Yhdeksän vuotta julkaisunsa jälkeen Jan Dhan on edelleen vahva; Tilikaudella 24 tähän mennessä lisätty 31,5 miljoonaa tiliä – Pankki- ja rahoitusuutiset

jan dhan yojana, pmjdy, zero balance accounts, financial express

Mutkaton Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) -pankkitilit, joihin on kertynyt 2,21 biljoonaa rupiaa, jatkavat tasaista nousuaan jopa yhdeksän vuotta sen käynnistämisen jälkeen.

Jopa 31,5 miljoonaa uutta PMJDY-tiliä avattiin helmikuun 14. päivään saakka vuonna 24, jolloin kumulatiivinen PMJDY-tili on 518 miljoonaa, mikä virkamiesten mukaan on lähellä kyllästymistasoa.

PMJDY lanseerattiin 28.8.2014 tarjoamaan yleispankkipalveluita avaamalla nollasaldon pankkitilin jokaiselle pankkittomalle kotitaloudelle. Järjestelmän pääominaisuuksiin kuuluu yksi perussäästöpankkitalletus (BSBD) jokaista pankkivapaata aikuista kohden, 10 000 Rs:n tilinylitys (OD) ja ilmainen RuPay-pankkikortti, jossa on sisäänrakennettu tapaturmavakuutus jopa 2 00 000 Rs.

Huolimatta tilien määrästä, joka on noussut 147,2 miljoonasta FY25:stä 518 miljoonaan tähän mennessä, tilikohtainen talletus on jatkanut nousuaan maaliskuun 205 1 065 ruplasta nyt 4 264 ruplaan, mikä on neljänkertainen kasvu.

Vaikka odotettiinkin, että tilit avattiin suurelta osin valtion etujen saamiseksi, tilit ovat olleet julkisen sektorin pankkien suuren halpalentorahaston lähde. Viimeisimpien tietojen mukaan PMJDY:n saldo Intian valtionpankin kanssa oli 54 577 miljardia rupiaa, jota seurasivat Bank of Baroda 30 123 miljardia ja Punjab National Bank 21 320 miljoonaa rupiaa. Julkisen sektorin pankit ja niiden tukemat alueelliset maaseutupankit muodostavat 97 prosenttia PMJDY:n kokonaissaldosta, joka on 2,21 biljoonaa rupiaa.

Mitä tulee lisätalletuksiin, uutta kasvua on kuluvan tilikauden aikana tähän mennessä ollut noin 22 000 miljoonaa rupiaa. Talletusten lisäkertymä oli 32 385 miljoonaa rupiaa tilikaudella 23 ja 20 908 miljoonaa rupiaa vuonna 22.

JAM Trinity – Jan Dhan, Aadhaar, mobiili – on auttanut hallitusta toteuttamaan laajamittaisia, teknologiapohjaisia ​​ja reaaliaikaisia ​​suoria etuuksien siirtoja (DBT) parantaakseen pienituloisten ihmisten hyvinvointia, erityisesti Covidin aikana.

Erilaisten tukien ja soppien siirtäminen edunsaajille DBT:n kautta johti 2,73 biljoonan rupiaan säästöön 15. ja 22. tilikauden välillä.

Nollasaldolliset pankkitilit PMJDY:ssä ovat pudonneet vain 8 prosenttiin kokonaismäärästä nyt verrattuna 58 prosenttiin, kun taloudellisen osallisuuden tehtävä otettiin käyttöön yhdeksän vuotta sitten peruspankkipalvelujen tarjoamiseksi maan suurelle pankkittomalle väestölle.

PMJDY-tilien vähimmäissaldoa ei vaadita. Tällaisten tilien talletukset ansaitsevat 3-4 % korkoa.

Samankaltaiset artikkelit