Vanha vs uusi verojärjestelmä: poliittinen ongelma

elss, personal finance, money, retirement fund, savings, tax savings

Vuoden 1961 tuloverolain 115BAC:n mukainen uusi verojärjestelmä otettiin käyttöön tavoitteena lisätä sähköisten veroilmoitusten määrää ja tuoda tuloveroilmoitusten läpinäkyvyyttä. Osaston äskettäin jakamat tilastot osoittavat sähköisten ilmoitusten valtavan kasvun, mutta ironista on, että rajallinen määrä henkilöitä on valinnut uuden verojärjestelmän. Arviointivuodelle 2023-24 ministeriö on ilmoittanut yhteensä 7,33 miljoonan henkilökohtaisen veron ITR:n, kun se vuonna 2022-23 oli 6,86 miljoonaa, mikä merkitsee 6,79 prosentin kasvua.

Suositun sähköisen arkistoinnin palveluntarjoajan ClearTaxin raportissa on korostettu myös veronmaksajien määrän kasvua Arviointivuodelle 2023-24, mutta suurin osa heistä on valinnut vanhan verojärjestelmän. Heidän 5 miljoonasta veronmaksajistaan ​​15 % valitsi uuden verojärjestelmän ja loput 85 % vanhan verojärjestelmän. Vaikka uutta verojärjestelmää kuvattiin yksittäisille veronmaksajille hyödylliseksi alennetun laattaprosentin vuoksi, se ei ole saanut täyttä hyväksyntää yksittäisten arvioijien keskuudessa.

Uusi verojärjestelmä otettiin käyttöön tilikaudella 2020–21, ja siinä oli enemmän progressiivisia veroja, ja se painotettiin myöhemmin seuraavina Arviointivuosina ottamalla käyttöön lisänähtävyyksiä, kuten pykälän 87A hyvitys vähintään 7 000 Rs:n kokonaistuloista. Vaatimusten noudattamista ja sähköistä ilmoittamista on myös yksinkertaistettu tekemällä tuloveroviraston uudesta verkkosivustosta käyttäjäystävällisempi, ja se sisältää kaikki olennaiset tiedot, mukaan lukien hyödylliset säännökset ja apu ITR-ilmoituksen tekemiseen. Sen lisäksi Annual Information Statement (AIS) ja Taxpayer Information Summary (TIS) sekä aikaisempi lomake 26AS ovat erinomaisia ​​työkaluja edellisen vuoden taloustoimien seuraamiseen. Kaikkien näiden ja TDS-sertifikaattien mukainen ITR tekee käsittelystä helppoa ja nopeampaa. Mekanismi toimii loistavasti läpinäkyvyyden, petosten havaitsemisen ja nopean automatisoidun käsittelyn suhteen. Uudessa verojärjestelmässä käyttöön otetut verolaatat ovat kuitenkin alhaisempia kuin vanhassa verojärjestelmässä, mutta niiden kustannuksella poistetaan vapautusten ja vähennysten edut.

Vanha verojärjestelmä, jossa on 5, 20 ja 30 prosentin progressiiviset verot, tarjoaa mekanismin verovelvollisuuden keventämiseksi hyödyntämällä tiettyjä vuoden 1961 tuloverolain useiden pykälien mukaisia ​​poikkeuksia ja vähennyksiä tiettyjen kulujen, kuten pykälän 10(13A) verovapautuksen avulla. vuokra, 10 §:n 14 momentti lasten koulutusta varten ja VIA luvun mukaiset vähennykset erilaisista investoinneista, kuten 80C §, 80TTA jne., ja siksi vanha verojärjestelmä on laajalti suosittu ja yksittäisten arvioijien suosima. Vaikka uusi verojärjestelmä tarjoaa alennetut laattaprosentit ja helpon hakemuksen, yksittäiset arvioitavat, joiden tulot ovat yli 7,5 lakh, suosivat edelleen vanhaa verojärjestelmää vapautusten ja vähennysten vuoksi. Osasto odottaa, että 70 prosenttia henkilöistä siirtyy tulevina vuosina vanhasta verojärjestelmästä uuteen. Tämä osoittaa, että uusi verojärjestelmä, joka on nyt valinta, voi poistaa vanhan verojärjestelmän ja siitä aiheutuu taloudellisia kustannuksia.

Vanha verojärjestelmä toimi kurinalaisen sijoittamisen keinona. Verojen säästämiseksi yksityishenkilöt kanavoivat rahoitusmarkkinoille rahaa, joka palveli henkilökohtaisen taloussuunnittelun tarkoitusta sekä talouskasvua. Tekemällä uudesta verojärjestelmästä tuottoisamman osasto menettää tuloja verojen alentamisen vuoksi lisääntyneen noudattamisen nimissä. Myös investointien väheneminen vaikuttaa talouden eri sektoreihin, kun kotitalouksien investoinnit vähenevät erilaisiin tuotteisiin, kuten eläkerahastoihin, eläkerahastoihin, vakuutuksiin jne. Intian Public Accountin tuorein raportti korostaa merkittävää, 8,5 prosentin laskua tänä vuonna. Rs. 3,33 biljoonaa vuosina 2022–2023 pienissä säästöjärjestelmissä, kuten National Saving Certificate (NSC) ja Public Provident Fund (PPF).

Vaikka hallitus on saavuttanut tavoitteensa lisätä veron noudattamista vastikään käyttöön otetun verojärjestelmän mukaisesti, se on vähentänyt taloudellisia investointeja talouteen. Tilannekuva henkilökohtaisten ITR:ien määrästä tilikaudelta 2013-2014 vuoteen 2022-23 osoittaa, että ITR-määrien kasvua ei voida lukea uudesta verojärjestelmästä, koska keskimääräinen vuotuinen kasvuvauhti on ollut 15 %. ITR:t vanhan verojärjestelmän aikoina (katso alla oleva taulukko).

Vaatimustenmukaisuus, läpinäkyvyys ja nopeampi käsittely ovat tulosta mekanismin yksinkertaistamisesta. AIS, TIS, autopohjaiset ITR:t ja käyttäjäystävällinen verkkosivusto ovat upeita työkaluja kohti tehokasta veromekanismia. Alennetut laattaprosentit ja erilaisten vapautusten ja vähennysten poistaminen aiheuttavat valtavia kustannuksia talouden rahoitussektorille, ja siksi niitä on tarkistettava ennen kuin uusi verojärjestelmä tehdään pakolliseksi.

Samankaltaiset artikkelit