HC- ja SC-tuomareiden palkitseminen: ylemmän tuomarin palkkaoikeuden lukeminen

Supreme court

Entinen High Courtin (HC) tuomari Dama Naidu sanoi haastattelussa, että ”jos haluat todellista lahjakkuutta oikeuslaitokseen, aseman pitäisi olla palkitsevampi”. Vertailu oli kenties baarin tuloihin.

Vaikka johtavien asianajajien palkkoja ei käytännössä voi verrata, on tärkeää, että korkeimman oikeuden ja korkeimman oikeuden tuomareiden palkitsemista tarkastellaan kustannusten hallitukselle eikä peruspalkan näkökulmasta.

Intian oikeusministeriön mukaan ”SC:n tuomareiden palkkoja, eläkkeitä jne. säätelevät SC:n tuomarit (palkat ja palvelusehdot) vuonna 1958 ja High Court (HC) tuomarit HC Judges (palkat) ja palveluehdot) laki, 1954.”

Siten vertailtaessa tuomareiden ja yksityisen ammatinharjoittajien palkkoja on tärkeää verrata valtion kustannuksia ja sisällyttää verovapaiden etuuksien bruttomaksu.

Keskus muutti SC:n tuomarien sääntöjä viime vuonna siten, että eläkkeellä oleville CJI-tuomareille ja SC:n tuomareille on tarjolla kuljettajia ja kotityöntekijöitä koko heidän elinikänsä ajan. Tämä on paitsi seremoniaalinen lounge-tila lentokentillä eläkkeelle jääneille CJI:ille, SC:n tuomareille ja korkeimpien tuomioistuinten päätuomareille. Lisäksi Maharashtran hallitus antaisi 20 000 rupiaa kuukaudessa eläkkeellä oleville HC:n tuomareille siivous-, puhelin- ja kuljettajakuluihin.

Kaiken tämän lisäksi nautitaan tiettyjä ei-rahallisia etuja, kuten korkea asema yhteiskunnassa, suuri vastuu, joka liittyy mahdollisuuteen palvella kansaa, ammatillista kasvua lisäävä kokemus, valta vaikuttaa myönteisesti yhteiskunnallisesti. muutos, tuottoisen eläkkeelle jäämisen jälkeisen käytännön paremmat mahdollisuudet, ääneen lausumaton vaikutusvalta valtakäytävissä, työturvallisuus (virkasyyte on harvinainen) jne.

Voidaan väittää, että eläkkeelle siirtymisen jälkeen on epävarmuutta. Onko eläkkeellä olevilla tuomareilla varaa tähän asti nauttimaansa elämäntyyliin? Jos he ovat pienemmältä paikkakunnalta, voivatko he ostaa talon osavaltion pääkaupungista, koska heidän lapsensa ovat tottuneet kaupunkielämään? Muistiinpanojen vertaaminen eläkkeellä oleviin kenraaliluutnantteihin saattaa auttaa vähentämään eläkkeelle siirtymisen jälkeistä epävarmuutta!

Useimmat tulevat tuomareiksi korkeimmassa oikeuslaitoksessa 45–55-vuotiaina; Joten saavutettuaan menestystä ja luultavasti vaurautta he voisivat etsiä

syvempään elämän tarkoitukseen. Niille, jotka nousevat riveihin, edellä mainittu palkka voi olla houkutteleva; muille tuomareille sitä voitaisiin pitää riittämättömänä.

Äskettäin Delhi HC:n eläkkeellä oleva tuomari, Justice Poonam Bamba, sanoi, että tuomareilla on vähän työn ja yksityiselämän tasapainoa. Tunnemme myötätuntoa. Toivottavasti teknologian ja National Judicial Data Gridin avulla voidaan tunnistaa oikeusprosessin pullonkauloja.

Muutama ehdotus.

Palkka tarkistetaan kerran 10 vuodessa palkkaprovisioraportin jälkeen. Pitäisikö se sen sijaan tarkistaa kerran viidessä vuodessa? Tuomareille ei ole olemassa vuotuista korotusjärjestelmää. Joten vuonna 2023 liittynyt HC-tuomari saa saman peruspalkan kuin vuonna 2018 liittynyt. Esiintyjä ja ei-esiintyjä saavat saman peruspalkan. En ehdota mitään tulospalkkiota.

Lisäysjärjestelmä tarvitsee suorituskyvyn arviointijärjestelmän ja kunkin tuomarin tärkeimpien tulosalueiden määrittämisen. Voiko ylempi oikeuslaitos ottaa HR-tehtävän? Voidaanko HRA myös määrittää alueittain ottaen huomioon vaihtelevat elinkustannukset?

Pitäisikö meidän verrata intialaisten tuomioistuinten työtaakkaa esimerkiksi Yhdysvaltojen työmäärään, kun päätetään tuomareiden palkoista? On opettavaista lukea vanhempi asianajaja Birendra Sarafin näkemykset Indian Expressistä.

Korkeammassa oikeuslaitoksessa työskentely on asetettava pitkän aikavälin uramahdollisuudeksi, jos kykyjä on houkuteltava ja säilytettävä. Tämä asia vaatii syvempää tutkimista, avointa mieltä ja parempaa tietoa.

Sanjeev Nayyar, vanhempi laillistettu kirjanpitäjä ja perustaja, esamskriti.com

Samankaltaiset artikkelit