Ylimääräinen likviditeetti, vahva kysyntä lisäävät pöhinää uusille listatuille osakkeille

stock markets

Sijoittajat, jotka ovat panostaneet tänä vuonna markkinoille tuloviin yrityksiin, palkitaan tasaisella tuloksella, koska pienten ja keskisuurten yhtiöiden indeksien ralli on nostanut osakekursseja.

Kaikki 19 kuluvan tilikauden pörssiin listattua yhtiötä käyvät tällä hetkellä kauppaa tarjoushintansa yläpuolella. Vain kolme näistä sulki listautumispäivänä tarjoushintansa alapuolella, kun taas loput 16:lla oli suotuisa debyytti – sulkeminen korkeammalla kuin listautumispäivän emissiokurssi.

Markkina-analyytikkojen mukaan pienten ja keskisuurten listautumisten (entiial public offering) kysyntä on ollut tänä vuonna vahvaa, minkä vuoksi pienten ja keskisuurten yhtiöiden ostot ovat lisääntyneet.

”Markkinoilla on ylimääräistä likviditeettiä, minkä vuoksi kysyntä on suurta ja osakekurssit ovat nousseet. Tämä ei rajoitu vain tietylle toimialalle, mutta voimme nähdä tämän trendin kautta linjan”, sanoi Rajendra Naik, toimitusjohtaja (sijoituspankki), Centrum Capital.

Naik sanoi, että vauhti voi jatkua, vaikka keskisuurten ja pienten yhtiöiden runsaus näyttää järjettömältä tässä vaiheessa.

– Perusteet ovat vahvat ja liiketoiminnat hyvät, mikä antaa sijoittajille luottamusta. Mutta kuinka kauan vauhti kestää, jää nähtäväksi”, hän lisäsi.

Myös sijoittajien luottamus näihin osakkeisiin on pysynyt vakaana. Näistä 19 yhtiöstä vain seitsemän osakkeen osakkeet käyvät tällä hetkellä alle listautumispäivän päätöskurssin.

Mankind Pharman 4 326 miljoonan rupian tarjonta on ollut tämän vuoden tähän mennessä suurin listautumisanti. Myös SBFC Financen ja Concord Biotechin listautumisannin koko ylitti kummankin 1 000 miljoonaa rupiaa.

Viime vuonna trendi oli samanlainen. Niistä 16 yrityksestä, jotka tekivät listautumisannin tilikauden ensimmäisellä puoliskolla syyskuun 19. päivään saakka, vain kolme kävi tällä hetkellä tarjoushintansa alapuolella.

LIC:n 20 557 miljoonan rupiaa ja Delhiveryn 5 236 miljoonan rupiaa listautumisannit olivat viime vuoden suurimmat tarjoukset. Jälkimmäinen kirjasi listautumispäivän nousun 10,13 % ja käy tällä hetkellä 18,2 % tarjoushintansa yläpuolella. LIC:n kuva on kuitenkin ollut synkkä. Listautumispäivän tappion ollessa lähes 8 %, se on nyt 31 % emissiokurssinsa alapuolella.

Pankkiiri, joka ei halunnut nimeään, sanoi, että LIC on saanut iskun useilla rintamilla.

”Vakuutusmaksujen verorakenteen muutokset sekä Adani-konsernin osakkeiden kriisi tulivat molemmat kaksinkertaisena iskuna. Vaikka vuosi 2022 oli yleisesti ottaen huono vuosi listautumisannissa, pienemmät yritykset onnistuivat selviytymään myrskystä. Rahan palatessa markkinoille, elinvoima on uutta ja näemme kiinnostusta eri sijoittajien luokkiin hankkia osakkeita”, pankkiiri sanoi.

Hän lisäsi, että mielialan kääntyminen vauhditti listautumisia 24. tilikaudella. Lisäksi pankkiiri huomautti, että monet yritykset olivat valmistautuneet markkinoille tuloon edellisenä tilivuonna, jolloin suunnitelmat siirtyivät kuluvalle vuodelle, koska tarjoukseen valmistautuminen ja paperien jättäminen viranomaiselle kesti.

Samankaltaiset artikkelit