Pankkien ja Fintechin välinen suhde: Kilpailusta yhteistyöhön

Banks-Fintech relationship

”Kehitä teknisiä kykyjäsi tai tuhoudu”. Tämä oli pankkiveteraani KV Kamathin puheen ydin Global Fintech -festivaaleilla viime viikolla lainanantajille, jotka eivät päivittäneet teknologista kykyään ja myöhemmin vaaransivat menettää markkinaosuutensa ketterälle fintechille.

Kamathin kommentilla on merkitystä, sillä riskipääomayhtiö Elevation Capitalin ja McKinsey & Companyn äskettäin julkaisemassa raportissa sanottiin, että fintech-yritykset kaappaavat tällä hetkellä 70 prosenttia kaikista digitaalisista maksutapahtumista ja 50 prosenttia NSE:n aktiivisista välitystileistä on fintech-yhtiöiden hallussa.

Fintech-yritykset ovat omalta osaltaan valloittaneet merkittävän osuutensa luokissa, kuten maksuyhdyskäytävät, pienliput henkilökohtaiset lainat tai Osta nyt, maksa myöhemmin (BNPL) -markkinoilla, ja kasvattavat nopeasti markkinaosuuttaan myös muilla aloilla, kuten korttien myöntämisessä sekä varallisuus- ja vakuutuksissa. jakelusegmentissä, raportissa sanotaan.

Näin ollen pankit – ainakin keskikokoiset ja suuret – ovat tulleet akuutisti tietoisiksi haasteista, joita fintech-sektorit asettavat markkinaosuudelleen maksu- ja lainausalalla, ja ovat siten aktiivisesti tukeneet fintech-kumppanuuksiaan.

Esimerkiksi maan suurin pankki, State Bank of India’s MD CS Setty kertoi äskettäin Felle, että se voi liittyä 75-100 fintechiin Yono 2.0:n julkaisun myötä. ”Yono 2.0:ssa arviomme mukaan meillä on potentiaalia olla tekemisissä useamman fintechin kanssa, ainakin 75-100 erilaista fintechiä voidaan tuoda mukaan, mikä on maan suurin fintech-sitoutumisohjelma. Tällä hetkellä meillä on noin 12-15 erittäin aktiivista kumppanuutta ja niitä voisi olla enemmänkin, Setty sanoi.

Tätä yhteistyöhön perustuvaa lähestymistapaa noudattavat myös muut. ”Pankki- ja fintech-kumppanuuden kehitys on ollut sellaista, että siitä on tullut yhteistyön eikä kilpailun kysymys. Säännellyllä yksiköllä on joukko rooleja ja vastuita, jotka ovat hyvin selvät sääntelijän näkökulmasta ja sisäisesti muotoiltuista politiikoista”, sanoo Shalini Warrier, ED Federal Bankista.

Federal Bank on luonut luottokumppanuuden One Cardin kanssa, jonka puitteissa se on suunnattu digitaalisesti taitaville uusille pankkiasiakkaille. Kumppanuus on johtanut siihen, että pankkien luottokorttien liikkeeseenlaskumäärät ovat nousseet lähes 5-kertaisesti kesäkuussa päättyneellä vuosineljänneksellä ja lähes 12-kertaiset asiakkaiden kuluissa. Lainanantaja on erikseen solminut kumppanuuden Jupiterin ja Fi:n kanssa talletusten mobilisoimiseksi sekä Paisa Bazaarin ja Fi:n kanssa henkilökohtaisten lainojen osalta.

Nykypäivän pankki-fintech-kumppanuuksissa Warrier sanoo, että ensimmäiset vastaavat sääntelykehyksen, KYC-standardien, transaktioiden seurannan ja digitaalisen lainanantajan pääomavaatimuksen luomisesta, kun taas jälkimmäiset tarjoavat enemmän ketteryyttä, ymmärrystä asiakkaiden käyttäytymisestä ja pystyvät suunnittelemaan. UI- ja UX-kokemukset ovat paljon parempia kuin pankit.

Virat Diwanji, Kotak Mahindra Bank -konsernin johtaja jakoi samanlaisia ​​näkemyksiä sanoen, että pankkien ja fintech-suhde on parantunut merkittävästi ajan kuluessa ja missä tahansa fintech-yritykset voivat tarjota lisäarvoa, pankit olisivat enemmän kuin halukkaita kumppanuuteen. Tällaiset kumppanuudet toimivat parhaiten asiakaskokemuksen parantamisen, viimeisen mailin tavoittavuuden, petosten hallinnan ja asiakaspalvelun aloilla. Kysymys asiakkaiden omistuksesta pankin ja fintech-sidonnaisuuden alla jatkuu edelleen, koska helppoja vastauksia ei ole.

