Maksuvalmiusvaje 14 vuoteen korkeimmillaan, 3 biljoonaa rupiaa – Pankki- ja rahoitusuutiset

Liquidity deficit, top news, latest news, business news, banking news,

Pankkijärjestelmän likviditeettivaje ylitti 3 biljoonan rupiaan ja saavutti ennätyksen 14 vuoteen, mikä johtui julkisten menojen laskusta, ulosvirtauksesta veronmaksuihin ja talletusten hitaaseen kasvuun. Intian keskuspankin (RBI) mukaan likviditeettivaje oli tiistaina 3,34 biljoonaa rupiaa, kun se maanantaina oli 2,72 biljoonaa rupiaa.

”Valtion menoissa on viivevaikutus sen keräämiseen verrattuna. Valtion puolelta tuleva likviditeetti tulee markkinoille likviditeetin heilahteluja aiheuttavan aukon jälkeen. Kuukauden lopun GST ulosvirtaukset ovat myös lisänneet likviditeetin tiukkuutta”, Ajay Manglunia, toimitusjohtaja ja johtaja sijoitusluokan ryhmä, JM Financial, kertoi FE:lle. Hän lisäsi, että RBI haluaa likviditeetin pysyvän tiukkana inflaation hillitsemiseksi, koska tiukempi likviditeetti tarkoittaa korkeampia korkoja ja hitaampaa luottojen maksamista.

Tiukka likviditeetti on vaikuttanut myös lyhyisiin rahamarkkinakorkoihin, jotka ovat pysyneet repokoron yläpuolella. Keskiviikkona ostokorko oli 6,85 % ja valtion velkasitoumusten takaisinostokorko 6,78 %, kumpikin selvästi yli 6,50 % repokoron. Korkeammat korot nostavat pankkien varojen kustannuksia, kun ne poistavat lyhytaikaisia ​​varoja rahamarkkinoilta.

Likviditeettitilanne helpotti hieman tammikuussa saavutettuaan joulukuun lopussa uusia huippuja. Maksuvalmiusvaje saavutti kahdeksan vuoden korkeimman 2,68 biljoonan rupiaan 28. joulukuuta johtuen ennakkomaksuista ja kuukausittaisista GST-maksuista. Tammikuu toi hieman helpotusta käteispulassa oleville pankeille, kun alijäämä pieneni 1,1 biljoonaan ruplaan ensimmäisen viikon aikana.

Helpotus osoittautui kuitenkin lyhytaikaiseksi, kun alijäämä alkoi syveneä tämän kuun toiselta viikolta. ”Uskomme, että RBI pitää likviditeetin alijäämätilassa lähitulevaisuudessa, mutta jatkaa alijäämän pienentämistä tasaisesti eteenpäin”, sanoi Parul Mittal Sinha, intialaisen Standard Chartered Bankin rahoitusmarkkinoiden johtaja. ”Uskomme, että likviditeettiehtojen helpottaminen neutraaliin tulkittaisiin koronlaskujen edeltäjäksi”, Sinha sanoi.

RBI on järjestänyt useita lyhyemmän aikavälin repohuutokauppoja lisätäkseen käteistä pankkijärjestelmään viimeisen kuukauden aikana likviditeetin lisäämiseksi. Kaikki joulukuun puolivälin jälkeen järjestetyt vaihtuvakorkoiset repo-huutokaupat (VRR) saivat vahvan vastaanoton käteisvaran puutteessa olevilta pankeilta. VRR-huutokauppa, joka pidettiin tammikuun 12. päivänä, sai pankeilta tarjouksia 3,92 biljoonan rupian arvosta ilmoitettua 1,75 biljoonaa ruplaa vastaan, mikä kuvastaa pankkien epätoivoa käteistä.

”Pankkijärjestelmän likviditeetin jatkuva tiukka voi osoittautua vaivalloiseksi lainanottajien kannalta ja pahenee, jos valtion menot eivät kiihdy mielekkäällä tavalla”, sanoi Soumyajit Niyogi, johtaja, Core Analytical Group, India Ratings & Research. ”Siksi kestävän likviditeetin lisääminen on tulossa tarpeelliseksi ja idealistisesti katsottuna rahapolitiikan asenteen tulisi muuttua ”neutraaliksi” ”sopeutumisen peruuttamisesta”, jotta kannan ja toiminnan johdonmukaisuus säilyisi, hän lisäsi.

Pankkien likviditeetti on ollut stressissä yli neljänneksen johtuen festivaalikysynnän aiheuttamasta suuremmasta käteisnostosta ja julkisten menojen hillittymisestä sekä talletusten kasvun hidastumisesta. Talletukset ovat kasvaneet hitaammin kuin ennakot viimeisen vuoden aikana. Pankkien luotonotto kasvoi 20 prosenttia vuodentakaisesta (yoy) ja oli 159,6 biljoonaa rupiaa 29. joulukuuta päättyneeltä kahdelta viikolta, kun taas talletukset kasvoivat 13,2 prosenttia vuotta aiemmasta kahden viikon aikana ja olivat 200,8 biljoonaa rupiaa 29. joulukuuta 2023.

Samankaltaiset artikkelit