että ”sade itäisen Uttar Pradeshin, Biharin, Länsi-Bengalin ja Jharkhandin tärkeimmillä riisiviljelyalueilla saa todennäköisesti riittämättömän sateen nykyisenä monsuunikautena.”
”Sademäärän puute syyskuun loppuun mennessä (näillä alueilla) laskee todennäköisesti 20–25 prosenttiin verrattuna vertailuarvoon 50 prosentin sademäärän puutteesta elokuuhun asti”, Mohapatra sanoi FE:lle. Tähän mennessä kumulatiivinen sademäärä 1. kesäkuuta – 21. syyskuuta on ollut 7 % alle pitkän ajanjakson keskiarvon (LPA). Syyskuussa toistaiseksi sademäärä on ollut 9 % korkeampi kuin LPA.

FCI on myynyt 1,8 miljoonaa tonnia (MT) vehnää varastostaan ​​avoimilla markkinoilla viikoittaisissa sähköisissä huutokaupoissa, jotka alkoivat 28. kesäkuuta, kun taas yhtiö on voinut myydä vain 70 520 tonnia riisiä 5. heinäkuuta lähtien.

Viljojen hintojen hillitsemiseksi hallitus oli ilmoittanut myyvänsä heinäkuussa 5 MT vehnää ja 2,5 MT riisiä keskusvarastoaltaalta avoimilla markkinoilla.
Vehnän inflaatio on pysynyt kaksinumeroisena huolimatta ennätystuotantoennusteista ja hallituksen ilmoittamista toimenpiteistä hintojen kesyttämiseksi. Hallitus on arvioinut riisin tuotannon kaudella 2022-2023 135,5 MT ja vehnän 112,7 MT.

Viimeisen kahden vuoden aikana vehnän tuotanto on kärsinyt helleaaltojen vuoksi, mikä on luonut hintojen nousupaineita.

Kun hallituksen vehnän hankinta kaudella 2022-23 rabi-markkinointikaudella laski merkittävästi 18,8 tonniin edellisvuoden 43,3 tonnista, vehnän vientikielto julkistettiin toukokuussa 2022. Vehnän vientikielto äkillinen vehnän tuomisen sijaan inflaatio hidastui, mikä lisäsi epävarmuutta markkinoilla ja vehnän inflaatio kiihtyi.

Hallitus asetti kesäkuussa 2023 ensimmäistä kertaa 15 vuoteen vehnän istutusrajoitukset. ”Näiden tiukkojen toimenpiteiden seurauksena vehnän inflaatio putosi helmikuun 25,4 prosentista elokuun 9,33 prosenttiin”, todettiin Intian kansainvälisten taloussuhteiden tutkimusneuvoston tutkimuksessa.

”Hintojen laskemiseksi edelleen Intian on tuotava 5-6 tonnia vehnää. Tätä varten hallituksen on poistettava vehnän tuontitullit nykyiseltä 40 prosentin tasolta”, sanoi Ashok Gulati, maatalousekonomisti ja entinen maatalouden kustannuksista ja hinnoista vastaavan komission (CACP) puheenjohtaja.

Entinen maatalousministeri Siraj Hussain sanoi, että maatalousministeriön on arvioitava uudelleen tapa saada arviot elintarvikeviljojen tuotannosta, jotta voidaan välttää tarjontarajoitukset, toistaen valtiovarainministeri Nirmala Sitharamanin näkemyksiä.

Keskiviikkona Sitharaman sanoi, että kaikkien tärkeiden viljelykasvien todennäköisistä sadoista on luotava reaaliaikaisia ​​arvioita, koska se auttaa päätöksenteossa.

Samankaltaiset artikkelit