Kuinka osaomistus auttaa investoinneissasi

In India, the concept of fractional ownership is practised in real estate.

Sijoitusomaisuuden murto-omistuksen käsite on, että useat sijoittajat kokoontuvat yhteen ja luovat rahaston, kun yhdellä henkilöllä ei ole vaadittua lippukokoa, koska omaisuuden hinta on korkeammalla puolella. Investopedian mukaan ”Osaomistus on sijoitustapa, jossa omaisuuserän hinta jaetaan yksittäisten osakkeenomistajien kesken. Kaikki osakkeenomistajat saavat omaisuuden edut, kuten tulonjaon, alennetut verot ja käyttöoikeudet.”

Intiassa osaomistuksen käsitettä harjoitetaan kiinteistöissä. Murtokiinteistöt (FRE) on epävirallinen rakenne, jossa kiinteistöliiketoimintaa tai kiinteistöpalveluja harjoittava taho kokoaa yhteen sijoittajia, yhdistää rahat juridisten asiakirjojen avulla ja sijoittaa kiinteistöön, johon yksi sijoittaja ei muuten olisi ollut varaa. Raporttien mukaan markkinasäätelijä Sebi työskentelee antamalla ohjeita FRE-segmentin hallitsemiseksi sijoittajansuojan vuoksi.

Jos lähdemme käsitteen eikä tiukasti teknisten tekijöiden mukaan, murto-omistuksen käsitettä käytetään monissa muissa sijoitusomaisuuksissa. Esimerkiksi maailmanlaajuiset (US) osakkeet on listattu NSE IFSC:ssä Gujarat International Finance Tec-Cityssä (GIFT). Tietyt johtavat maailmanlaajuiset osakkeet on listattu Intian pörsseissä (NSE ja BSE), jotka toimivat GIFT Cityssä. Näiden osakkeiden hinta rupioissa olisi korkeampi valuuttakurssin vuoksi. Se toimii siten, että et voi ostaa osakkeita suoraan, mutta voit ostaa IFSC-kuitin, joka on siirtokelpoinen rahoitusinstrumentti, joka on luonteeltaan talletustodistus (DR). Yhdysvaltalainen osake on kohde-etuutena, ja kuitti edustaa yhden osakkeen omistusosuutta. Havainnollistamistarkoituksessa oletetaan, että sinulla on myönteinen näkemys Applen osakkeista ja haluat ottaa sen huomioon. Osakkeen hinta on esimerkiksi 170 dollaria. Muuntokurssilla 82 dollaria kohti, Applen osakehinta olisi noin 14 000. Yhden DR:n hinta, jonka kohteena on Apple NSE IFSC:ssä, on esimerkiksi 6,71 dollaria. Muuntokurssilla 82, se maksaa noin 550. Näin ollen DR:llä ostat noin 4 % yhdestä Applen osakkeesta, mikä hyödyttää vastaavasti hinnannousua, osinkoja jne.

Sijoitusrahastojärjestelmät (MF) myyvät omistusosuuksia sijoituspoolissa. Esimerkiksi, kun ostat yhden osuuden pörssilistatusta rahastosta (ETF) Niftyn tai Sensexin kohde-etuutena, ostat itse asiassa Niftyn tai Sensexin murto-osan. Se tarjoaa pienen mittakaavan edun sijoittajille, joilla ei ole lippukokoa ostaakseen kaikkia Niftyn tai Sensexin osakkeita.

Non-fungible token (NFT:t), jotka eivät ole varsinaisesti sijoitusomaisuutta, koska ne ovat epävirallisia ja sääntelemättömiä, toimivat osaomistuksen käsitteen mukaisesti, koska yhden omaisuuden omistus on jaettu useiden kesken. Kryptovaluuttapörssit – vaikka onkin kyseenalaista, ovatko nämä ”pörssejä”, koska sitä ei sääntele Sebi tai mikään muu viranomainen – tarjoavat pienen osan yhden kryptovaluutan omistuksesta. Ottaen huomioon, että konsepti on siellä jossain muodossa tai toisessa, ja se auttaa yksityissijoittajia lipun koon suhteen, se voidaan virallistaa ja ottaa käyttöön valtavirran sijoituksissa eli osakkeissa ja joukkovelkakirjoissa.

On Intian osakeosakkeita, joiden hinta on korkeammalla puolella. Esimerkki olisi MRF, jonka osakekurssi on noin 1 lakh. Sitten on joukkovelkakirjoja, joiden nimellisarvo on 1 lakh tai enemmän. Vaikka valuuttarahastot voivat auttaa ostamaan tällaisia ​​osuuksia edulliseen hintaan, rahoitusmarkkinat kehittyvät ja uusia instrumentteja on tulossa sijoittajien saataville. Rahoituspalvelujen tarjoaja voi tarjota osakkeiden ja joukkovelkakirjojen omistusosuuden yhdistämällä rahaa useilta sijoittajilta. Se olisi kuitenkin epävirallista ja saatavilla vain rajoitetulle joukko sijoittajia. Pörssien eli NSE:n ja BSE:n pitäisi pikemminkin ottaa se käyttöön tuotteena, jotta hyöty on kaikkien sijoittajien saatavilla.

Miten tämä toimisi? Pörssit tarjoavat osakkeita tai joukkovelkakirjoja, joiden hinta ylittää kynnyksen. Kuitti olisi saatavilla pörssissä, ja se edustaisi murto-osaa osakkeen tai joukkovelkakirjalainan omistuksesta. Kaupat tapahtuvat kuittien vaihtoalustalla, jossa hinnanmuutos edustaa kohde-etuuden liikettä. Osingon tai koron edut jaetaan suhteellisesti tai sisällytetään kuitin kauppahintaan.

Sijoittajakunnan lisääntyessä maassa ja säästöjen finanssialisoinnin lisääntyessä sekä sijoitusmahdollisuuksien saatavuuden ”vähittäismyyntiä” toivotaan.

Päivitetty: 23. toukokuuta 2023 klo 0.22 IST

Samankaltaiset artikkelit