Bengaluru hallitsee toimistotilojen imeytymistä, Chennai yllättää kaksinkertaisella kasvulla: Colliers India -raportti

Bengaluru hallitsee toimistotilojen imeytymistä, Chennai yllättää kaksinkertaisella kasvulla: Colliers India -raportti

Vuoden 2023 neljäs vuosineljännes on nostanut Intian toimistovuokramarkkinat ennennäkemättömään korkeuteen, mikä huipentui ennätykselliseen 58,2 miljoonan neliöjalan bruttoabsorptioon, jota johtaa Intian niemimaalla ja Delhi NCR:n toimistotilojen kysyntä. Yli neljäsosan osuudellaan Bengaluru hallitsi toimistotilojen imeytymistä, mutta Chennai yllätti kaikki yli kaksinkertaisella kasvulla ja ennätyksellisen 10,5 miljoonan neliömetrin osuudella, jolloin se sijoittui ensimmäistä kertaa kolmen parhaan joukkoon Colliers Intian raportin mukaan.

Lisäksi Bengaluru, Chennai ja Hyderabad saavuttivat parhaan suorituksen sitten COVID-19-pandemian.

”Intian liikekiinteistö- ja toimistomarkkinat osoittavat edelleen tasaista kiinnostusta kotimaisten ja ulkomailta peräisin olevien kiinteistöjen keskuudessa. Ydin- ja flex-kiinteistöjen yhdistelmän lisääntynyt suosio, lisääntynyt aktiviteetti tason II markkinoilla ja seuraavan sukupolven toimistot Kestävämmät elementit ovat toimistomarkkinoiden avainteemoja vuonna 2024.” sanoi Arpit Mehrotra, toimitusjohtaja, toimistopalveluiden päällikkö, Colliers Intia.

Mitkä alat ohjasivat kysyntää?

Samaan aikaan teknologian osuus putosi puoleen, vuoden 2020 50 prosentista 25 prosenttiin vuonna 2023, mutta yleinen kysyntä säilyi vahvana monipuolistamisen ansiosta. Varsinkin BFSI:n ja Engineering and Manufacturing -sektoreiden sektoriosuudet ovat lähes kaksinkertaistuneet nousten 10-12 prosentista vuonna 2020 noin 16-20 prosenttiin vuonna 2023. Mielenkiintoista on, että vuonna 2023 Engineering and Manufacturing -alan toimijoiden leasing (26 prosentin osuus) ) ylitti teknologiayrityksiltä vapautuvan kysynnän (22 prosentin osuus) Bengalurun teknologiakeskuksessa.

Näytä koko kuva

Bruttoabsorptio: ei sisällä vuokrasopimusten uusimista, ennakkositoumuksia eikä kauppoja, joissa on allekirjoitettu vain aiesopimus. 6 parasta kaupunkia ovat Bengaluru, Chennai, Delhi-NCR, Hyderabad, Mumbai ja Pune

Flex-operaattoreiden kysyntä pysyi ennallaan; 8,7 miljoonaa neliöjalkaa, joustavien tilojen käyttöaste vuonna 2023 oli 24 prosenttia suurempi kuin vuonna 2022. Joustotiloja Intian toimistomarkkinoilla odotetaan kasvavan edelleen vuonna 2024, koska kehittäjät ottavat todennäköisesti käyttöön core plus flex -strategian tehdä.

Lähes 40 prosenttia kuuden suurimman kaupungin suurista kaupoista on tullut GCC-mailta, erityisesti teknologia- ja BFSI-sektoreilta. Global Capability Centerillä (GCC) on tyypillisesti suuri tilantarve, ja nekin aloittivat laajenevan toimintansa entistä kiivaammin vuoden 2023 toisella puoliskolla, erityisesti viimeisellä neljänneksellä.

”Isot 100 000 neliöjalkaa tai enemmän ovat vaikuttaneet lähes 50 prosenttiin Intian toimistotilojen kokonaiskysynnästä. Mielenkiintoista on, että yli puolet suurista GCC-sopimuksista saatiin päätökseen vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä, mikä on osoitus maan GCC-toiminnan uudesta vauhdista. Suuri joukko osaajia, kustannustehokkaat vuokrat, riittävä A-luokan kehitys ja suotuisa toimistomarkkinoiden ekosysteemi tukevat jatkossakin Intian etuasemaa kykykeskuksen näkökulmasta. Lisäksi kotimaisten yritysten hyvä kysyntä teknologian, BFSI:n, valmistuksen, terveydenhuollon ja joustavien tilojen osalta johtaa yhtä vahvaan toimistotilojen kysyntään vuonna 2024″, sanoi Vimal Nadar, Colliers Intian vanhempi johtaja ja tutkimusjohtaja.

Avaa etujen maailma! Oivaltavista uutiskirjeistä reaaliaikaiseen osakeseurantaan, tuoreisiin uutisiin ja henkilökohtaiseen uutissyötteeseen – kaikki on täällä, vain napsautuksen päässä! Kirjaudu sisään nyt!

Julkaistu: 24. joulukuuta 2023, 13.56 IST

Samankaltaiset artikkelit