”Puhdas kansalaisjärjestötyöntekijä” ripustaa saappaansa kiinni, ehkä hieman liian aikaisin – Pankki- ja rahoitusuutiset

The bank’s net profit over the past seven years has grown at the rate of 35% (Image/PTI)

”En ole taloustieteilijä enkä pankkiiri. Olen puhdas kansalaisjärjestötyöntekijä…” kirjoitti Bandhan Bankin toimitusjohtaja Chandra Shekhar Ghosh erokirjeessään hallitukselle perjantaina.

Moni olisi samaa mieltä. Ghoshin uraa muovasivat suurelta osin kamppailut alkuvuosina, kun hän työskenteli perheen makeiskaupassa Agartalassa, Tripurassa. Nähtyään paikallisten lainanantajien juonittelut, jotka veloittivat

Ghosh on ollut yksi tärkeimmistä taloudellisen osallisuuden kannattajista Intiassa.

Työskenneltyään BRAC:ssa, Bangladeshin suurimmassa kansalaisjärjestössä (NGO), Ghosh työskenteli useiden kansalaisjärjestöjen kanssa palattuaan Intiaan ennen Bandhan Bankin perustamista yli kaksi vuosikymmentä sitten.

Vuonna 2001 Bandhan aloitti yhteiskuntana edistääkseen taloudellista osallisuutta ja naisten vaikutusvallan lisäämistä laajentamalla pienyrityslainoja. Mutta käteinen oli tiukka, mikä pakotti Ghoshin ottamaan 2 lakhin lainaa perheenjäseniltä palkatakseen alkuperäisen kolmen tai neljän jäsenen tiiminsä, joka työskenteli hänen kotonaan.

Perustettuaan toimistot Dunlopiin ja Dakshineswariin, Bandhan sai ei-pankkirahoitusyhtiön (NBFC) lisenssin vuonna 2006 ja aloitti ”Bandhan Financial Servicen”.

Bandhan Financial Servicestä tuli suurin NBFC-mikrorahoituslaitos seuraavan viiden vuoden aikana.

Ghoshin suuri hetki koitti huhtikuussa 2014, kun Intian keskuspankki (RBI) antoi Bandhanille periaatteellisen luvan siirtyä yleiseksi liikepankkiksi. Pankki aloitti täysimittaisen pankkitoiminnan 23.8.2015 alkaen.

”Se oli yllätys kaikille pankkialan toimijoille, kun Bandhan sai pankkitoimiluvan. RBI oli vastaanottanut 25 paritonta hakemusta, mukaan lukien suurten yritysten hakemukset yleispankkitoimilupien saamiseksi. Länsi-Bengalin NBFC-MFI:n kokoonpanosta peräisin olevan pankkitoimiluvan saaminen oli erittäin harvinaista, pankkiiri veteraani sanoi.

Esitys Ghoshin alla

Viimeisen vuosikymmenen aikana Bandhan Bankin talletukset ja ennakot ovat nousseet 35 % ja 29 % vuotuinen kasvuvauhti (CAGR) viimeisten kahdeksan vuoden aikana 1,35 biljoonaan ja 1,15 biljoonaan maaliskuussa 2024.

Pankin nettotulos viimeisen seitsemän vuoden aikana on kasvanut 35 prosenttia ja oli 2 195 miljoonaa 23. tilikaudella.

Sen fyysiset sivukonttorit kasvoivat 12 % CAGR:llä viimeisen seitsemän vuoden aikana ja oli 1 411 23 vuoden lopussa, kun taas korkokate on laskenut yli 11 %:sta vuonna 16, jolloin pankki aloitti toimintansa, 7,21 prosenttiin

FY23 lopussa, kun lainanantaja hajautti salkkuaan lisätäkseen vakuudellisten omaisuuserien osuutta kokonaisuudestaan

lainakirja.

Pankki kuitenkin putosi Covid-19-kauden aikana. Sen järjestämättömien bruttovarojen (GNPA) suhde nousi 1,48 prosentista vuonna 20 6,81 prosenttiin vuonna 21. BKT:t ovat hieman laskeneet 6,46 prosenttiin tilikauden 22 aikana ja 4,87 prosenttiin vuoden 2023 lopussa, mutta ne ovat pysyneet vertailukelpoisten yksityispankkien salkun yläpuolella, mikä johtuu suurelta osin rahalaitossegmentin epävakaista varallisuussuhdanteista.

Tämän seurauksena Bandhan Bankin osakkeet ovat kärsineet. Listautumisen jälkeen 27. maaliskuuta 2018, 499 osakkeelta NSE:ssä, osakkeet saavuttivat 526:een osaketta kohden 19. tilikauden loppuun mennessä. Covid-iskun jälkeen osakekurssi on kuitenkin laantunut ja käy tällä hetkellä 184,95:ssä osakkeelta.

Ennenaikainen poistuminen?

Sijoittajien keskeinen huolenaihe Ghoshin irtautumisen jälkeen on se, että lainanantajan hallitus oli marraskuussa 2023 hyväksynyt Ghoshin uudelleennimittämisen kolmeksi vuodeksi. Vaikka RBI ei ollut muodollista tai suoraa viestiä pankille Ghoshin toimikauden jatkamisvaatimuksesta, hän sanoi harkitsevansa eroamista vähintään vuoden takaisesta tehtävästä.

Jefferiesin mukaan Bandhan Bankin kasvu on parantunut ja erääntyneet lainat vähentyneet, mutta lipsahdukset jatkuvat jatkuvasti ja mikroyksiköiden luottotakuurahastosta (CGMFU) tehtyjen saatavien perintä on vireillä ja EY ja National Credit Guarantee Trusttee tutkivat sitä. Yhtiö.

Lisäksi useat korkean tason edustajat ovat pelänneet myös pankin sijoittajia.

”Tätä taustaa vasten ja koska herra Ghosh on toiminut pitkään pankin perustaja-toimitusjohtajana ja mikä tärkeintä, mikrorahoitusliiketoiminnan johtajana, näemme tämän tapahtuman riskinä toteutuksen ja strategian näkökulmasta”, Jefferies sanoi muistiossa. .

Maanantain puhelinkonferenssissa Ghosh selvensi, että päätös jäädä eläkkeelle nykyisen toimikautensa päätyttyä 9.7.2024 asti oli vapaaehtoinen ja henkilökohtainen. 64-vuotiaana monet sanoisivat, että se on vähän liian aikaista.

Samankaltaiset artikkelit