PSB:n tuoreet lipsumat ovat pienemmät kuin yksityisillä pankeilla: Analyytikot – Banking & Finance News

public sector banks, psb, NPA, non performing assets, private sector bank

Asiantuntijat sanovat, että julkisen sektorin pankit (PSB) julkaisevat todennäköisesti pienemmän uuden lipsahduksen kuin yksityiset pankit 25. tilikaudella. Luiskahdukset merkitsevät olennaisesti uusia huonoja lainoja vuodessa.

Kotimainen luottoluokituslaitos ICRA sanoi pankkiennusteessaan FY25:n julkisten televisioyhtiöiden uuden lipsahduksen olevan 1,5 % vuonna 25, kun taas yksityisten pankkien 2,2 %. Myös 24:llä tilikaudella julkisten televisioyhtiöiden uusi lipsahdus on todennäköisesti 1,3 %, mikä on pienempi kuin 2 % yksityisistä pankeista.

”Julkisen sektorin pankit ovat menestyneet suhteellisesti paremmin: uusi lipsahdus oli 1,2 prosenttia 24 9MFY:ssä verrattuna yksityisiin pankkeihin 2 prosenttia”, sanoi Anil Gupta, ICRA:n rahoitussektorin luokittelusta vastaava varatoimitusjohtaja.

Ensisijainen syy trendiin on se, että yksityisillä pankeilla on suurempi osuus vakuudettomia luottokortteja, henkilökohtaisia ​​lainoja salkussaan sekä altistuminen mikro-, pk- ja keskisuurille yrityksille, hän sanoi. Yleisradioyhtiöillä on sitä vastoin korkeampi yrityslainariski, joka toimii hyvin.

”Yrityssektorin luokitusten osalta korotuksia on enemmän kuin alennuksia, mikä heijastaa yrityssektorin erittäin vahvaa omaisuuden laatusykliä, joka on vallinnut parin viime vuoden ajan”, Gupta sanoi. ICRA sanoi, että vaikka julkisten pankkien uusi lipsahdussuhde on todennäköisesti pienempi kuin yksityisten lainanantajien 25. tilikaudella, julkisyhteisöjen yleinen GNPA-suhde on todennäköisesti 2,3 prosenttia maaliskuuhun 2025 mennessä, mikä on hieman korkeampi kuin 2,1 prosenttia yksityisistä pankeista.

Suuren PSB:n johtavan virkamiehen mukaan yrityslainojen maksut on nyt tiukasti sidottu ennalta päätettyjen lainaehtojen täyttymiseen. Esimerkiksi tällä hetkellä rakennusprojektia varten, ellei 90 % maasta ole jo hankittu, lainanantaja ei maksa lainaa. Näin ei ollut aiemmin, kun pankit olisivat saattaneet nostaa lainoja 70 prosentin maahankinnolla tai lainanottajan suullisella vakuutuksella.

”Lainan takaamisessa on tapahtunut paljon parannuksia, ja kaikenlaista yrityssektorin rahoitusta on kohdistettu asianmukaisesti”, sanoi toinen suuren PSB:n vanhempi pankkiiri.

”Kassavirtoja seurataan kunnolla, lisäksi pankit ovat alkaneet etsiä lisätietoa. Parempi analyysi on käytössä GST-tietojen perusteella. Aiemmin luotettiin enemmän lainanottajan antamiin tietoihin, nyt pankit eivät luota pelkästään niihin, vaan myös käyvät digitaalisesti eri tietovarastoihin ja hakevat tietoa, mikä auttaa vähentämään stressiä, hän sanoi.

Toinen PSB:n vanhempi pankkiiri sanoi, että pankki on viimeisten kolmen tai neljän vuoden aikana alkanut seurata yksityis- ja yrityslainojen kehitystä tarkemmin. Heti kun tili putoaa erityismaininnan (SMA) -luokkaan ja siirtyy SMA-ämpäriin ylöspäin, pankki alkaa seurata tarkasti lainanottajan liiketoimia ja saldoa. Hän sanoi, että digitaalisesti mobiilisovelluksesta myönnetyt 5 miljoonan ruplan vähittäislainat antavat lainanantajille enemmän näkyvyyttä lainanottajan takaisinmaksutrendeistä.

Samankaltaiset artikkelit