Pankkilikviditeetti takaisin alijäämäiseksi huhtikuun ylijäämän jälkeen – Banking & Finance News

banking

Huhtikuun alkupuoliskolla pysyttyään ylijäämäisenä pankkijärjestelmän likviditeetti on palannut alijäämäiseksi toukokuussa, kun julkiset menot laskivat meneillään olevien parlamenttivaalien vuoksi. Intian keskuspankin tietojen mukaan pankkijärjestelmän likviditeettivaje ylitti 1 biljoonan ruplan rajan toukokuun ensimmäisellä viikolla. Kuukausi sitten pankkijärjestelmässä oli likviditeettiylijäämää, joka vaihteli 75 000 miljoonasta 1,47 biljoonaan rupiaan.

”Pankkijärjestelmän likviditeetin nykyinen alijäämä johtuu ensisijaisesti julkisen talouden saldojen kertymisestä, joka ylittää 2 biljoonaa. Myönteisiä tekijöitä ovat tavara- ja palveluveron vahvat perinnöt ja julkisten menojen hitaampi tahti, mikä on siirtänyt järjestelmän likviditeettitasapainon huhtikuun alun ylijäämästä alijäämäiseksi viime viikkoina”, Deepak Sood, Alpha Alternativesin vanhempi osakas ja korkopäällikkö. kertoi FE:lle. ”On tärkeää huomata, että tämä tilanne on pitkälti kitka. Ydinlikviditeetti eli rakenteellinen likviditeetti on edelleen ylijäämäinen, hän lisäsi.

Viimeaikaisten toimenpiteiden, kuten lyhytaikaisten arvopapereiden takaisinostot, odotetaan lieventävän likviditeettivajetta, hän lisäsi.

Analyytikot odottavat valtion menojen jatkuvan hitaana, kunnes Lok Sabha -vaalit on ohi ja uusi hallitus ottaa vastuun.

RBI ilmoitti 3. toukokuuta suunnitelmastaan ​​ostaa takaisin arvopapereita 40 000 miljardin arvosta, mikä lisää varoja pankkijärjestelmään.

”Tämä takaisinosto on vain väliaikainen toimenpide pankkien likviditeetin lisäämiseksi ilman valtion menoja”, sanoi Puneet Pal, PGIM Intian korkopäällikkö.

Likviditeettivaje on pysynyt 77 000 miljoonan ja 1 biljoonan välillä toukokuun ensimmäisellä viikolla RBI:n tietojen mukaan.

Pankkijärjestelmän likviditeettistressin lisääntyessä keskuspankki on myös lisännyt lyhytaikaisia ​​likviditeettiinfuusioita. Keskuspankki järjesti 3. toukokuuta 14 päivän vaihtuvakorkoisen repohuutokaupan ilmoitetulle 1,75 biljoonan summalle, josta se sai pankeilta tarjouksia 1,57 biljoonan arvosta. Se järjesti 29. huhtikuuta toisen 4 päivän vaihtuvakorkoisen repo-huutokaupan ilmoitetulle 1 biljoonan summalle, josta pankit tekivät 97 000 miljoonan miljoonan euron tarjoukset.

Keskuspankki järjestää repo-huutokaupan likviditeetin lisäämiseksi pankkijärjestelmään. Pankit voivat saada likviditeettiä yön yli RBI:n maksuvalmiusjärjestelmän kautta, kun pankkien välinen likviditeetti loppuu.

Samankaltaiset artikkelit