Pienyhtiöt vs. suuret yhtiöt: sijoitusstrategioiden arviointi eri riskiprofiileille

small cap vs large cap stocks

Olitpa vähittäissijoittaja, innokas säästäjä, joka haluaa monipuolistaa kananmunakoriasi, tai uusi sijoittaja kokonaan, termit, kuten pieni ja keskisuuri yhtiö, kiinnittävät varmasti huomiosi.

Tässä artikkelissa sukeltamme syvemmälle ymmärtämään, mitä nämä termit tarkoittavat ja kannattaako sijoittaa suuriin vai pieniin osakkeisiin.

Intiassa rahoitusmarkkinoiden sääntelyviranomainen SEBI (Securities and Exchange Board of India) on luokitellut suuret, keskisuuret ja pieniyhtiöt seuraavasti:

a. Large Cap: 1.–100. pörssiin listattu yhtiö täydellä markkina-arvolla mitattuna*

b. Keskisuuri yhtiö: 101. – 250. pörssiin listattu yhtiö täydellä markkina-arvolla mitattuna*

c. Small Cap: 251. pörssiin listattu yhtiö alkaen täydellä markkina-arvolla*

*Markkina-arvo on komponentti, jonka avulla voit määrittää, kuinka suuri yritys on.

Yrityksen luonne Pienemmät yritykset (markkina-arvon mukaan) pienemmillä osakkeilla Kypsät ja vakiintuneet yritykset, joilla on suuremmat osakkeet
Rataennätys Suhteellisen lyhyt ennätys Hyviä jälkiennätyksiä
Markkina-arvo Vähäinen markkina-asema, joten markkina-arvo suhteellisen alhainen Merkittävästi korkea markkina-arvo/katto ja läsnäolo markkinoilla.
Markkina-arvo Yritykset, joiden markkina-arvo on > 5 000 INR Yritykset, joiden markkina-arvo on < 20 000 INR
Riski ja tuotto Suurempi riski, jossa on kasvupotentiaalia ja hyvä tuotto Pienempi riski tasaisella tuotolla
Volatiliteetti ja likviditeetti Haihtuvampaa ja vähemmän nestettä Vähemmän haihtuvaa ja enemmän nestettä

Kun kyse on rahoitusmarkkinoille sijoittamisesta, tutkimus on etusijalla. Sitten tulee riskinsietokykysi tunnustaminen ja taloudellisten tavoitteiden ymmärtäminen.

Esimerkiksi pienten yhtiöiden osakkeet ovat epävakaampia, mutta suurten yhtiöiden osakkeet ovat vakaita ja kypsiä. Pienet yhtiöt hakevat aggressiivista kasvua suuriin yhtiöihin verrattuna. Pienet yhtiöt aiheuttavat suuremman riskin, mutta suuret osakkeet eivät ole riskejä vältteleviä.

Huomautus: Pienet sijoittajat sijoittavat yleensä näihin osakkeisiin tiukasti tehtyään laajan tutkimuksen kyseisestä yrityksestä.

Erityisesti huhtikuusta 2023 lähtien Nifty Small-Cap -indeksi on ollut jatkuvassa nousussa. Itse asiassa sekä Nifty Small-Cap- että Nifty Mid-Cap -indeksit saavuttivat ennätyskorkeutensa syyskuussa 2023.

Suuren volatiliteetin, yleisen kasvuun keskittymisen, markkinoiden nousuvauhdin ja muiden tekijöiden vuoksi pienten yhtiöiden osakkeet ovat herättäneet suurempaa kiinnostusta yksityissijoittajille. Viime aikoina, kun Intian suurten yhtiöiden indeksit osoittivat tasaista tuottoa, on havaittu, että sijoittajat ovat heränneet kiinnostuksensa hajauttaa salkkujaan sijoittamalla pieniin osakkeisiin.

Kypsänä sijoittajana historiatietojen analysointi ja markkinoiden syklisyyden ymmärtäminen on kuitenkin tärkeää. Tässä tapauksessa, vaikka pienet ja keskisuuret yhtiöt menestyvät nyt suurempia indeksejä paremmin, se ei ole taattu jatkoa, ja näin ollen rooli saattaa muuttua tulevina kuukausina.

