Miksi Adanin ote pankeista on tiukempi kuin hänen otensa markkinoista

Gautam Adani, Adani Group, stock-market wealth, liquidity stress, TotalEnergies, banking sector, stock-price manipulation, Hindenburg Research, green-hydrogen partnership, Equity investors, debt, bond market

Viimeisten kahdeksan kuukauden myllerryksessä, mukaan lukien floppattu osakemyynti ja massiivinen osakemarkkinoiden varallisuuden eroosio, kaksi kiusatun tycoon Gautam Adanin keskeistä suhdetta ovat kestäneet yllättävän hyvin.

Ensinnäkin hänen läheisyytensä Intian hallitukseen näyttää koskemattomalta, vaikka oppositiopoliitikot ovat hellittämättä hyökänneet pääministeri Narendra Modin kotiosavaltion Gujaratin liikemiestä vastaan ​​suosiosta, syytöksistä, jotka Adani on aina kiistänyt – ja Modi on vain jättänyt huomiotta.

Toiseksi entisen sentimiljardöörin vaikutus pankkiireihin näyttää selvinneen vahingoittumattomina. Ostettavalla intialaisella monialakonsernilla, joka laajensi omaisuuttaan neljässä vuodessa lähes kolminkertaiseksi, on edelleen mittavat suhteet 20 maailmanlaajuiseen pankkiin. Määrä on suurin piirtein sama kuin viime vuoteen asti. Kuten Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., DBS Group Holdings Ltd., Mitsubishi UFJ Financial Group. ja Standard Chartered Plc, näyttävät olevan tyytyväisiä altistumiseensa. Nyt kun Adani on osoittanut selviytyvänsä äärimmäisestä likviditeettistressistä ja hänen tärkeät osakekumppaninsa – kuten ranskalainen öljyjätti TotalEnergies SE – ovat palaamassa enemmän rahaa, pankkiireillä saattaa olla helpompi myydä tarinaa luottokomiteoilleen.

Ulkomaiset laitokset ovat myös parempi veto Adanille. Intialaisten pankkien, erityisesti valtion ylläpitämien lainanantajien, käyttäminen olisi hieman halvempaa, mutta saattaisi vaatia suurempaa poliittista valvontaa ennen ensi vuoden parlamenttivaaleja. Lisäksi pääomamarkkinat ovat edelleen hermostuneita. Siitä lähtien, kun New Yorkissa toimiva Hindenburg Research syytti tammikuussa infrastruktuurijättiä osakekurssien manipuloinnista ja kirjanpitopetoksesta, osakesijoittajat ovat vetäneet sen yli hiilen. Vaikka ryhmä kiisti syytökset, sen oli peruutettava lippulaivan Adani Enterprises Ltd:n osakeanti. Pian sen jälkeen Ranskan Total painoi vihreän vety-kumppanuuden taukopainiketta. Toipumisen jälkeenkin Adanin 10 julkisesti noteeratun yrityksen yhteenlaskettu markkina-arvo on yli 100 miljardia dollaria alhaisempi kuin ennen shortin myyjän hyökkäystä.

Joukkovelkakirjamarkkinat eivät myöskään ole olleet immuuneja. Sen jälkeen, kun Adanin satamayksikön tilintarkastaja Deloitte Haskins & Sells LLP erosi äkillisesti viime kuussa, konsernin investointitasolle luokiteltujen joukkovelkakirjojen tuotto kasvoi noin 9 prosenttiin, Bloomberg Intelligence totesi. Dollarin arvopaperit laskivat jälleen sen jälkeen, kun Financial Times raportoi Organised Crime and Corruption Reporting Projectin saataville antamien asiakirjojen perusteella, että tammikuussa 2017 kaksi Gautamin vanhempaan veljeen Vinod Adaniin liittyvää ulkomaalaista hallitsi salaa vähintään 13 prosenttia ilmaisista veloista. kelluu kolmessa tuolloin listatuista neljästä konserniyhtiöstä. Konglomeraatti kutsui niitä ”kierrätetyiksi väitteiksi”, jotka se oli jo hylännyt.

Pääomamarkkinoiden kohonneen riskikäsityksen ja pankkiirien sangfrod-kontrastille on yksinkertainen selitys: kovat varat.

Adani-yritykset ovat olleet valokeilassa kaikessa väitetyistä julkisten osakkeiden vähimmäisnormien rikkomuksista, lähipiirikaupoista ja mahdollisista konflikteista sekä osakekurssien voimakkaasta noususta ennen tätä vuotta. Nämä asiat ovat suurelta osin pääomamarkkinakeskeisiä. Pankeille ryhmä edustaa kuitenkin erilaista mutta arvokasta infrastruktuuria: satamia, lentokenttiä, kaivoksia ja kaivossopimuksia, voimalaitoksia ja siirtolinjoja, aurinkovoimaloita, kaupunkikaasuverkkoja, teitä, sementtitehtaita ja datakeskuksia.

Jos mikään, niin sanottu ydininfrastruktuuri, joka muodostaa 89 % 4,2 biljoonan rupiasta (51 miljardia dollaria) kokonaisvarallisuudesta, saattaa olla turvallisempi rahoittaa nyt kuin silloin, kun Adani iski kiihdytin neljä vuotta sitten. Noin 56 % hänen valtakunnastaan ​​on nyt omalla pääomalla, kun se vuonna 2019 oli vain 40 %. Myönnettäköön, että 44 %, joka on tuettu vipuvaikutuksella, merkitsee 23 miljardin dollarin nettovelkaa. Mutta kun otetaan huomioon, että konsernin Ebitda on noin 8 miljardia dollaria vuositasolla ja ansaitsee yhtä paljon neljänneksellä kuin koko vuonna 2019, vipuvaikutus ei näytä olevan ongelmallinen.