Fintechit painavat

Fintech-yritys Vayanan perustajan ja toimitusjohtajan Ram Iyerin mukaan ennen kuin Intian keskuspankki (RBI) julkaisi digitaalisen lainan ohjeet ja tunnusti muodollisesti ensimmäisen tappion laiminlyöntitakausmallin (FLDG), pankki ja fintech tekivät yhteistyötä vain maksualueet, avoin pankkitoiminta ja varallisuudenhoito. Jos luottotoimintaa toteutettiin, se tehtiin yhteisesti sovitulla riskinjakoperusteella, kunnes RBI julkaisi ohjeet.

Sääntelyn selkeyden myötä fintech-yritykset ovat kyenneet kehittämään erityisiä tuotteita, jotka on suunnattu alipalveltuille väestöryhmille, mikä edistää taloudellista osallisuutta. Fintech-yritykset luottavat tyypillisesti vaihtoehtoisiin tietolähteisiin, kuten matkapuhelimen käyttöön tai sosiaalisen median toimintaan, arvioidakseen sellaisten käyttäjien luottokelpoisuutta, joilla on vähän tai ei ollenkaan muodollista luottohistoriaa, ja tarjotakseen luottoa käyttäjille, jotka ovat ehkä jääneet perinteisten luottomarkkinoiden ulkopuolelle.

Iyer viittasi TransUnion CIBILin äskettäin julkaistuun maailmanlaajuiseen tutkimukseen, jonka mukaan lähes 35 miljoonaa uutta kuluttajaa avasi ensimmäisen luottotuotteensa ja aloitti luottojen käytön Intiassa vuonna 2021, ja toiset 31 miljoonaa tuli NTC:ksi vuoden 2022 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana, mikä osoittaa laajuuden. fintechin mahdollistaman taloudellisen osallisuuden.

Pankit ja fintech-yritykset voivat edelleen tehdä yhteistyötä esimerkiksi kehittääkseen uudempia luottomalleja perinteiseen ja epäperinteiseen dataan perustuen. Pankit käyttävät yleensä CIBIL- tai luottotietotoimiston tietoja arvioidakseen asiakkaiden luottokelpoisuutta. Yhdessä kokonaisuudet voivat työskennellä kitkapisteiden vähentämiseksi asiakasmatkalla, erityisesti käyttötilin haltijoille, kuten MSME-yrityksille, ja auttaa heitä parantamaan CIBIL-pisteitä.

Anil Pinapla, Vivifi Financen Flexpayn perustaja ja toimitusjohtaja, sanoo, että vaikka sääntelyn selkeys on lisännyt fintech-pankkien kumppanuuksia, tällä hetkellä paljon kumppanuuksia tapahtuu kahden säännellyn yksikön välillä – Fintechin, NBFC-lisenssin ja pankkien välillä. . Fintechit kehittävät rakenteita, jotka ovat skaalautuvia ja kestävämpiä, toimitusjohtaja sanoo ja lisää, että myös sääntelijä kannustaa tällaisiin kumppanuuksiin.

”Mutta on erittäin herkkää varmistaa, ettei taseen ulkopuolisista järjestelyistä aiheudu ylimääräistä järjestelmäriskiä. Vaikka sääntelyn selkeys on ollut hyvä, se vain pakottaa kaikki muokkaamaan järjestelyjä…”, hän sanoi ja lisäsi, että tällaisten kumppanuuksien odotetaan kasvavan tulevaisuudessa.

Jotkut alueet, joilla pankkien ja fintech-kumppanuuksien odotetaan kasvavan enemmän, ovat luotonanto, talletus, perintä, maksukisko, sijoituskisko, sijoitusrahasto ja varallisuudenhoito, Paynearbyn perustaja Anand Bajaj sanoo.

Avainkohdat

1- SBI:llä on 10–12 aktiivista fintech-kumppanuutta, jotka etsivät 75 muuta fintech-kumppania Yono 2.0 -julkaisua varten

2-HDFC Bank tekee yhteistyötä fintechin kanssa integroidakseen yrityksen ERP:n ja tarjoaa sulautetun pankkitoiminnan yrityksen ekosysteemien matkalla

3 – ICICI Bank myönsi 4,2 miljoonaa plus luottokorttia yhteistyössä Amazon Payn kanssa 24. vuosineljänneksen aikana

Samankaltaiset artikkelit