Joku voi käyttää PAN-numeroasi väärennetyn HRA-verovapautuksen hakemiseen. Tiedä mitä tehdä, jos niin tapahtuu

fake HRA tax exemption

Sunaina Mittal ei ole koskaan luovuttanut omaisuutta kenellekään koko elämänsä aikana. Mutta viime vuonna tarkastellessaan tietoja tuloveroportaalista hän huomasi, että joku käytti hänen pysyvää tilinumeroaan (PAN) väärin saadakseen väärennetyn HRA-verovapautuksen. Yllättyneenä hän jätti RTI-hakemuksen tuloveroosaston (IT) julkisen tiedon keskusviranomaiselle (CPIO) saadakseen selville yksityiskohdat henkilöstä, joka oli käyttänyt väärin hänen PAN-numeroaan HRA:n vaatimiseen.

”Huomasin, että joku on näyttänyt minut vuokranantajakseen ja väittänyt, että hän maksoi minulle vuokraa Rs. 1 49 826/- viime vuonna. Mutta en ole koskaan vuokrannut asuntoa vuokralle koko elämäni aikana. Huomasin sen, kun kirjauduin omiin tietoihini tuloverosivustolla”, Sunaina kirjoitti hakemuksessaan etsiessään seuraavia tietoja:

  • Tämän henkilön koko nimi, osoite ja isän nimi, joka on osoittanut hänet vuokranantajakseen.
  • Yksityiskohdat vuosista, jolloin hän näytti hänelle vuokranantajana.
  • Kopio vuokrakuitista tai vuokrasopimuksesta, jonka hän on saattanut esittää vaatiakseen tätä vuokraa.

Sunaina ei kuitenkaan saanut toivottua vastausta CPIO:lta, joka katsoi, että pyydettyjä tietoja ei ylläpidetty/saatavilla. CPIO sanoi lisäksi, että tällaisten tietojen kokoaminen johtaisi toimistoresurssien ”sopimattomaan hajauttamiseen”. ”Siksi sitä ei voida tarjota.”

Koska Sunaina ei ollut tyytyväinen CPIO:n vastaukseen, hän teki ensimmäisen valituksen. Kuitenkin myös ensimmäinen valitusviranomainen (FAA) vahvisti CPIO:n päätöksen. Tämän jälkeen Sunaina kääntyi Central Information Commissionin (CIC) puoleen välittömällä toisella valituksella, mutta ei saanut haluttua tietoa.

Tiedotuskomissaari Saroj Punhani sanoi 27.9.2023 päivätyssä määräyksessään, ettei asiassa voida myöntää lisäapua. Hän kuitenkin neuvoi Sunainaa jatkamaan asiaa ”sopivan kanavan” kautta.

Mikä on sopiva kanava?

Vaikka CIC neuvoi Sunainaa menemään ”sopivan kanavan” kautta, RTI-laki ei mainitse sellaista kanavaa.

”Tieto-oikeuslain 2005 (’RTI-laki’) mukaan saa vaatia tietoja vain itseään tai jotakin julkista asiaa varten, mutta ei toista henkilöä koskevia tietoja. Siksi CPIO on perustellusti kiistänyt tiedot. CIC:n mainitsemaa ”sopivaa kanavaa” ei mainita RTI-laissa, mutta se viittaa kaikin puolin veroviranomaisiin/oikeudellisiin kanaviin jne.”, sanoo Ritika Nayyar, Partner, Singhania & Co.

Hän sanoo lisäksi, että PAN:n väärinkäyttö on haitannut valittajaa häirinnän/epäoikeudenmukaisuuden laajuudessa muiden henkilöiden tekemien toimien vuoksi. Tässä tapauksessa valittaja voi siis kääntyä IT-osaston valitusratkaisun puoleen. Jos se ei auta, siviilioikeuteen ottaminen voi olla viimeinen vaihtoehto.

”Samanaikaisesti voidaan harkita tuloveroosaston/CPC:n / tietyn AO:n valitusmenettelyn turvautumista, asian selvittämistä ja pyytämistä ilmoittamaan hänelle, kuka on väärinkohdettua henkilöä häiritsevä henkilö. Jos hän ei edelleenkään saa tietoja, asia voidaan viedä siviilioikeuteen Tuloverovirastoa vastaan ​​oikeuden saamiseksi tässä asiassa”, Ritika sanoo.

Ei yksittäistapaus

Yllä oleva ei ole yksittäistapaus. Veroasiantuntijat sanovat kohtaavansa yhä useammin tapauksia, joissa yksityishenkilöt käyttävät jonkun toisen PAN-tunnusta väittääkseen väärennetyn HRA:n.

