Ensimmäisen vuosipuoliskon raakaöljyn tuontilasku laski 23 % edellisvuodesta – Talousuutiset

crude import bill, crude oil, crude oil india, economy news, indian economy

Intian polttoaineen tuontilasku laski 22,8 % edellisvuodesta 82,3 miljardiin dollariin kuluvan tilikauden 2023-2024 ensimmäisellä puoliskolla, mikä johtui suurimman osan ajanjaksosta alentuneesta raakaöljyn hinnasta ja suuren osuuden hankkineen Venäjän suurista alennuksista. tuontikori.

Trendi ei kuitenkaan välttämättä säily vuoden toisella puoliskolla, koska hinnat ovat viime aikoina vahvistuneet ja saattavat pysyä jonkin verran korkealla tasolla seuraavien viikkojen aikana, analyytikot sanovat.

”Saudi-Arabia ja Venäjä ovat pidentäneet tuotantoleikkauksiaan vuoden loppuun asti, joten hinnat ovat pysyneet korkeina (H2FY24:n alussa),” sanoi Prashant Vasisht, ICRA:n yritysluokitusten johtaja. ”Hinnat ovat pysyneet 85-90 dollarin välillä tynnyriltä, ​​joten voimme odottaa H2-tuontilaskun olevan korkeampi.”

Intian venäläisen öljyn tuonti on kasvanut siitä lähtien, kun maa alkoi tarjota öljystään alennuksia viime vuoden toukokuusta lähtien. Venäjä on myös lisännyt Intiaan suuntautuvaa öljyn alennusta 16 dollarista tynnyriltä toukokuussa 2022 lähes 18 dollariin barrelilta kuluvan tilikauden alussa, mikä vaikutti myös alhaisempaan tuontilaskuun 24. vuosipuoliskon aikana.

Intia säästi huhtikuussa noin 1 028 miljoonaa dollaria raakaöljyn tuonnissa Venäjältä ICRA Ratingsin tietojen mukaan. Maa on elokuuhun asti säästänyt 4 355 miljoonaa dollaria Venäjän raakaöljyn tuonnissa.

ICRA:n uusimpien tietojen mukaan Intia toi raakaöljyä Venäjältä elokuussa 4 152 miljoonan dollarin arvosta, jota seurasivat Irak 2 335 miljoonalla dollarilla ja Saudi-Arabia 2 072 miljoonalla dollarilla.

Kun otetaan huomioon öljymarkkinoiden epävakaus viime kuusta lähtien, analyytikot eivät näe raakaöljyn hintojen laskevan 24. tilikauden toisella puoliskolla. Tämän ei vain odoteta lisäävän maan tuontilaskua, vaan myös kasvattavan vaihtotaseen alijäämää. Analyytikot eivät kuitenkaan näe inflaatiota huolestuttavana.

”Kuluttajahintaindeksin (CPI) inflaatio ei välttämättä vaikuta, koska hallitus on pitänyt autojen polttoaineiden hinnat jollain tasolla”, Vasisht sanoi. ”Tänäkään vuonna hallitus ei todennäköisesti nosta autojen polttoaineiden hintoja vaalien taustalla.”

Tällä hetkellä Venäjä on suurin raakaöljyn toimittaja Intialle, seuraavina Irak ja Saudi-Arabia.

”24. tilikauden toisella puoliskolla raakaöljyn tuonti (sekä määrällisesti että arvoltaan) kasvaa. Joten vuosi vuodelta maan tuontilasku voi kasvaa”, sanoi analyytikko, joka ei halunnut henkilöllisyyttään.

Analyytikot uskovat, että Intia jatkaa raakaöljyn tuontia nykyisellä tasollaan tulevalla talvikaudella, koska Venäjän dieselin ja bensiinin vientikielto jatkuu. Tällaisessa tilanteessa, koska raakaöljyn hinnat voivat nousta entisestään, koska Israelin konfliktin leviämisestä Lähi-itään on huoli, maan tuontilasku voi nousta vuositasolla.

”Intia täyttää edelleen kasvavat raakaöljyn vaatimukset maailmanlaajuisesti optimaalisella hinnalla”, sanoi Gaurav Moda, partneri, energiasektorin johtaja EY Intiasta. ”Kun volyymien saatavuus vs. hintajoustavuus muuttuu yhdestä lähteestä, asianmukaista tasapainottamista saattaa tapahtua, vaikka osa tästä heijastelee raakaöljylähteiden suhteellista neuvotteluvoimaa – sillä välin Intia jatkaa etujensa ajamista”, hän lisäsi.

Brent-hinnat Intercontinental Exchangessa nousivat perjantaina 93 dollariin barrelilta, kun taas West Texas Intermediaten hinta testasi New Yorkin tavarapörssissä 90,18 dollaria barrelilta, kun markkinat arvioivat Israelin kiihtyvän konfliktin tarjontaleikkausten lisäksi. Saudi-Arabia ja Venäjä.

”Jos Venäjä ja Saudi-Arabia eivät jatka raakaöljyn toimitusta, raakaöljyn hinnat voivat nousta vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla. WTI voi nousta 110-115 dollariin barrelilta ja Brent voi nousta 120 dollariin barrelilta”, Manoj Jain, ohjaaja, Prithvi Finmart oli kertonut FE:lle.

Saudi-Arabia ja Venäjä olivat aiemmin pidentäneet öljyntoimitusten leikkauksia joulukuuhun asti miljoonalla barrelilla päivässä ja vastaavasti 300 000 barrelilla päivässä.

Samankaltaiset artikkelit