Salausräjähdys Hongkongissa testaa vähittäiskaupan omaksumista

A crypto controversy has erupted in Hong Kong amid a probe of the trading platform JPEX

Kuvamateriaali lähetettiin televisionkatsojille eri puolilla Hongkongia viime viikon alussa: mustaan ​​poolopaitaan, laivastonsiniseen bleiseriin ja harmaisiin housuihin pukeutunutta nuorta miestä johdattivat poliisit ulos toimistotornista Centralin bisnesalueella käsiraudoissa odottajan edessä. valokuvaajat.

Joseph Lam, Oxfordissa koulutettu asianajaja, josta tuli sosiaalisen median vaikuttaja, joka on kerännyt noin 150 000 Instagram-seuraajaa, oli niiden ainakin 11 ihmisen joukossa, jotka pidätettiin osana laajaa tutkintaa JPEX-salausalustasta, Hongkongin poliisin mukaan HK:n sijoittajien huijauksesta. 1,5 miljardia dollaria (192 miljoonaa dollaria).

Hongkongin lihaksikas vastaus oli tarkoitettu osoittamaan, että viranomaiset, jotka ottivat käyttöön uuden kryptovaluuttojen sääntelyjärjestelmän neljä kuukautta sitten, kohtelevat ankarasti kaikkia väärintekijöitä. Poliisi hyökkäsi paikalle vain muutama päivä sen jälkeen, kun arvopaperimarkkinaviranomainen varoitti sijoittajia julkisesti syyskuun puolivälissä, että JPEX:llä ei ollut lupaa ja että jotkut käyttäjät eivät olleet voineet nostaa varoja. Teleoperaattorit määrättiin estämään sen verkkosivusto ja sovellus paikallisesti.

Mutta tapahtuma on myös epämiellyttävä muistutus vaaroista, joita hallitusten on maailmanlaajuisesti kohdattava, kun ne pyrkivät sääntelemään alaa, joka on ollut alttiina huijauksille, hakkeroille ja äärimmäiselle epävakaudelle sen perustamisesta lähtien. Ja se on tarjonnut uusia ammuksia niille, jotka väittävät, että digitaaliset rahakkeet tulisi pitää yksittäisten sijoittajien ulottumattomissa.

”Tämä valitettavasti osoittaa, että vähittäiskaupan salliminen tällä alueella, jonka tiedetään olevan petosalttiita, kun sijoittajakoulutus puuttuu pahoin, on virhe”, sanoi Lily Fang, taloustieteen professori ja tutkimusdekaani INSEAD-liiketoimintakoulusta Pariisin lähellä.

JPEX aloitti toimintansa kauan ennen kuin Hongkong otti käyttöön uuden kehyksen, joka kieltää kryptoyrityksiä ilman lisenssiä markkinoimasta yleisölle. Sitä ennen viranomaiset antoivat yritysten itse päättää, halusivatko ne tulla säänneltyiksi niin kutsutulla opt-in-järjestelmällä. Vain kaksi kryptopörssiä sai lisenssit.

Hongkong ei ole mennyt niin pitkälle salauskaiteiden asettamisessa kuin kilpaileva finanssikeskus Singapore, joka kieltää markkinoinnin kuluttajille jopa lisensoiduilla asuilla. Molemmat mahdollistavat vähittäiskaupan suurimmilla tokeneilla, kuten Bitcoinilla ja Etherillä.

JPEX tarjoaa esimerkin siitä, kuinka helposti pienet säästäjät voidaan vetää mukaan mainoksilla, jotka tarjoavat silmiinpistäviä salaustuottoja – vaikka ne uhmaavat logiikkaa. Lokakuusta 2021 alkaen yritys otti Hongkongin metrojärjestelmään mainostauluja, joissa esitettiin paikallisia kuuluisuuksia ja joiden tuotto on jopa 19 %. Vaikka muut digitaalisen omaisuuden asut ympäri maailmaa, jotka olivat luvanneet tällaisia ​​​​tuottoja, kaatuivat viime vuonna, JPEX piti kiinni aseistaan.

