Kuinka pysyä varovaisena krypto-huijauksissa?

Legitimate projects prioritise security and transparency by having their smart contracts reviewed by independent security firms

Kryptoihin liittyvän lisääntyvän uteliaisuuden liikkeellepaneva voima piilee sen taustalla olevassa lohkoketjuteknologiassa, joka on muokannut eri toimialoja ja edistänyt jatkuvan innovaation ilmapiiriä. Kuitenkin siellä, missä on rajatonta innovaatiota, on olemassa myös petoksen mahdollisuus. Aivan kuten mikään muu omaisuusluokka, krypto ei ole immuuni huijauksille. Erilaisten petossuunnitelmien joukossa yksi yleinen muoto tunnetaan nimellä ”maton veto”.

Olipa henkilö sitten kokenut sijoittaja tai uusi tulokas, on erittäin tärkeää olla tietoinen näistä huijauksista, jotta voidaan suojata kovalla työllä ansaittuja rahojaan ja välttää tuhoisat tappiot. Yksi korvaamaton sääntö, jota on noudatettava tässä pyrkimyksessä, on yksinkertainen mutta tehokas: ”Älä luota, varmista.” Tämän lähestymistavan avulla sijoittajat voivat harjoittaa asianmukaista huolellisuutta ja varmistaa, että he tekevät tietoon perustuvia päätöksiä samalla, kun he vähentävät riskejä.

Niille, jotka eivät ole tuttuja, maton veto tapahtuu, kun kehittäjät luovat näennäisen projektin, joka houkuttelee pahaa-aavistamattomia sijoittajia väärillä lupauksilla, jotka katoavat kovalla työllä ansaitulla rahallaan. Se on halveksittava teko, joka kuvaa kuvaannollisesti vetää maton niiden jalkojen alta, jotka asettavat luottamuksensa ja taloudellisen vakaumuksensa vaaraan. Itse asiassa vain vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla ilmoitettiin yhteensä 75,87 miljoonan dollarin arvosta yli 110 matonvetotapausta maailmanlaajuisesti Web 3.0 -turvayrityksen Beosinin mukaan.

Tämä luku ei ota huomioon sitä, mitä tapahtui viimeksi Coinbasen uudessa Layer 2 -lohkoketjussa, Basessa, jossa hype meemimerkki – BALD. Sen hintoja nostettiin 4 000 000 % kolmessa päivässä liikkeeseenlaskusta, ja se houkutteli yli 68 miljoonaa dollaria eetterinä (ETH) ja yli 200 miljoonaa dollaria kaupankäyntimäärissä. Coinbasen perustajan Brian Armstrongin vastalauseena BALD-tunnuksen käyttöönottajat alkoivat poistaa miljoonia dollareita likviditeettiä rahakkeen kauppapareista äkillisellä ja ennalta ilmoittamattomalla liikkeellä. Tämä jätti tuhannet haltijat pulaan ja sai hinnat putoamaan jopa 90 % tunneissa, kun haltijat pakenivat ulos. Mielenkiintoista on, että ketjussa olevat todisteet vääristyvät viittaamaan siihen, että Alamedan ohjaama lompakko on ollut vuorovaikutuksessa sopimuksen käyttöönottajana käytetyn lompakon kanssa; SBF ja Co tekevät edelleen pahaa kryptomaassa.

Jotkut ansoista naamioivat itsensä huolellisesti oikeiksi projekteiksi, kun taas toiset hyödyntävät trendikkäitä tapahtumia ja käyttävät niitä syöttinä houkutellakseen sijoittajien huomion. Toinen erottuva tapaus on lokakuussa 2021 tapahtunut tapaus, jolloin ryhmä nimettömiä kehittäjiä käytti hyväkseen eteläkorealaisen TV-ohjelman ”Squid Games” maailmanlaajuista ilmiötä. He kehittivät järjestelmän, joka keskittyi pay-to-play -merkkiin, joka houkutteli sijoittajia lupauksella online-pelistä, joka on saanut inspiraationsa erittäin suositusta sarjasta.

