Miksi jotkut milleniaalit uskovat kiinteistösijoittamisen olevan kuumaa

Miksi jotkut milleniaalit uskovat kiinteistösijoittamisen olevan kuumaa

Kansainvälisen sijoitusguru Buffettin lainaus pätee paitsi suurten ikäluokkien myös milleniaaleihin. Bengalurussa toimiva riippumaton IT-konsultti Sharat Chandra (41) sanoo, että kiinteistöt muodostavat 40 prosenttia hänen sijoitussalkustaan. ”Minulla on jonkin verran sijoitusta kultaan ja pari vakuutusta, mutta pidän tulonhankintaan mieluummin kiinteistöistä. Olen ostanut asuntoja Bengalurusta ja tarkastelen Goasta asuntoja vuokratulojen saamiseksi”, hän sanoo.

Chandra on jo varannut asunnon kahdelle nuorelle tyttärelleen saavuttaakseen korkeakoulutavoitteensa. Hän aikoo lainata ne koulutuslainaa varten ja jatkaa samalla vuokratulojen ansaitsemista. Hän jo saa 2,5 lakh vuokrana asunnosta Pohjois-Bengalurussa ja 1 lakh hänen kotikaupungissaan Bhagalpurissa Biharissa.

Noidalainen Prateek Pruthi (34), HCL Techin rahoituspäällikkö, on sijoittanut kahteen rakenteilla olevaan kiinteistöön Gurugramissa tuottaakseen passiivisia tuloja. ”Ostin 2 mk:n rakenteilla olevan asunnon 30 lakh suoraan rakentajalta vuonna 2021. Saman erittelyn muuttovalmiita asuntoja myydään jo osoitteessa 50-55 lakh siellä. Saan asunnoni haltuun vuonna 2024, mutta minulla ei ole suunnitelmia myydä sitä. Pidän sen vuokratuloa varten”, Pruthi sanoo.

Millenniaalit eivät eroa buumeista kiinteistösijoitusten osalta. He haluavat säännöllisiä kassavirtoja ja tuottoa, joka voittaa inflaation. Intian keskuspankin asuntohintaindeksin tiedot osoittavat kuitenkin, että kiinteistöt tuottavat muita sijoitusmuotoja heikommin eri ajanjaksoina. Lainaa antava fintech-yritys BankBazaar teki vertailevan tutkimuksen, jonka mukaan RBI-asuntoindeksi on kasvanut koko Intian tasolla vain 6,75 % viimeisen 10 vuoden aikana, mikä on huonoin muista omaisuusluokista, kuten Sensex TRI (13,2 %), SBI kiinteät talletukset (9 %). , kulta (6,67 %) ja BSE India Bond -indeksi (8,40 %).

Aluekohtaiset tiedot osoittavat, että jotkut kaupungit eivät edes voita kiinteän talletuksen (FD) tuottoa eri ajanjaksoina. Todellinen tuotto voi olla negatiivinen. ”Reaalituotto, eli tuotto inflaation jälkeen, on monissa tapauksissa negatiivinen, jos oletamme 6 %:n inflaatiota kyseiselle ajanjaksolle”, sanoo Adhil Shetty, BankBazaarin toimitusjohtaja ja perustajajäsen. Kiinteistösijoittamiseen liittyy muita maksuja, kuten leimavero. , välityspalkkio, tavara- ja palveluvero, lainan käsittelymaksu ja ylläpitomaksu.

Vuokratuotto prosentteina asunnon hinnasta on pitkällä aikavälillä alle 3 % monilla Intian markkinoilla, arvioivat kiinteistöasiantuntijat. ”Lyhyellä aikavälillä nettovuokratuotot (tuotto ylläpitokulujen, verojen ja lainakorkojen jälkeen) ovat usein negatiivisia”, Shetty sanoo.

Todellisuus ja todellisuus

Saatavilla olevat tiedot eivät kuitenkaan kuvaa koko todellisuutta, kun taas anekdoottiset tiedot ylistävät kiinteistösijoituksia. ”Kiinteistötiedot vaikuttavat rajoitetuilla sijainneilla ja kiinteistötyypeillä. Lisäksi suuri osa ostosta ja myynnistä tapahtuu käteisellä. Se ei heijastu missään tiedoissa”, Kohli sanoo.

Esimerkiksi Pruthi luottaa siihen, että hänen kiinteistösijoituksensa tuo suuren tuoton. – Sijoitan sijoitusrahastoihin, mutta päätin pysyä poissa velasta ja korvata sen kiinteistöillä, joiden uskon voivan tuottaa eksponentiaalista tuottoa pitkällä aikavälillä. Olen nähnyt, kuinka Delhin kehitysviranomainen myy asuntoja 4-5 lakh Dwarkassa vuosina 1998-1999 noutaa nyt saman summan vuokraa”, Pruthi sanoo.

