GST-muutosesitys: FM Nirmala Sitharaman esittelee lakiesityksen presidentin ja valitustuomioistuinten jäsenten ikärajan nostamisesta – Talousuutiset

GST Amendment Bill, Nirmala Sitharaman, Lok Sabha, GST appellate tribunals, GSTAT, top news, latest news, business news, economy news,

Valtiovarainministeri Nirmala Sitharaman esitteli keskiviikkona Lok Sabhassa lakiesityksen presidentin ja GST-valitustuomioistuinten jäsenten ikärajan nostamisesta. Central Goods and Services Tax (toinen muutos) Bill, 2023, pyrkii rajoittamaan presidentin ja GSTAT-valitustuomioistuinten (GSTAT) jäsenten iän 70 vuoteen ja 67 vuoteen, mikä on korkeampi kuin aiemmin määritelty 67 vuotta ja 65 vuotta.

Asianajaja, jolla on 10 vuoden ”huomattava kokemus” välillisiin veroihin liittyvissä riita-asioissa muutoksenhakutuomioistuimessa, voitaisiin nimittää GSTAT:n lainkäyttöön.

Muutoksen mukaan GSTAT:n presidentti ja oikeudelliset ja tekniset jäsenet jatkavat tehtävässään neljä vuotta tai kunnes hän täyttää 70 vuotta ja 67 vuotta sen mukaan, kumpi on aikaisempi.

Hallituksen aiemmin ilmoittamissa säännöissä GSTATin presidentin ja jäsenten ikärajaksi oli asetettu 67 vuotta ja 65 vuotta. Sitharamanin johtama ja kaikkien osavaltioiden ja yliopistojen valtiovarainministereistä koostuva GST-neuvosto oli lokakuussa hyväksynyt ikäkriteerien muutoksen.

GSTAT:n presidentti ja jäsenet voidaan nimittää uudelleen kahdeksi vuodeksi 70 vuoden ja 67 vuoden ikärajan mukaisesti muutetun lain mukaan.

Eduskunta hyväksyi maaliskuussa GST-lakiin tehdyt muutokset, jotka mahdollistavat tavara- ja palveluverovalvontatuomioistuinten perustamisen. Tämän jälkeen GSTAT:lle ilmoitettiin 31. heinäkuuta. ”Maintun tuomioistuimen toimintaprosessin aikana havaittiin, että tietyt 2017 Central Goods and Services Tax Act -lain säännökset on mukautettava vuoden 2021 Tribunal Reforms Actiin.

”Vastaavasti vuoden 2017 tavara- ja palveluverolain säännöksiä mukautetaan Tribunal Reforms Actin 2021 kanssa, jotta hallinnollinen prosessi tavara- ja palveluverovalitustuomioistuinten käyttöönottamiseksi voidaan aloittaa mahdollisimman pian”, lausunnossa todettiin. Sitharamanin Lok Sabhassa keskiviikkona esittämän lakiesityksen kohteet ja syyt.

Puheenjohtajaksi tai jäseneksi ei voida valita henkilöä, joka ei ole täyttänyt 50 vuotta, lakiehdotuksessa todetaan. Valtiovarainministeriön virkamies kertoi viime viikolla, että GSTAT:ien käyttöönotto vie noin 4-5 kuukautta, ja myös infrastruktuuria pyritään kartoittamaan, minkä jälkeen alkaa jäsenten valintaprosessi.

Syyskuussa valtiovarainministeriö ilmoitti 31:lle GST-valitustuomioistuimen (GSTAT) tuomioistuimelle, joka perustetaan 28 osavaltioon ja 8 UT:hen. GSTAT:n osavaltiotason työryhmien perustaminen auttaisi yrityksiä nopeamman riitojenratkaisun kautta.

Tällä hetkellä veronmaksajien, jotka ovat loukattu veroviranomaisten päätöksestä, on siirryttävä asianomaiseen High Courtiin. Ratkaisuprosessi kestää pidempään, koska High Courts on jo raskas tapausten ruuhka, eikä niillä ole erityistä tuomioistuinta käsittelemään GST-tapauksia.

Ilmoituksen mukaan Gujaratilla ja UT:illa – Dadralla ja Nagar Havelilla sekä Damanilla ja Diulla – on kaksi GSTATin penkkiä; Goalla ja Maharashtralla on yhdessä kolme penkkiä. Karnatakassa ja Rajasthanissa on kummassakin kaksi penkkiä, kun taas Uttar Pradeshissa on kolme penkkiä.

Länsi-Bengal, Sikkim, Andamaanit ja Nikobarsaaret; Tamil Nadu ja Puducherry saavat yhdessä kaksi GSTAT-penkkiä, kun taas Kerala ja Lakshadweep kummallakin on yksi penkki.

Seitsemän koillisosavaltiota – Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland ja Tripura – saavat yhden penkin. Kaikilla muilla osavaltioilla on yksi GSTAT-penkki.

Samankaltaiset artikkelit