Intia näkee Venäjän öljyntuonnin laskevan kilpailevien toimittajien lisääntyessä

Oil - Bloomberg

Intian tuhlaus halvalla venäläisellä raakaöljyllä saattaa olla ohi, kun New Delhin perinteiset toimittajat Lähi-idässä astuvat takaisin houkuttelevin olosuhtein.

”Riippuvuutemme Venäjän öljystä vähenee jyrkästi”, öljyministeri Hardeep Puri sanoi haastattelussa. ”Persianlahden kustannuskelpoisuus on nyt paljon houkuttelevampi.”

Intian venäläisen raakaöljyn kulutus on noussut huimasti sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin hyökkäsi Ukrainaan viime vuoden helmikuussa ja syrjäytti Saudi-Arabian ja Irakin kärjestä. Mitättömältä tasolta se nousi jyrkästi muodostaen lähes puolet toimituksista toukokuussa.

Nousevat hinnat ovat kuitenkin puristaneet venäläisen raakaöljyn alennuksia ja rajoittaneet spot-ostojen houkuttelevuutta, mikä tekee muista lähteistä, joista osa on määräaikainen, jälleen houkuttelevaksi. Moskova on myös ilmoittanut tällä viikolla aikovansa laajentaa vientirajoituksia.

Elokuussa tuonti Venäjältä laski kolmatta kuukautta peräkkäin 1,57 miljoonaan tynnyriin päivässä, tietotiedusteluyhtiö Kplerin mukaan, 24 % vähemmän kuin kuukaudessa ja alimmillaan sitten tammikuun – vaikka Venäjä on edelleen Intian suurin toimittaja.

Jalostamot leikkasivat viime kuussa myös toimituksia Irakista, joka on toinen suurin raakaöljyn lähde, 10 prosenttia 848 000 barreliin päivässä. Saudi-Arabiasta tulleet nousivat 63 prosenttia kuukaudessa 852 000 tynnyriin päivässä, tiedot osoittivat.

”Olen hyvin selkeä. Olemme tänään markkinoilla ja ostamme keneltä tahansa, Puri sanoi.

Hän lisäsi, että hallitus ei ollut mukana Intian jalostamoiden ostopäätöksissä, mutta kehotti heitä noudattamaan Seitsemän ryhmän hintakattoa venäläiselle öljylle.

Intia kattaa yli 86 prosenttia öljyn kysynnästään tuonnin kautta, mikä tekee sen talouden erittäin haavoittuvaksi raakaöljyn hintojen vaikutuksille. Jokainen 10 dollarin lisäys lisää vaihtotaseen alijäämää yli 10 miljardilla dollarilla ja alentaa BKT:tä noin 0,5 % ekonomistien arvioiden mukaan.

Se vahingoittaa myös kotitalouksia, mikä tekee polttoaineinflaatiosta suuren huolen pääministeri Narendra Modin hallitukselle maan lähestyessä ensi vuoden vaaleja. Aiemmin tällä viikolla New Delhi alensi ruoanlaittopolttoaineiden hintoja kaikille kuluttajille 18 % ja on pitänyt dieselin ja bensiinin hinnat ennallaan viime vuoden toukokuusta lähtien suojellakseen kuluttajia öljyn epävakailta hintoja.

Samankaltaiset artikkelit