Kryptojen valtavirtaistaminen: G20:n siirto koordinoituun sääntelyyn on viisasta, lohkoketjupohjaiset valuutat pysyvät täällä

crypto

G20-johtajat ovat osoittaneet pragmaattisuutta ja ennakointia päättäessään olla unohtamatta kryptovarojen potentiaalia olla järjestelmäriskin lähde tiukasti säännellyille, valtavirran rahoitusmarkkinoille, ja hyväksyneet heti IMF:n ja FSB:n näkemyksen siitä, että yleinen kielto ne olisivat harkitsemattomia ja vaikeasti valvottavia. G20-ryhmä on Delhin julistuksen kautta kehottanut Financial Stability Boardia varmistamaan maailmanlaajuisesti koordinoitujen kryptosäädösten täytäntöönpanon. Johtajat vaativat myös Crypto-Asset Reporting Frameworkin nopeaa käyttöönottoa ja koordinoitua aikataulua eri lainkäyttöalueille kryptovaihdon aloittamiseksi. Pohjimmiltaan he haluavat kaikkien lainkäyttöalueiden hyväksyvän perustan näiden omaisuuserien säätelylle ja valvonnalle, samalla kun he säilyttävät itsenäisen politiikkansa. Nyt on myös selvempää, että yksikään G20-jäsenistä ei myöntäisi kryptovaluutalle laillisen maksuvälineen asemaa.

Kryptoita hajautettuina digitaalisina resursseina voidaan todellakin käyttää väärin, ja niitä on jo käyty. Tämä ei kuitenkaan aiheuta heitä menettämään houkutustaan ​​tai heikentämään hyödyllisyyttään sijoittajien kätevänä turvasatamana. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että säänneltyjen omaisuuserien säännöllistä toimintaa ei voida taata – aivan kuten nytkin, makroriskit rasittaisivat niitä voimakkaasti. Kryptot todennäköisesti pysyvät kiinni ja kukoistavat viimeaikaisista takaiskuista huolimatta. Tämä ei koske vain vakaita kolikoita, jotka ovat keskuspankkien tukemia ja jotka on liitetty fiat-valuuttaan, vaan myös joihinkin sellaisiin muodollisten järjestelmien ulkopuolelle, jotka ovat yleensä epävakaita (kuten bitcoineja). Viime vuonna bitcoinin haltijat kärsivät raskaita tappioita ja huomattavan FTX-pörssin romahtaminen. Vuoden 2023 alkuun mennessä elpyminen käynnistyi kuitenkin. Analyytikot odottavat bitcoinin hinnan jatkavan nousuaan lyhyellä aikavälillä, kun Federal Reserve siirtyy pois rahapolitiikan kiristämisestä. Salausvarojen säänteleminen tarkoittaa kuitenkin myös niiden implisiittistä laillistamista. Vaikka asianomaisten sääntelijöiden ja laitosten on arvioitava valppaasti suurempia järjestelmäriskejä ja reagoitava ketterästi, näihin omaisuuseriin sijoittajat eivät silti voi odottaa kompensaatiohelpotuksia.

Koska monet maat muotoilevat edelleen kryptovaroihin liittyviä politiikkoja ja lakeja, G20-ohjeet auttavat todennäköisesti nopeuttamaan ja hienosäätämään prosessia. Huolimatta jonkin aikaa riehuneesta keskustelusta Intia ei ole laillistanut kryptoja eikä määrännyt niillä kauppiaille rangaistuksia. Tämän epäselvyyden keskellä Budget 2022 määräsi 30 prosentin veron kaikille kryptosijoituksille ja 1 prosentin TDS:n kryptokaupalle. Tietenkin Intian keskuspankki on puhunut äänekkäästi tämän uuden omaisuusluokan riskeistä, ja kuvernööri Shaktikanta Das on pyrkinyt määräämään niille kiellon. Itse asiassa RBI yritti huhtikuussa 2018 julkaisemallaan kiertokirjeellä rajoittaa pääsyä kryptopörssien pankkipalveluihin, minkä korkein oikeus kumosi vuonna 2020. RBI:n yhteisvaikutus digitaaliseen valuuttaan osoittaa poliittisten päättäjien aikomusta kehittää sitä vaihtoehto salauksille, jotka ovat nyt sääntelemättömässä tilassa.

Vaikka virallinen digitaalinen valuutta saattaa saada jonkin verran vetovoimaa, sen rinnalla voisi olla muita kryptoja, koska niiden luonne on hajautettu ja makrokehitys on rankaisematta. On myös todennäköistä, että lohkoketjuteknologiaan perustuvat valuutat hyökkäävät dollarin vakiintuneen hallitsevan aseman kimppuun maailmanlaajuisten maksujen selvitysvälineenä. Tämä tarjoaa suuret näkymät Intian kaltaisille nouseville talouksille, jotka vihdoinkin tekevät vakavia ponnisteluja edistääkseen rajat ylittävää kauppaa omissa valuutoissaan torjuakseen dollarin ylivoiman ja vastatakseen epätasaisiin maailmanlaajuisiin rahoitusyhtälöihin.

Samankaltaiset artikkelit