Hongkongin arvopaperi- ja futuurikomissio aloitti Dubai-pohjaisen alustan tutkimisen maaliskuussa 2022. Neljä kuukautta myöhemmin se lisäsi JPEX:n hälytyslistalleen, jossa se nimeää tuhansia pannuhuonetoimintoja ja muita epäiltyjä huijauksia. JPEX lopetti mainonnan metroasemilla kesäkuussa 2022, mutta se jatkoi markkinointia muiden kanavien kautta ja jopa tehosti tarjouksia viime kuukausina, sääntelyviranomainen on sanonut.

SFC:n ensimmäinen hälytys ei estänyt tuhansia ihmisiä Hongkongissa kerääntymästä JPEXiin. Sen jälkeen kun sääntelijä varoitti yleisöä vaihdosta 13. syyskuuta, lähes 2 400 sijoittajaa jäi loukkuun, koska se teki nostojen käytännössä mahdottomaksi.

Telegram-foorumilla, jossa on yli 12 000 osallistujaa ja jossa JPEX-asiakkaat keskustelevat oikeustoimista ja mahdollisista tavoista varojen takaisin saamiseksi, useat ihmiset ovat kirjoittaneet tiedostaen, että sillä ei ollut lisensoitua – mutta tarjotut palautukset olivat aivan liian hyviä ohitettavaksi.

Keith, 24-vuotias IT-asiantuntija, kertoi nähneensä JPEXin mainokset ja vetäytyi sen alhaisiin kaupankäyntipalkkioihin ja korkeaan tuottoon. Hänellä oli alustalla noin 1,6 miljoonaa Hongkongin dollaria, ja hän käytti sitä päiväkaupankäyntiin ja korkojen keräämiseen tallettamillesa kryptokirjoille. Kun hän huomasi, että SFC oli laittanut pörssin hälytyslistalleen heinäkuussa 2022, hän piti edelleen varansa JPEXissä, koska se maksoi edelleen korkoa sääntelyviranomaisen tässä kuussa antamaan varoitukseen asti.

”Olisin voinut poistua alustalta, kun näin JPEXin olevan SFC-hälytyslistalla”, Keith sanoi kieltäytyen antamasta koko nimeään vaihtoon liittyvän leimautumisen vuoksi. ”Päätin jäädä, koska minulla ei ollut ongelmia nostaa rahaa koko ajan. Tiesin riskin.”

SFC:n toimitusjohtaja Julia Leung ehdotti maanantaina, että alusta on ”mahdollisesti Ponzi-järjestelmä”, mutta ei tunnistanut sitä nimellä. ”Kehotan yleisön huomion varomaan näitä korkean tuoton ansoja”, hän sanoi lehdistötilaisuudessa.

JPEX ei vastannut sähköpostilla lähetettyyn kommenttipyyntöön. Pörssi omaksui aiemmin taistelun asenteen ja ilmaisi yhdessä lausunnossa ”äärimmäisen pettymyksen” tiukkuuteen. Dubain kryptovalvontaorganisaatio, johon JPEX sanoo olevansa, sanoi tiistaina, että pörssiä ei ole rekisteröity tai säännelty siellä, ja lisäsi, että se saattaa ryhtyä määrittelemättömiin täytäntöönpanotoimiin yritystä vastaan.

Lam, sosiaalisen median vaikuttaja, on kieltäytynyt kommentoimasta häntä vastaan ​​esitettyä tapausta.

Vaikuttaja Joseph Lam Chok, jonka Hongkongin poliisi pidätti viime viikolla kryptovaluutta-alustan JPEX-tutkimuksen yhteydessä tiedotustilaisuudessa Hongkongissa, Kiinassa perjantaina 22. syyskuuta 2023. Kryptokiista on puhjennut. Hongkongissa JPEX-kaupankäyntialustan tutkinnan keskellä, joka on saanut sosiaalisen median vaikuttajat ansaan ja saanut kritiikkiä keskeistä sääntelyviranomaista vastaan.

Hongkongin edellinen järjestelmä jätti kryptoyhtiöt punnitsemaan virallisen imprimaturin etuja vaatimustenmukaisuuden ylläpitämisestä aiheutuviin lisäkustannuksiin. Sitten viime vuonna, aivan kun digitaalisen omaisuuden markkinat vaipuivat useiden skandaalien läpi, SFC vauhditti valmisteluja uuteen kehykseen, jossa lisenssit olisivat pakollisia.

