Kireät Kiinan kaupungit kamppailevat maksamaan asunnonostotukia

PEKING/HONGKONG, 30. huhtikuuta (Reuters) – Amy Wang luotti 100 000 yuanin (13 800 dollarin) avustukseen, jonka viranomaiset lupasivat Itä-Kiinan Weifangin kaupungissa kaksi vuotta sitten ostamansa asunnon sisustamiseen ja sisustamiseen. Hän odottaa edelleen rahoja, mutta hän ei ole vielä muuttamassa.

30-vuotias nainen maksaa nyt 6 000 yuania 8 000 yuania kuukausipalkastaan ​​1,1 miljoonan yuanin asunnon asuntolainasta ja 1 800 yuania toisen asunnon vuokraamiseksi, luottaen vanhempiinsa muihin peruskuluihin.

”Tunnen kovan paineen”, sanoi elektroniikan valmistuksessa työskentelevä Wang ja osti asuntonsa paljaan kuoren ilman lattioita, sisäseiniä tai muita varusteita – mikä on yleistä Kiinassa.

Weifang, jonka väkiluku on yli 9 miljoonaa ja jonka talous on suurempi kuin Kroatian, ja kymmenet muut kiinalaiset kaupungit ovat luvanneet tukia ja muita kannustimia asunnonostajille tukeakseen vaikeuksissa olevaa kiinteistöalaa.

Mutta kiinteistöalan taantuma vaikuttaa myös kaupunkien kykyyn vuokrata maata kehittäjille, mikä on keskeinen tulonlähde.

Tämä merkitsi sitä, että jotkut paikallishallinnot eivät kyenneet keräämään varoja luvattujen tukien maksamiseen, mikä turhautti ostajia ja aiheutti epäilyksiä tulevista tukitoimista.

Kaikki tämä voi viivyttää kiinteistömarkkinoiden elpymistä.

”On olemassa vaara, että kotitaloudet alkavat nähdä paikallishallinnot liian rahapulana voidakseen lunastaa tukilupauksensa”, sanoi Christopher Beddor, Gavekal Dragonomicsin Kiinan apulaistutkimusjohtaja.

”Se varmasti vaikuttaa asunnonostopäätöksiin.”

Noin 150 ihmistä yli 50 kiinalaiskaupungista, mukaan lukien Zibo idässä, Keski-Shangqiu ja Zigong lounaassa, ovat käyttäneet kommunistisen puolueen virallisen sanomalehden People's Dailyn verkkosivuilla olevaa julkista kommenttiosiota valittaakseen asioista. maksamattomia tukia viimeisen kuuden kuukauden aikana.

Viranomaiset monissa kaupungeissa ovat vastanneet samalla alustalla, mikä edellyttää käyttäjien rekisteröitymistä henkilöllisyystodistusten avulla ennen lähettämistä.

Virkamiehet Weifangista, joka oli luvannut 30 000–300 000 yuanin tukia sekä veronpalautuksia ja muita kannustimia, kirjoittivat useaan otteeseen ja syyttivät COVID-19:ää, talouden taantumaa ja veronalennuksia maksujen jättämisestä.

”Epätavalliset lyhyen aikavälin ristiriidat verotulojen ja menojen välillä sekä valtava paine paikalliseen taloudelliseen turvaan johtivat viivästyksiin asumistukien maksamisessa”, Weifangin hallinnoiman kunnan Zhuchengin talousosasto kirjoitti tammikuussa.

Maaliskuussa Weifangin High-tech Industrial Development Zonen henkilöstöosasto sanoi, että heidän piirinsä on ”osittain maksanut” tuet ja lisää maksuja käsitellään.

Zigongin ja Zibon virkamiehet antoivat samanmuotoisia vastauksia kuin Zhucheng huhtikuussa. Myös tässä kuussa Shangqiu pyysi ”kärsivällisyyttä” ja sanoi, että tuet myönnettäisiin ”kun ne ovat valmiita”.

Yksikään kaupunginhallituksista ei vastannut Reutersin kommenttipyyntöihin.

Kiinteistömarkkinoiden osuus Kiinan taloudellisesta toimeliaisuudesta oli huipussaan noin neljännes, ja maahuutokaupoista saadut budjettitulot kääpisivät monissa kaupungeissa ennen pandemiaa muita tulonlähteitä.

Virallisten tietojen mukaan maan huutokauppatulot vuonna 2023 olivat kaikkialla Kiinassa noin 20 % alle pandemiaa edeltäneen tason vuonna 2019. Zibossa, Shangqiussa ja Weifangissa budjetin ulkopuoliset tulot – mukaan lukien maamyynti – laskivat 30–50 % samana ajanjaksona.

”Kiinan kiinteistömarkkinoiden laskusuhdanteessa aliarvostettua on se, että todelliset seuraukset jäävät paikallishallinnolle”, sanoi Logan Wright, tutkimusyhtiö Rhodium Groupin kumppani.

Maksamattomien tukien määrät ja kokonaismäärät ovat edelleen epäselviä.

Shangqiun virkamies Alan Liu, 30, kertoo, että jotkut asunnon ostajat kaupungissa ovat saaneet tukinsa, mutta hän odottaa edelleen luvattua 30 000 juania ostaessaan asunnon ”erinomaiselta sijainnilta” kesäkuussa 2022.

”On ratkaisevan tärkeää, että asianomaiset osastot ymmärtävät, että tätä asiaa ei voida sivuuttaa pitkään ja se on ratkaistava, tai se vaikuttaa hallituksen uskottavuuteen”, Liu sanoi.

(1 dollari = 7,2464 Kiinan juania) (Toimittaja Sam Holmes) Weifang Yaxing Chemical Co Ltd

Julkaistu: 30. huhtikuuta 2024, 05.28 IST

Samankaltaiset artikkelit