SC päättää väliaikaisesti Delhi HC:n DIN-päätöksestä

supreme court

Korkein oikeus päätti keskiviikkona väliaikaisen lykkäyksen Delhin korkeimman oikeuden määräyksestä, jossa todettiin, että ilman DIN-numeroa (Document Identification Number) annetuilla tuloveromääräyksillä ei ole lainvoimaa.

Asiaa käsittelevä käräjäoikeuden jaosto totesi, että DIN:n mainitsematta jättäminen arviointimääräyksissä voi olla ”sääntöjenvastaisuus”, mutta se ei tee siitä ”laittomuutta”. Se huomautti, että sellaisten arviointimääräysten kumoaminen, jotka eivät sisällä DIN-koodia, on ”liian vakava seuraus”.

FE ilmoitti 4. joulukuuta, että IT-osasto (ITD) todennäköisesti valittaa korkeimpaan oikeuteen Delhi HC:n päätöksestä.

Delhi HC piti huhtikuussa voimassa 2019 Central Board of Direct Taxes (CBDT) -kiertokirjeen määräykset, jotka tekivät DIN-tunnuksen pakolliseksi myönnetyissä asiakirjoissa.

CBDT:n 14. elokuuta 2019 päivätyn CBDT-kiertokirjeen mukaan kaikki tuloveroviranomaisen (ITA) ilmoitukset ilman DIN-numeroa katsotaan pätemättömiksi ja niitä ei ole koskaan annettu.

Delhin High Courtissa IT-osasto oli ilmoittanut, että DIN-tunnuksen luomisen ja jakamisen laiminlyönti on virhe tai parhaimmillaan vika (joka voidaan kattaa IT-lain 292B §:n nojalla), jonka ei pitäisi mitätöidä arviointimenettelyä.

HC kuitenkin huomautti, että väite, jonka mukaan voidaan vedota lain 292B §:ään, on ”kestävä”, kun otetaan huomioon CBDT 2019 -kiertokirjeen 4 kohdassa käytetty fraseologia.

Amit Maheshwari, AKM Globalin verokumppani, sanoi: ”valvontakomitea on ottanut asiaan pragmaattisen näkemyksen, että korkeintaan DIN-tunnuksen mainitsematta jättäminen voi olla menettelytapavirhe, mutta se ei voi olla peruste verotusmääräyksen kumoamiselle sinänsä.”
”Tämä saattaa myös antaa verovirastolle uuden mahdollisuuden arvioida jo päättyneitä asioita, mikä lisää vaivaa veronmaksajille”, hän sanoi.

Samankaltaiset artikkelit