Osakkeenomistajatasolla perhe karsi velkaa maksamalla ennen maaliskuun 31. päivän aikajanaa 2,15 miljardia dollaria osakevakuudellista rahoitusta. Tämä oli se osa, joka oli alttiina osakekurssien pyörtymiselle. Samaan aikaan, myymällä osan omistuksistaan ​​Floridassa sijaitsevalle GQG Partnersille ja Qatar Investment Authoritylle, perustajat ovat vahvistaneet omaa likviditeettiasemaansa lähes 4 miljardiin dollariin. He ovat myös käsitelleet suurinta pankkiirien Hindenburgin jälkeisen levottomuuden lähdettä: sementtiä. Viime vuonna velkaantunut 6,6 miljardin dollarin osto sveitsiläiseltä monikansalliselta Holcim AG:lta kahdesta rakennusmateriaaliyhtiöstä on vakiintunut 2,8 miljardin dollarin omalla pääomalla. Adani on nyt markkinoilla jälleenrahoittaakseen 3,5 miljardin dollarin lainoja, jotka se otti sementtiyritysten hankkimiseen. Tämä on ratkaiseva pankkiirien luottamuksen testi.

Todennäköisyys on, että heistä ei ole pulaa, jotka haluavat päästä sopimukseen. Loppujen lopuksi Adanista on jo tullut valtava pelaaja sementissä, alkaen tyhjästä. Muutamalla lisäostolla, kuten viime kuussa ostettu pieni paikallinen kilpailija, konserni tavoittelee 140 miljoonan tonnin vuosikapasiteettia vuoteen 2028 mennessä, mikä on hieman edellä markkinajohtaja UltraTech Cement Ltd:n nykyistä kapasiteettia.

Muualla valtakunnassa Mundrassa sijaitseva kuparitehdas, joka on konsernin laajojen satamatoimintojen tukipiste Intian länsirannikolla, aloittaa tuotannon maaliskuussa. Samoin, ellei äkillinen poliittinen muutos tai meneillään oleva oikeudellinen haaste pysäytä sitä, kiistanalainen Mumbain suurimman slummikaupungin muuttaminen moderniksi kaupungin keskuspaikaksi lisätään Adanin pääomamenojen taulukkoon – ja se löytää tukijoita. Toimivien yritysten pitkäaikaisten velkojen keskimaturiteetti vaihtelee kahden ja 10 vuoden välillä. Luottoluokitus on vakaa. Ja jälleenrahoitusriski on pieni, paitsi uusiutuvan energian yksikössä. Ja jopa täällä Totalin keskiviikon ilmoitus 300 miljoonan dollarin investoinnista uuteen yhteisyritykseen Adani Green Energy Ltd:n kanssa saattaa toimia luottamusta lisäävänä.

Osakesijoittajilla on erilainen horisontti. Heidän on oltava kärsivällisiä, elleivät he mene osakkeeseen vain kääntääkseen sitä. Adanin omaisuuden täytyy vanhentua, niiden hankkimiseen otetun velan on poistuttava, ja keskiverto intialaisen infrastruktuurin käyttäjän on vaurastuttava. Silloin tällä hetkellä alhainen sijoitetun pääoman tuotto saa pysyvän nousun. Kaikkiin sellaisiin pitkän aikavälin vetoihin liittyy huomattavaa sääntely- ja sopimusepävarmuutta – julkinen infrastruktuuri on syvästi poliittinen kysymys kaikkialla. Viimeinen asia, jota sijoittajat tarvitsevat, ovat uutisia, jotka pelottavat seuraavan ostajan.

Vaikka kansainväliset joukkovelkakirjamarkkinat ovat sen suurin yksittäinen rahoituslähde, intialaiset ja ulkomaiset pankit yhdessä ovat suhteellisesti tärkeämpiä Adanin liikkeessä ja kasvussa pitämisessä. Ainakin toistaiseksi globaaleilla pankkiireillä ei ole syytä huoleen siitä, että juggernaut karkaa hallinnasta.

Lainanantajan näkökulmasta kaikki hallinnon lipsahdukset – ryhmittymän mukaan niitä ei ole ollut – ovat pieniä siruja maljakon reunoilla: yrityksen rakennuksessa. Nämä viat näkyvät hädin tuskin sen ruusunpunaisen nationalismin ruudun takana, jonka Modin hallinto on laittanut kaiken ympärille. Yhä enemmän hallitusta kannattava paikallinen media on tapana hylätä kaikki uudet syytökset Adania vastaan ​​miljardöörisijoittaja George Sorosin ja hänen liberaalinsa salaliittonsa kehittämänä Intian vastaisena salaliittona.

Intian instituutiot, erityisesti osakemarkkinoiden sääntelyviranomaiset, eivät ole osoittaneet suurta innokkuutta yrittäessään panna täytäntöön omia sääntöjään ryhmässä lähes kymmeneen vuoteen. Pankkiirit voivat olla kohtuullisen varmoja siitä, että se ei mene ylikierrokselle ja avaa suuria halkeamia, joiden kautta likviditeetti valuu ulos ja kovien omaisuuserien kimppu kuihtuu.

Samankaltaiset artikkelit