Tuleva vuosi: Lainakumppanuudet fintechin kanssa lisääntyvät vuonna 2024 – Pankki- ja rahoitusuutisia

RBI, NBFC, Credit Fair, top news, latest news, business news, top business news,

Fintechin ja perinteisten lainanantajien kumppanuudet lisääntyvät vuonna 2024, kun entiset kamppailevat hankkiakseen riittävästi varoja oman taseen rakentamiseen.

Samanaikaisesti fintech-yritysten on taisteltava noudattamiskustannusten nousun kanssa Intian keskuspankin (RBI) tiukentuneen valvonnan kanssa viime vuosina, asiantuntijat sanovat.

”Kun otetaan huomioon RBI:n rajoitukset vakuudettomille kulutuslainoille, tuotevalikoimamme suuntautuu enemmän vakuudellisiin ja ensisijaisen sektorin lainoihin”, sanoo Aditya Damani, Credit Fairin perustaja ja toimitusjohtaja. Hän lisäsi, että osana yhtiön ponnisteluja riskien vähentämiseksi ja tehokkuuden lisäämiseksi yhteistyö pankkien kanssa lainojen nostamiseksi ja yhteislainamiseksi lisääntyy.

Viime kuukausina useat pankit ja muut rahoitusyhtiöt (NBFC) ovat pyytäneet fintech-kumppaneita rajoittamaan pienten henkilökohtaisten lainojen myöntämistä. Myöhemmin fintech-yhtiö Paytm ilmoitti, että se kalibroi uudelleen alle 50 000 Rs:n salkkua, joka on suurelta osin jälkimaksulainatuote. Paytm sanoi, että se keskittyy jatkossa yrityslainoihin ja arvokkaisiin henkilökohtaisiin lainoihin.

Tämä Paytm-strategian muutos johtuu RBI:n toimeksiannosta, jossa pankkeja ja muita lainanantajia pyydetään lisäämään vakuudettomien vähittäislainojen riskipainoja 25 prosenttiyksiköllä.

Monet henkilökohtaisiin lainoihin keskittyneet fintech-yritykset kalibroivat uudelleen liiketoimintamallejaan RBI:n normien mukaisesti. ”Ensinnäkin omaisuusluokkien todennäköinen uudelleenjako voi tapahtua, kun lainanantajat pyrkivät tasoittamaan kasvua vakuudettomien ja vakuudellisten tuotteiden välillä”, sanoo Aditya Kumar, Niron toimitusjohtaja.

”Toiseksi odotetaan lentoa laatuun, kun lainanantajat pyrkivät rakentamaan vakuudettomia salkkuja segmenteille, jotka koetaan kestävämmiksi ja vähemmän vipuvaikutuksiltaan”, hän lisäsi.

MobiKwikin perustaja ja toimitusjohtaja Bipin Preet Singh huomautti erikseen, että tilien yhdistäjien ilmaantuminen edistää myös yhteistyötä alalla.

Vaikka fintechit toimivat aiemmin suurelta osin RBI:n tutkan ulkopuolella, keskuspankki on tiukentanut segmenttiä viime vuosina. Kun monet lainanottajien häirintätapaukset ovat tulleet julkisuuteen, RBI:n valvonta näihin fintech-yrityksiin on tehostunut vuonna 2023. Tulevana vuonna nämä tahot jatkavat sopeutumista muuttuvaan sääntely-ympäristöön, asiantuntijat sanovat.

”Lisäysmääräysten myötä on paljon vaatimustenmukaisuusvaatimuksia, asiakassuojaa jne. Näiden vaatimustenmukaisuuden hallinta sekä innovaatiot ja mittakaava olisivat haasteita”, sanoo Sugandh Saxena, Fintech Association for Consumer Empowerment -yhdistyksen toimitusjohtaja.

Samoin Credit Wise Capitalin johtaja ja perustaja Aalesh Avlani katsoo, että nopeasti muuttuvat säännökset ja epäselvyys tietyillä alueilla vaikeuttavat fintech-yritysten pysymistä ja noudattamista, mikä johtaa vaatimustenmukaisuuskustannuksiin ja estää innovaatioita.

RBI on rohkaissut fintech-yrityksiä hankkimaan NBFC-lisenssin ja tarjoamaan lainoja omista kirjoistaan. Mutta vallitseva vaikea ympäristö oman ja vieraan pääoman hankkimiselle vaikeuttaa näiden yksiköiden siirtymistä. Lisäksi RBI:n tiukat normit NBFC-lisenssien myöntämiselle ovat lisänneet haasteita näille yhteisöille.

Tästä johtuen monet tahot mieluummin pysyisivät lainanantajana, joka hankkii lainoja pankeille ja NBFC-kumppaneille, asiantuntijat sanovat.

”LSP-ydinmalli houkuttelee ihmisiä. Samoin yhteislainausmalli on tulossa entistä enemmän saataville”, sanoo Alok Mittal, yksi Indifi Technologiesin perustajista.

Mittal lisäsi, että vaikka jotkut fintech-yritykset onnistuisivatkin ryhtymään NBFC:ksi, ne voivat päättää ryhtyä yhteislainausjärjestelyihin saadakseen pääsyn laajempaan pääomaan.

Samankaltaiset artikkelit