Oletko lainan takaaja? Ole varuillasi! Saatat kohdata nämä vakavat seuraukset, jos lainanottaja laiminlyö

Are you a loan guarantor? Beware! You may face these dire consequences if borrower defaults

Pankit kysyvät ajoittain takaajaa, jos lainasumma ylittää tietyn kynnyksen, hakijan tulotaso on alhainen tai luottoluokitus ei ole tyydyttävä. Lainanantajat pyytävät yleensä lainanottajaa ottamaan mukaan takaajan, kun he eivät täysin luota lainanhakijan kykyyn maksaa lainaa takaisin. Lainanantajat voivat myös vaatia takaajan, jos lainanottaja ei täytä joitain muita erityisiä kelpoisuusehtoja.

Lainan takaajana sinun tulee ennen pankkia tehdä myös epävirallisia tarkastuksia lainanottajalle, kuten arvioida, pystyykö henkilö maksamaan lainan takaisin, luottokelpoisuus, lainan tarkoitus, henkilön taloudellinen vakaus ja monet muut tekijät. . Muista, että jos lainanottaja ei tulevaisuudessa maksa lainaa, lainanantaja tulee seuraavaksi luoksesi saadakseen rahansa takaisin ja olet velvollinen maksamaan.

Odottamattomat tapahtumat voivat johtaa siihen, että lainanottaja ei maksa lainaa

Lainanottaja, joka on kerran luottanut kykyynsä maksaa lainan takaisin, saattaa joutua kamppailemaan maksujen takaisinmaksuvaikeuksien kanssa esimerkiksi työpaikan menettämisen, taloudellisten ongelmien, terveyskriisin ja talouden taantuman vuoksi. Tällaisissa tilanteissa lainanottaja saattaa huomata vajoavansa syvemmälle velkaantumisesta huolimatta siitä, että hän tekee parhaansa pysyäkseen pinnalla.

Kuvittele, että olet lainan takaaja, ja ajan myötä kommunikaatiosi lainanottajan kanssa muuttuu harvemmaksi tai loppuu kokonaan. Et tiedä, mitä henkilön elämässä tapahtuu tai kuinka hänellä menee taloudellisesti. Yhtäkkiä, eräänä päivänä, huomaat, että henkilö on myöhässä maksuista useiden kuukausien ajan. Saat ilmoituksen pankista ja yrität ottaa yhteyttä lainanottajaan, mutta et saa vastausta.

Tällaisessa tilanteessa sinulla on tapana tulla huolestuneemmiksi, koska kommunikaatio puuttuu lainanottajan kanssa ja pelkäät, mitä pankki tekee seuraavaksi.

Lainan takaajana olemisen seuraukset, jos lainanottaja laiminlyö maksunsa

Adhil Shetty, BankBazaarin toimitusjohtaja, selittää, kuinka pankit tai rahoituslaitokset reagoivat, kun lainanottaja laiminlyö lainan, ja kuinka se vaikuttaa lainan takaajaan.

”Jos lainanottaja laiminlyö lainan takaisinmaksun, lainanantaja ottaa ensin yhteyttä lainanottajaan velkojen perimiseksi. Jos lainanottaja ei pysty maksamaan maksuja, lainanantaja ottaa yhteyttä takaajaan maksaakseen EMI:t ja myöhästymismaksut. Jos takaaja ei pysty maksamaan erääntynyttä saldoa, pankilla on oikeus likvidoida hänen henkilökohtainen omaisuutensa, kuten omaisuutensa, maksujen perimiseksi”, Shetty sanoo.

Lainan takaajana luottotietosi ja tuleva lainakelpoisuutesi ovat vaarassa

Lainan takaajana luottopisteesi voi romahtaa, jos lainanottaja laiminlyö lainan, Shetty sanoo ja lisää, että myös lainatakaajan oikeutesi tuleviin lainoihin heikkenee.

”Tämä johtuu siitä, että jos lainanottaja laiminlyö lainan, maksuvelvollisuus siirtyy lainanottajalta lainan takaajalle. Joten ennen takaajaksi ilmoittautumista kannattaa tarkistaa lainanottajan taloudellinen kurinalaisuus sekä tulevat taloudelliset sitoumuksesi, kuten haluatko ottaa lainaa lähitulevaisuudessa. Tästä syystä on tärkeää, että tarkistat oman ja lainanottajan luottotietosi ennen kuin rekisteröidyt takaajaksi. Jos jompikumpi on jo alhaalla, et halua altistaa itseäsi lisähaavoittuvuudelle ryhtymällä lainan takaajaksi.”

Johtopäätös:

Kun suostut olemaan lainan takaaja, otat vastuun siitä, että jos alkuperäinen lainanottaja laiminlyö lainan, maksat lainan takaisin. Muista, että jos lainanottaja ei suorita maksuja ajallaan tai laiminlyönnit kokonaan, se heijastuu luottohistoriaasi, laskee luottopisteitäsi ja vaikeuttaa lainan saamista tulevaisuudessa. Pohjimmiltaan lainan takaajaksi ryhtyminen on hankalaa, koska vaarannat oman taloudellisen maineemme.

Samankaltaiset artikkelit