Rahoitusmarkkinat ovat analyysin taistelukenttä. Siksi kaikkien munien laittaminen yhteen koriin ei ole paras idea. Tämä alla oleva yleinen opas sekä selkeä käsitys henkilökohtaisesta riskinsietokyvystäsi voivat auttaa sinua monipuolistamaan osakeomistustasi:

  • Isot – 40 % – 50 %
  • Keskisuuret – 30 % – 40 %
  • Pienet yhtiöt – 30–40 % (tai vähemmän, jos haluat hajauttaa edelleen kansainvälisille osakkeille ja joukkovelkakirjamarkkinoille)

Kehitä ymmärrystä siitä, mitä yritys tekee ja sen tulonlähteitä.

Numerot näyttävät peilin mustavalkoisena. Perusteellisen talousanalyysin tekeminen voi vahvistaa päätöstäsi.

Hintakaaviot ja osaketrendit voivat olla hyvä tapa saada syvemmälle ymmärrystä kyseessä olevasta osakekehityksestä.

Yrityksen kilpailuetu, laajentumissuunnitelmat, vallitsevat taloudelliset olosuhteet jne. voivat tehdä sijoituspäätöksestäsi lopullisemman.

Selvitetään, onko sijoitusvalintasi hyödyllinen lyhyellä vai pitkällä aikavälillä.

Ajanjakso Tavoitteena nopeaan voittoon; lyhyempiä ajanjaksoja (päiviä/kuukausia) pidetyt varat Asteittainen vaurauden rakentaminen, johon sisältyy omaisuuden säilyttäminen pitkiä aikoja, jopa vuosikymmeniä
Investoinnin painopiste Perustuu tekniseen analyysiin, mikä keskittyi markkinoiden nykyisten vaihteluiden hyödyntämiseen Perustuu perusanalyysiin, jossa sijoittajat arvioivat yrityksen taloudellista tilaa, laajentumissuunnitelmia ja kilpailuetuja
Lyhyen aikavälin vaihtelut Sijoittajien on tehtävä nopeita päätöksiä, koska sijoitukset perustuvat lyhyen aikavälin hintaliikkeisiin Sijoituspäätökset perustuvat pitkän aikavälin näkökulmaan lyhyen aikavälin markkinaheilahtelujen sijaan
Verovaikutukset Maan verojärjestelmästä riippuen lyhytaikaiset pääomavoitot (STCG) voivat usein houkutella korkeampia veroja (Intiassa STCG on 15 %) Maan verojärjestelmästä riippuen pitkäaikaisilla pääomatuloilla (LTCG) voi usein olla suotuisa verokohtelu (Intiassa LTCG on 10 %).
Sopivuus Sopii sijoittajalle, jolla on enemmän kokemusta ja riskinottohalua Sopii konservatiivisille sijoittajille, jotka pyrkivät rakentamaan eläkerahastoja, säästämään suuria tapahtumia/tulevia sukupolvia varten jne.

Tässä artikkelissa perehdyimme suurten ja pienten yhtiöiden osakkeiden perusteisiin, molempiin liittyviin riskeihin ja etuihin, joita salkkusi hajauttamisesta molempien yhdistelmäksi saadaan.

Vaikka suurten yhtiöiden tiedetään olevan turvallisempia, yksi henkilö tulee mieleen käydessään kauppaa pienten yhtiöiden osakkeilla. Porinju Veliyath, Equity Intelligencen perustaja. Yksi viime aikojen menestyneimmistä pienyhtiöistä, joka tunnetaan myös pienyhtiöiden kuninkaana, Porinju uskoo, että ratkaistakseen arvoituksen, kuinka pienyhtiöiden osakkeet voivat auttaa rakentamaan menestyvää salkkua, tehdään hyvin tehty tutkimus ja Tietäminen, milloin poistua, on ratkaisevan tärkeää ”ahneuden” sijaan.

Menestyksesi rahoitusmarkkinoilla riippuu siitä, oletko linjassa kahden keskeisen näkökohdan kanssa. Riskinkantokykysi ja taloudelliset tavoitteesi eli sijoituksesi tavoite.

Älä ole ahne, käytä aikaa tutkimukseen, ole valppaana sijoitusvalinnassasi ja ole rehellinen riskinhalustasi.

Tämän artikkelin on kirjoittanut Shlok Srivastav, yksi perustajista ja operatiivinen johtaja, Appreciate, fintech-alusta säästämiseen ja sijoittamiseen.

Samankaltaiset artikkelit