Punelainen Yogesh Supekar (43) sijoittaa kuitenkin mieluummin ei-maataloustonteihin ja tontteihin, jotka voivat hänen mukaansa tuottaa parempia voittoja kuin asunnot tai asunnot. Hän ansaitsi 22–23 % CAGR kolmesta kiinteistöstä (1 asunto, 2 tonttia), jotka hän osti vuosina 2011, 2013 ja 2014 Punessa, Ahmednagarissa ja Bengalurussa. ”Jos ajoittaa ostoksen fiksusti, kiinteistö on loistava sijoitus, joka antaa inflaatiokorjattua tuottoa”, Supekar sanoo.

Client Associatesin tiedot osoittavat, että kiinteistöjen osuus on vastaavasti noin 49 % ja 27 % yksityissijoittajan ja varakkaan yksityishenkilön salkussa. ”Kiinteistöt eivät saa olla enempää kuin kolmasosa sijoitussalkustasi”, Kohli varoittaa.

Kiinteistöt tuottavat hyvää tuottoa, mutta osakesidonnaiset sijoitukset ovat asiantuntijoiden mukaan parempia. ”Esimerkiksi Gurugramin golfkentällä vuonna 2001 lanseeratun DLF Araliaksen hinnat ovat nousseet 11 % vuodessa ilman noin 1,5 % vuokratuottoa. Kirjekuoren taustalaskelma osoittaa, että saman summan sijoittaminen sijoitusrahastoihin olisi tuottanut 18 % CAGR:n samana ajanjaksona. Voisit myydä rahasto-osuutesi ja ostaa kaksi Araliaa nykyhinnoilla”, Kohli sanoo.

Sijoitusrahastot tuottavat myös säännöllisiä kassavirtoja. ”Talousneuvojat voivat esittää loogisen kuvan, joka murtaa myyttejä kiinteistöistä. Olemme esimerkiksi vakuuttaneet yhden asiakkaamme siirtämään joitakin sijoituksia kiinteistöistä rahoitusomaisuuksiin pääteltyään, että hän tarvitsee 6 %:n säännölliset tulot korpukseensa vuosittain. Sen nostaminen hybridirahastosta 10 vuodeksi osoittautui paljon kannattavammaksi kuin sen tuottaminen liikekiinteistön kautta, joka nousi absoluuttisesti 50 % samana ajanjaksona”, hän sanoo.

Veroetuus on toinen syy, miksi ihmiset suosivat kiinteistöjä. Jos ostat kiinteistön asuntolainalla, saat tuloverolain 80-C §:n mukaista veroetua pääoman määrästä, joka maksetaan tilikauden aikana tasaerissä (EMI). 24 b § sallii näin maksettujen korkojen vähentämisen. Lisäksi, jos myyt asunnon, voit saada verovapautuksia myyntivoitoista sijoittaessasi sen toisen asunnon hankintaan tai rakentamiseen. Kaikista pääomasijoituksista, kuten osakkeista tai joukkovelkakirjoista, syntyneet pitkäaikaiset myyntivoitot voidaan myös sijoittaa asuintalon ostamiseen lain 54F §:n mukaisen verovapautuksen saamiseksi.

Reits ja kutsut

Jos olet huolissasi omaisuuden allokoinnista, Real Estate Investment Trust (Reits) ja InvIT (InvIT) voi palvella tätä tarkoitusta. Ne tarjoavat myös 6-7 prosentin vuotuista osinkotuottoa.

Tästä syystä Punelainen sijoittaja Sandeep Agarwal suosii Reitsiä. ”Joka kerta kun ostat tai myyt kiinteistöjä, maksat vähintään 7-10 % kiinteistön hinnasta leimaverona, välityskuluina ja ALV:na. Tästä syystä kaikki kiinteistösijoitukseni menevät Reitssin kautta. Se muodostaa 1 % salkustani, kun taas 3 % on sijoitettu InvIT-rahastoihin. Pyrin nostamaan sen 10 prosenttiin seuraavien neljän vuoden aikana”, Agarwal sanoo.

Panokset ovat korkeat fyysisessä kiinteistössä, ja sijoittajien on oltava varovaisia ​​petoksilla ja oikeudenkäynneillä. On parempi rakentaa rahoitussalkku ennen kuin hajautat fyysiseen kiinteistöön. ”Todennettavissa olevien institutionaalisten tietojen mukaan asuntojen pitkän aikavälin tuotto on alhainen verrattuna hajautettuihin osakerahastoihin. Lyhyellä aikavälillä nettotuotto ei ehkä voita pankkitalletusta. Suosittelemme varovaisuutta, kun teet suuria rahaa ja hengensäästöjä koskevia sijoituspäätöksiä. Uusien yksityissijoittajien, jotka tulevat kaikille kuumille markkinoille, on asettava varovasti”, ehdottaa Shetty BankBazaarista.

”Jännittäviä uutisia! Mint on nyt WhatsApp-kanavilla 🚀 Tilaa tänään napsauttamalla linkkiä ja pysy ajan tasalla viimeisimmistä taloustiedoista!” Klikkaa tästä!

Päivitetty: 12. lokakuuta 2023, 18.28 IST

Samankaltaiset artikkelit