”Yhä useammin kohtaamme tapauksia, joissa yksityishenkilöt käyttävät väärin jonkun toisen PAN-tunnusta vaatiakseen verovähennyksiä vuokramaksuista. IT-osasto vertaa tällaiset tiedot sen henkilön veroilmoitukseen, jonka PAN-numeroa käytetään. Jos eroavaisuuksia havaitaan, henkilö saa ilmoituksen, jossa häntä vaaditaan todistamaan, että hän ei ole saanut vaadittua vuokraa, mikä voi olla sekä aikaa vievää että stressaavaa”, sanoo Ankit Jain, Ved Jain & Associatesin partneri.

Asiantuntijat sanovat, että monissa tapauksissa veronmaksajat saavat tietää PAN-numeroidensa väärinkäytöstä saatuaan ilmoituksia tuloverovirastolta.

Kuinka selvittää, onko PAN-numeroasi käytetty väärin vai ei

Ankit sanoo, että veronmaksaja voi tarkistaa, onko joku virheellisesti väittänyt maksaneensa hänelle vuokraa, tarkistamalla hänen verotietonsa. Vaikka tämä lausunto ei välttämättä sisällä henkilön nimeä, se paljastaa yleensä sen yrityksen nimen, jossa väärä väite esitettiin.

Adithya Reddy, kansainvälinen verolakimies, sanoo, että jos PAN lainataan väärin, virheet näkyvät lomakkeessa 26AS. Tämän jälkeen voit toimittaa korjauslausunnon (NSDL-verkkosivuston kautta) korjausta vaativille PAN-tiedoille.

”Vaihtoehtoisesti, jos haluat tehdä korjauksia e-TDS-ilmoituksiin/palautuksiin, joissa PAN-tiedot on korjattava, vähentäjä (työnantaja) voi käydä CPC-TDS-portaalissa (www.tdscpc.gov.in) ja tehdä online-tilassa PAN-tietojen korjauksia”, Adithya sanoo.

Mitä vaiheita voit ottaa

Asiantuntijat sanovat, että havaitessasi tällaisen virheen sinulla on kaksi pääasiallista toimintatapaa:

  1. Ota yhteyttä väärän väitteen esittäneeseen henkilöön tai yritykseen ja pyydä korjausta. Kun korjatut tiedot on korjattu, ne päivitetään verohallinnon kirjanpitoon.
  2. Jos suora korjaus ei ole mahdollista, voit kirjautua tuloveroportaaliin ja lähettää vastauksen virheelliseen veroyhteenvetoon. Näin toimimalla ilmoitat verottajalle, että kiistät väärän vuokravaatimuksen.

Maneet Pal Singh, IP Pasricha & Co:n kumppani, sanoo, että vääryyden kohteeksi joutuneet veronmaksajat voivat ryhtyä toimiin, kuten ilmoittaa verovirastolle tai työnantajilleen. ”Työnantaja voi opastaa sinua seuraavissa vaiheissa ja tehdä tarvittavat korjaukset TDS:ään (Tax Deducted at Source) välttääkseen sinulle kielteiset seuraukset.”

Lisäksi sinun tulee säilyttää kopiot kaikista tähän asiaan liittyvistä yhteydenotoista ja asiakirjoista. ”On tärkeää käsitellä tämä ongelma nopeasti, jotta vältytään mahdollisilta verotuksilta tai laillisilta seurauksilta. Ota aina yhteyttä veroneuvojaan tai lakiasiantuntijaan saadaksesi tilanteeseesi räätälöityjä ohjeita”, Maneet sanoo.

Mitä tehdä, jos saat veroilmoituksen saadusta väärennetystä vuokrasta?

”Jos saat veroilmoituksen tällaisen poikkeaman vuoksi, on tärkeää esittää selkeät todisteet siitä, että et ole saanut vaadittua vuokraa. Tällaisissa skenaarioissa on suositeltavaa kääntyä veroasiantuntijan puoleen, Ankit sanoo.

Ritika sanoo myös, että ensimmäinen tapa toimia olisi vastata veroviranomaisille jämäkästi, että et ole kiinteistön omistaja. Ja jos osastolla on todisteita toisin, tällaiset todisteet tulee tuoda tiedoksi.

Sinulla ei muuten ehkä ole tällaisia ​​tuloja aikaisempina vuosina. Siksi sinun tulee tarjota asianmukaista yhteistyötä tuloveroviraston kanssa, kunnes asia on ratkaistu.

Samankaltaiset artikkelit