Tämän seurauksena Squid Games -merkki koki tähtitieteellisen nousun, joka moninkertaisti sen arvon huimat 2 30 00 000 % vain viikossa. Kuitenkin, kun hinta saavutti tämän huipun, järjestelmän takana olevat huijarit ryhtyivät nopeasti liikkeelle. He päättivät myydä omistuksensa, mikä laukaisi tuhoisan tapahtumaketjun, joka sai hinnan romahtamaan. Muutamassa minuutissa Squid Games -merkki putosi kaikkien aikojen ennätyksestään vain 0 dollariin, mikä jätti sijoittajat shokissa ja epävarmuudessa.

Kaikki ei kuitenkaan ole menetetty, ja tällaisten huijausten havaitsemisesta on merkkejä. Sijoittajan on pysyttävä tietoisena haitallisten toimijoiden käyttämistä yleisistä taktiikoista ja vältettävä mahdollisia ansoja.

Yksi tärkeä huomioitava näkökohta on token-lukitusjaksot. Aidot sijoittajansuojaa painottavat hankkeet toteuttavat lock-up-aikoja, jotka estävät kehittäjiä helposti pakenemasta varoja. Nämä projektit ylläpitävät avoimuutta yhteisön kanssa tarjoamalla säännöllisiä päivityksiä ja hahmottelemalla pitkän aikavälin strategian (joko Twitterissä, Discordissa tai Telegramissa)

Toinen varoittava merkki on, kun projekti tietoisesti lykkää tai laiminlyö tietoturvatarkastusprosessia. Lailliset projektit asettavat etusijalle turvallisuuden ja läpinäkyvyyden, koska riippumattomat tietoturvayritykset tarkastavat älykkäät sopimukset perusteellisesti ennen token-listausta tai sijoittajan osallistumista.

Toinen punainen lippu voidaan havaita, kun tokenin hintahistoriassa tai kaupankäyntimäärissä on äkillisiä vaihteluita – Se voi viitata markkinoiden manipulointiin. On tärkeää olla varovainen, kun kohtaat äkillisiä hinnannousuja, joista puuttuu merkittäviä kryptoprojektiin liittyviä uutisia tai päivityksiä.

Ensinnäkin, vaikka DYOR tai Do Your Own Research on tärkeää pysyä puolueettomana, älä epäröi pyytää toista mielipidettä. On aina hyödyllistä saada uusia silmiä ja korvia, olipa kyse sitten luotetuilta henkilöiltä tai kryptoyhteisön asiantuntijoilta, kun tarkastellaan uusia sijoitusprojekteja.

Toiseksi, kun arvioit projektia, sukeltaa syvemmälle ongelmaan, jonka se haluaa ratkaista, ja sen tarjoamaan hyödyllisyyteen. Käytä aikaa projektin perusasioiden analysoimiseen. Yritä aina myös varmistaa projektin perustajien ja kehittäjien uskottavuus. Ota selvää, onko perustajilla merkittäviä todisteita työskentelystä kryptoalalla ja heidän työhistoriastaan. Etsi avointa ja rehellistä viestintää, reagointikykyä yhteisön kysymyksiin ja sitoutumista pitkän aikavälin tavoitteisiin.

On myös syytä tutkia tokenin tarjontaa ja kysyntää, jota yleisesti kutsutaan Tokenomicsiksi:
Suurimman osan kolikoista on oltava liikkeessä, jos ei, varmista, että päästöt ovat korkeat. (Äskettäin lanseerattu WorldCoin on esimerkki erittäin alhaisesta kiertävästä tarjonnasta, joka herättää epäilyksiä pitkäaikaisten sijoittajien mielessä)

Tokenit tulisi jakaa ihanteellisesti eri tahoille, kuten riskipääomasijoittajille, varhaisille sijoittajille, tiimille ja yleisölle.

Tutki, mikä ohjaa tunnuksen kysyntää – hyödyllisyys, yhteisö, arvovarasto tai säilytettävät edut. Yritä seuraavana vaiheena selvittää, kuinka arvoa kertyy tunnukselle (poltto tarjonnan vähentämiseksi jne.)

Hajautetun rahoituksen hankkeissa yritä tarkistaa projektin kokonaisarvo (TVL), koska se on hyvä välityspalvelin luottamukselle tai ”rahan laittamiseen suuhunsa”.

Lopuksi, kun käyt kauppaa digitaalisella omaisuudella, varmista, että käytät vain hyvämaineisia yhteensopivia alustoja, joilla on todistetusti luotettavuus, äläkä lue tokeneita vain määrän vuoksi, vaan keskity enemmän projektien laatuun!

Samankaltaiset artikkelit