Pankit näkevät likviditeettivajeen lieventyvän uuden hallituksen myötä

Post the announcement of the RBI’s dividend, the overall money market rates have started softening

Uuden hallituksen on määrä ottaa valtaa lähipäivinä, joten pankit odottavat tiukan likviditeetin keventyvän tämän kuun jälkipuoliskolta julkisten menojen lisääntymisen vuoksi. Pankkijärjestelmä kärsi viime kuussa vakavasta likviditeettivajeesta, joka johtui julkisten menojen vähenemisestä ja tavara- ja palveluveroon liittyvistä ulosvirtauksista.

Helpottaakseen käteisen puutteesta kärsiviä pankkeja Intian keskuspankki (RBI) infusoi pankkijärjestelmään lähes 9 biljoonaa, mikä on korkein kuluvan kalenterivuoden aikana, 11 VRR-huutokaupalla toukokuussa.

”Valtion menoja ei tapahtunut yleisvaalien johdosta määrätyn mallin vuoksi. Kun vaalit ovat nyt ohi, julkisten menojen odotetaan kasvavan uuden hallituksen ottamisen jälkeen”, Karur Vysya Bankin valtiovarainjohtaja V Ramachandra Reddy sanoi FE:lle. ”Valtavan likviditeettivajeen päivät ovat ohitse pankkien osalta”, hän lisäsi.

Hän odottaa valtion menojen kiihtyvän tämän kuun toiselta viikolta. Kireän likviditeetin vuoksi epätoivoiset pankit tekivät tarjouksia 13,54 biljoonan arvosta toukokuussa toteutettujen 11 VRR:n 9 biljoonan kokonaismäärästä. Viime kuussa likviditeettivaje kasvoi 2,32 biljoonaan. Tilanne kuitenkin parani hieman kuun lopussa, kun alijäämä supistui 1,38 biljoonaan 28. toukokuuta.

”Pankeilla oli pulaa varoista liikkeessä olevan käteisen määrän kasvun vuoksi poliittisten puolueiden vaaleihin liittyvien menojen vuoksi. Kun vaalit ovat nyt ohi, käteisen rahan määrä vähenee ja tämä käteinen tulee takaisin pankkeihin, sanoo yksityisen pankin vähittäispankkitoiminnan johtaja.

Aiemmin pankkijärjestelmässä oli helmikuussa kassapula. Ongelman ratkaisemiseksi keskuspankki toteutti seitsemän VRR:tä ja infusoi 7,5 biljoonaa pankkijärjestelmään. Huhtikuu oli suhteellisen helpompi, kun likviditeetti kääntyi toisinaan ylijäämäiseksi, mikä helpotti pankkeja. Keskuspankki järjestää repohuutokaupan likviditeetin lisäämiseksi järjestelmään. Pankit voivat saada likviditeettiä yön yli RBI:n maksuvalmiusjärjestelmän kautta, kun pankkien välinen likviditeetti loppuu.

Samankaltaiset artikkelit