Toimitusjohtaja John Leelle kryptovaluuttojen omaksuminen oli keskeinen osa pyrkimyksiä palauttaa Hongkongin imago finanssikeskuksena vuonna 2019 usein väkivaltaisten mielenosoitusten ja vuosia sen jälkeen jatkuneen rajoittavan Covid-politiikan jälkeen. Se oli myös tapa torjua narratiivia, jonka mukaan alueella ei enää ollut minkäänlaista autonomiaa Kiinasta, joka kielsi kaiken kryptokaupan vuonna 2021. Uusi järjestelmä astui voimaan 1. kesäkuuta.

Singaporen keskuspankin pääjohtaja Ravi Menon on toistuvasti puolustanut kaupunkivaltion vähittäismyyntikieltoa välttämättömänä suojakeinona pienten säästäjien suojelemiseksi taloudellisesti tuhoisilta tappioilta. Hallitus meni jopa niin pitkälle, että määräsi kaikki Bitcoin-pankkiautomaatit poistettavaksi vuoden 2022 alussa. Singapore ei ole kokenut laajamittaisia ​​kryptohuijauksia sen jälkeen, kun kryptovaluuttoja koskeva kehys ehdotettiin vuosi sitten.

Tämä ei tarkoita, että Hongkongin krypton avaaminen tulee ilman varoituksia. Sen lisäksi, että kaupankäynti rajoitetaan suurimpiin tokeneihin, muita suojatoimia ovat tietotestit ja altistumisen rajoitukset. Ja SFC teki selväksi, että kun uusi järjestelmä alkoi 1. kesäkuuta, kaikki Hongkongin sijoittajille suunnattu pörssimarkkinointi ilman lupaa rikkoisi lakia.

”Seuraamme tarkasti”, sääntelyviranomaisen korkea virkamies Keith Choy sanoi tiedotustilaisuudessa toukokuun lopulla.

Nykyisen kehyksen mukaan SFC:lle annettiin valtuudet tutkia lisensoimattomien kryptoyritysten markkinointia, minkä se teki JPEX:n kanssa ennen kuin tapaus toimitettiin poliisille, Leung sanoi maanantaina.

Hongkongin vastaus osoittaa, että sääntelijät onnistuvat hillitsemään väärinkäytöksiä turvautumatta raskaaseen politiikkaan, kuten kaiken vähittäismarkkinoinnin kieltämiseen, sanoi Vince Turcotte, Cognitive GRC:n konsultti, joka neuvoo krypto-lisenssejä hakevia yrityksiä.

”En usko, että vastaus tällaisiin tapauksiin on ylennyksen kieltäminen”, hän sanoi. ”Uskon, että vastaus on todellakin etsiä huonoja toimijoita, jotka rikkovat olemassa olevia sääntöjä, esittävät vääriä väitteitä ja antavat vääriä tietoja omaisuusluokasta riippumatta.”

Keith, JPEX-käyttäjä, uskoo, että hänellä oli jossain määrin onnea. Hän sanoi nostaneensa noin puolet rahoistaan ​​pörssistä juuri ennen SFC:n 13. syyskuuta antamaa varoitusta vapauttaa käteistä kodin käsirahaa varten. Loput ovat jumissa alustalla, ja Keith sanoi, että hänellä ei ole juurikaan toivoa saada se koskaan takaisin. Hän on myös lakannut saamasta kiinnostusta.

Hän sanoi olevansa kokenut krypto-asioissa ja myöntää, että hän on syyllinen itseensä pysymisestä JPEX:ssä, vaikka punaiset liput kasautuivat. Hongkongin viranomaiset jäävät pohtimaan, oikeuttaako samankaltaisten räjähdysten ansaitseminen pahaa-aavistamattomien säästäjien laumoista – riippumatta siitä, olisiko heidän pitänyt nähdä sen tulevan – omaksua tiukemman kannan toimialaan, johon he tukeutuvat auttamaan kaupungin uudelleen keksimisessä.

Samankaltaiset artikkelit