Kuinka empaattinen yleiskeinotekoinen älykkyys voi olla?

The global generative AI market can reach a value of 9.37 billion by 2030

Kerran Leo Tolstoi sanoi: ”Kehomme on kone elämiseen”. Mielenkiintoista on, että asiantuntijat ovat lisänneet ”empatian” elementin koneisiin, joissa on tekoäly (AGI). Asiantuntijat uskovat, että AGI yhdistää muun muassa syväoppimisen, hermoverkkojen ja luonnollisen kielen käsittelyn (NLP) kaltaisia ​​teknologioita matkimaan ihmisen kaltaista ajattelua. Toisin kuin kapea tekoäly, joka on hyvä tietyissä tehtävissä, AGI pyrkii laajaan ymmärrykseen ja sillä on potentiaalia itseopiskeluun ihmisinä. Mahdollisuus koneiden saavuttaa ihmisen kaltainen älykkyys voi parantaa muun muassa mielenterveydenhuoltoa ja luovuutta. ”AGI voi mahdollisesti mullistaa psykologisen hoidon lisäämällä diagnoosia, yksilöllistä hoitoa ja terapiatoimitusta. Lisäksi luovilla aloilla AGI voi edistää yhteistyötä, ideointia ja sisällöntuotantoa ja antaa taiteilijoille ja tekijöille uusia työkaluja ja oivalluksia”, Sangeet Kumar, varastoautomaatiorobotiikan yrityksen Addverb perustaja ja toimitusjohtaja kertoi FE-TransformX:lle. lisäten, että onko AGI:stä siunaus vai haitta, riippuu muun muassa sen eettisestä hallinnosta, yhteiskunnallisesta integraatiosta ja sopeutumisesta inhimillisiin arvoihin.

Globaalin generatiivisen tekoälyn (Gen AI) markkinoiden odotetaan saavuttavan 109,37 miljardin dollarin arvon vuoteen 2030 mennessä, ja vuosittaisen kasvuvauhdin (CAGR) ollessa 35,6 % vuosina 2023–2030, markkinatutkimusalustan Business Wiren näkemysten mukaan. Tekoälyn (AI) ja syvän oppimisen nousun sekä luovien sovellusten ja sisällöntuotannon kasvun odotetaan myötävaikuttavan näihin lukuihin. ”GPT-sarjan kaltaiset mallit voivat analysoida dataa, luoda sisältöä ja tukea päätöksentekoa eri aloilla, kuten terveydenhuolto, rahoitus ja markkinointi. Niillä on potentiaalia mullistaa viestintä, tiedon levittäminen ja automaatio, mikä edistää tuottavuutta ja innovaatioita”, Ritu Mehrotra, luovan tekoälyyn perustuvan mielenterveysalustan United We Caren perustaja ja toimitusjohtaja, selitti. Tämän odotetaan johtavan suurten kielimallien (LLM) nousuun AGI:n ohjaamana. voi muuttaa toimialoja.

Positiivista on se, että AGI voi parantaa tehokkuutta, tarkkuutta ja tuottavuutta kaikilla aloilla. Näistä terveydenhuolto erottuu sektorina, joka on valmis hyötymään suuresti AGI:sta, mullistaen muun muassa potilaiden hoidon, lääketieteellisen tutkimuksen ja hoitotulokset. Kuvittele esimerkiksi tekoälyllä toimiva sydänkirurgi, joka on saavuttanut tarkkuuden sydänleikkauksissa ja jolla on mahdollisuus toistaa asiantuntemustaan ​​erilaisissa lääketieteellisissä toimenpiteissä. Tällaisten kehittyneiden koneiden laaja saatavuus voi mullistaa terveydenhuollon, jolloin paremmat lääketieteelliset palvelut ovat laajemman väestön saatavilla. ”AGI:n taustalla oleva älykkyys sisältää itseoppimiskyvyt, jotka mahdollistavat pyyntöjen täyttämisen ja syntyvän käyttäytymisen, jotka vaikuttavat toimialoihin ylittäen mahdollisesti ihmiset erilaisissa tehtävissä ja näyttämällä sekä informaatio- että tunneälyä”, Vinayak Shrivastav, VideoVersen toinen perustaja ja toimitusjohtaja. AI Powered Video Solutions -yritys, korostettiin.

Tekoälyn (AGI) markkinoiden koko oli 2,17 miljardia dollaria vuonna 2023 ja sen odotetaan saavuttavan 27,49 miljardia dollaria vuoden 2030 loppuun mennessä kasvaen 37,7 prosentin CAGR:llä ennustejaksolla 2023–2030 Verified Market Reportsin näkemysten mukaan. markkinatutkimusyritys. Alan asiantuntijat uskovat, että pidettiinpä AGI:tä haittana tai siunauksena, sen väistämättömyys pysyy muuttumattomana. Maailman terveysjärjestön Eurooppa-tutkimuksen kerrotaan paljastavan, että syyskuussa 2022 käynnistetty alueellinen digitaalisen terveyden toimintasuunnitelma WHO:n Euroopan alueelle 2023–2030 tunnustaa myös innovoinnin tarpeen ennustavassa analytiikassa terveyden parantamiseksi big datan ja tekoälyn avulla.

Kriitikot väittävät, että AGI:n kielteisistä vaikutuksista voi syntyä huolta, erityisesti sen mahdollisuutta häiritä ihmisten tunteita käyttämällä syvää tekoälyä. Uskotaan, että ”empaattisia” koneita saatetaan käyttää emotionaaliseen kiristykseen käyttämällä käyttäjien arkaluonteisia tietoja vilpillisiin toimiin. Muita esimerkkejä ovat tekoälypohjaiset romanttiset chatbotit, jotka käyttävät AGI:ta, joiden odotetaan luovan kryptovaluuttahuijauksia. Lisäksi ”AGI:n eettisen käytön tulisi olla ensiarvoisen tärkeä asia. Tarvitaan maailmanlaajuisen keskitetyn viraston perustamista säätelemään ja varmistamaan tekoälytekniikoiden eettinen käyttöönotto. Ilman asianmukaista hallintoa AGI voi aiheuttaa riskejä ihmisen olemassaololle, mikä korostaa ennakoivien toimenpiteiden merkitystä mahdollisten haitallisten vaikutusten lieventämiseksi”, Ajay Setia, Invincible Meta.ai:n, SaaS-pohjaisen metaverse-alustan, toimitusjohtaja ja perustaja, totesi.

Samankaltaiset artikkelit