RBI:n päätös IDBI Bankin tarjoajista pian – Banking & Finance News

Global Markets, US Federal Reserve, rate cut, inflation, Jerome Powell

Intian keskuspankin (RBI:n) kauan odotettu päätös IDBI Bankin tarjoajien sopivista profiileista välitetään todennäköisesti tässä kuussa hallitukselle, asian tunteva lähde sanoi. Tämä tasoittaisi tietä ensimmäiselle strategiselle pankkiinvestoinnille, jolla on merkittävä valtion omistusosuus heti uuden hallituksen astuttua virkaan huhti-toukokuun parlamenttivaalien jälkeen.

Aiemmin julkisen sektorin pankin IDBI Bankin myyntiä pidetään koetilanteena uudelle julkisen sektorin yrityspolitiikalle, jolla pyritään minimoimaan valtion läsnäolo yrityksissä, mukaan lukien pankkiala, sillä keskuksen mielestä yksityinen sektori soveltuu parhaiten kasvuun. yrityksissä, joilla on nahka pelissä. Pääministeri Narendra Modin viimeaikaiset ylistävät kommentit julkisen sektorin hankkeista ovat vahvistaneet käsitystä siitä, että hallitus saattaa harkita uudelleen politiikkaansa näiden yritysten suhteen.

Raportit olivat ehdottaneet, että Kotak Mahindra Bank ja Fairfax India Holdings (CSB Bankin promoottori) ovat todennäköisesti taistelussa IDBI Bankista.

”RBI:n ”sopivuus ja asianmukainen arviointi” tarjoajista on melko pitkällä ja hyväksyntä voi tulla tämän kuun aikana”, lähde, joka ei halunnut tulla tunnistetuksi, kertoi FE:lle.

Pankkiviranomaisen hyväksyntä olisi suurin virstanpylväs pankin investointien purkuprosessissa, josta hallitus oli saanut useita kiinnostuksenilmaisuja (EoI) 7.1.2023.

Keskus kutsui 7. lokakuuta 2022 EoI:t IDBI Bankiin ja tarjoutui myymään yhteensä 60,72 % osuudesta pankista, mukaan lukien 30,48 % (noin 28 000 Rs) valtiolta ja 30,24 % LIC:ltä. johdon valvonnasta pankissa. Myynnin jälkeen valtiolla ja LIC:llä on yhdessä 34 % jäljellä oleva omistus lainanantajasta (19 % LIC ja 15 % valtio).

RBI:n hyväksynnän jälkeen kelpoiset tarjoajat suorittavat pankin due diligence -tarkastuksen. Heille annettaisiin pääsy pankkien virtuaaliseen datahuoneeseen, jotta he ymmärtäisivät paremmin pankin liiketoimintaa ja selventäisivät mahdollisia epäilyksiään, virkamies sanoi.

Tarjoajat käyvät läpi myös osakeostosopimusluonnoksen (SPA), jossa hallitus ja promoottori LIC pyrkivät täyttämään SPA:ssa määritellyt ennakkoehdot, mukaan lukien erilaiset viranomaishyväksynnät. Tämän jälkeen julkistetaan rahoitustarjoukset.

Kaikki nämä prosessit voivat olla ohi, kun uusi hallitus astuu virkaan huhti-toukokuussa pidettävien vaalien jälkeen, mikä tekee siitä yhden keskeisistä strategisista investointien purkamisehdotuksista, jotka on valmisteilla vuosina 2024-25.

Jotta myynti sujuisi sujuvasti, hallituksen on annettava SPA:ssa vakuutus siitä, että mahdollisella ostajalla on vapaat kädet pankin johtamisessa, kuten johdon vaihtuessa jne. Vuoden 1949 pankkiasetuslain mukaan äänioikeus pankissa yhteisesti toimivien osakkeenomistajien tai osakkeenomistajien omistusosuus ei saa ylittää 26 prosenttia, vaikka he omistaisivat enemmän kuin 26 prosenttia.

Käytännössä IDBI Bankin ostajalla, jolla on 60,72 prosentin omistusosuus, on vain 26 prosentin äänioikeus, sama kuin valtiolla ja LIC:llä.

Siinä tapauksessa, että pankki voittaa tarjouksen IDBI Bankin ostamisesta, järjestäjille annettaisiin kohtuullinen aika yhdistää molemmat yhteisöt RBI:n normien noudattamiseksi, joiden mukaan promoottorilla/promoottorilla voi olla vain yhden pankin lisenssi, lähteet sanoivat.

Omaisuuserien laadun parantumisen jälkeen IDBI Bank poistui RBI:n nopean korjaavan toiminnan (PCA) viitekehyksestä maaliskuussa 2021. Viiden vuoden tauon jälkeen se oli jälleen voitolla 1 359 miljoonan Rs:n nettovoitolla 21. tilikaudella. Sen nettovoitto oli 2 439 miljardia 22 miljoonaa ja 3 645 miljardia vuonna 23.

Samankaltaiset artikkelit