Lainakasvu hidastuu yli 5 % – Banking & Finance News

loan, unsecured loans, loan growth, non-banking financial companies, NBFC, RBI

Intian keskuspankin (RBI) päätöksen nostaa riskipainoja odotetaan vähentävän pankkien ja muiden kuin pankkien rahoitusyhtiöiden (NBFC) innostusta myöntää vakuudettomia lainoja, sanoivat pankkiirit ja alan toimijat.

Intian valtionpankin puheenjohtaja Dinesh Khara sanoi, että vakuudettomien lainojen kasvu riippuu luoton kustannuksista, koska peruskustannusten yläpuolella on riskipreemio. ”Mitä yritetään hidastaa mielivaltaista luotonantoa. Sillä ei ole vaikutusta kulutukseen”, Khara sanoi johtavalla televisiokanavalla.

Virat Diwanji, konsernin johtaja ja Kotak Mahindra Bankin kuluttajapankkitoiminnan johtaja, lisäsi, että jos lainojen kustannukset nousevat, sillä voi olla jonkin verran vaikutusta vakuudettomien lainojen kasvuun. ”Useimmat lainanantajat todennäköisesti hinnoittelevat lainansa uudelleen riskipainon nousun jälkeen suojatakseen tuottoaan”, hän lisäsi.

Alan asiantuntijat odottavat vakuudettomien lainojen kasvun hidastuvan noin 25 prosenttiin aiemmasta yli 30 prosentista.

”Vakuudettomien lainojen kasvu tulee olemaan, mutta se ei ole sellaista kasvua, jota olemme nähneet viime vuosina. Aiemmin nähty yli 30 %:n kasvu saattaa hidastua 20-luvun puoliväliin”, India Ratings & Researchin analyyttisen ydinryhmän johtaja Soumyajit Niyogi kertoi FE:lle.

Hän kuitenkin lisäsi, että keskuspankin päätöksellä ei todennäköisesti ole merkittävää vaikutusta pankkijärjestelmän yleiseen luotonannon kasvuun.

Pankit ovat nähneet vakuudettomien lainojen, lähinnä henkilökohtaisten lainojen ja luottokorttien, jyrkän kasvun. Tämän vuoden toisella neljänneksellä pankit ovat raportoineet henkilökohtaisten lainojen kasvusta 25–60 %. Lainanantajat myyvät vakuudettomia lainoja, kuten luottokortteja, kulutuslainoja, mikrorahoitusta ja joitain muita pieniä lippulainoja, joilla ei ole vakuuksia henkilökohtaisissa lainoissa.

Intian keskuspankin tietojen mukaan pankkien henkilökohtainen lainakanta on 48 biljoonaa rupiaa, josta vakuudettomien lainojen, kuten kestokulutushyödykkeiden, luottokorttien ja muiden sellaisten luokkien osuus, joihin sovelletaan korkeampaa riskipainoa, on lähes 30 % eli 14,8 Rs. biljoonaa.

Asiantuntijat odottavat, että jotkut pankit ja NBFC:t nostavat vakuudettomien lainojen korkoa suojatakseen voittomarginaalejaan, mikä puolestaan ​​vähentää tällaisten lainojen kysyntää.

”RBI:n päätöksen jälkeen vakuudettomien lainojen kasvu hidastuu varmasti. Vakuudettomien lainojen poikkeuksellisen nopean kasvun päivät ovat ohittaneet pankkien ja NBFC:n”, sanoi Sanjay Agarwal, Care Ratingsin johtaja.

Hän lisäsi, että kysyntä voi myös vaikuttaa, jos pankit ja NBFC:t päättävät nostaa vakuudettomien lainojen korkoa, koska palkkaluokka, joka saa lainoja noin 10 prosentin vaihteluvälillä, on herkkä korkojen muutoksille.

Tämä ei kuitenkaan vaikuta vakuudettomien lainojen kysyntään asiakkailta, jotka ottavat henkilökohtaisia ​​lainoja vähintään 12 %:lla, koska he eivät ole herkkiä maltilliselle koronnousulle.

Samankaltaiset artikkelit