EU tukee Ukrainan jäsenyysneuvottelujen avaamista ehdoin – World News

Ukraine,Europe,Moldova,Foreign Policy,Volodymyr Oleksandrovych Zelenskiy,Georgia,Bosnia and Herzegovina,Social Media,Human Rights,Law,politics

Euroopan unionin toimeenpanoelin suositteli virallisesti jäsenyysneuvottelujen aloittamista Ukrainan ja Moldovan kanssa ja siirtymistä liittymisprosessin seuraaviin vaiheisiin, kun ne ovat saaneet päätökseen useita uudistuksia.

EU-johtajien on hyväksyttävä Euroopan komission lausunto joulukuussa pidettävässä huippukokouksessa. Komissio seuraa kahden maan edistymistä tavoitteenaan raportoida jäsenmaille maaliskuuhun mennessä, se totesi asiakirjassa.

EU aikoo viedä eteenpäin pitkään pysähtyneenä laajentumispolitiikkaansa, josta on tullut prioriteetti Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja Moskovan pyrkimysten horjuttaa Eurooppaa jälkeen. Blokki on nopeuttanut prosessia estääkseen naapureitaan joutumasta sellaisten kansojen vaikutuksen alle, jotka eivät jaa EU:n arvoja.

Asiakirjan mukaan EU:n laajentuminen on pitkän aikavälin vakauden, rauhan ja vaurauden liikkeellepaneva voima koko mantereella ja geostrateginen investointi. ”Se on tehokas työkalu demokratian, oikeusvaltion ja perusoikeuksien kunnioittamisen edistämiseen.”

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenski suhtautui myönteisesti komission päätökseen ja kutsui sitä ”vahvaksi ja historialliseksi askeleeksi” sosiaalisessa mediassa X:ssä.

”Ukraina jatkaa uudistuspolullaan ja odottaa Eurooppa-neuvoston päätöstä joulukuussa”, Zelenski kirjoitti.

Komissio suositteli myös Georgialle ehdokasaseman myöntämistä, kun taas Bosnia ja Hertsegovinan on saatava päätökseen lisää uudistuksia ennen kuin jäsenyysneuvottelut voidaan aloittaa.

Neuvottelut kestäisivät jopa jäsenmaiden vihreän valon myötä vuosia, sillä tie jäsenyyteen on pitkä ja monimutkainen. Kroatia oli viimeinen maa, joka liittyi blokkiin, ja sen hakemus kesti 10 vuotta ennen kuin se hyväksyttiin virallisesti vuonna 2013.

Ennen kuin neuvottelupuitteet hyväksytään, Kiovan on säädettävä vähemmistöjä ja korruption vastaista lainsäädäntöä ja säädettävä lobbausta sen saattamiseksi eurooppalaisten standardien mukaiseksi osana ”oligarkkien vastaista toimintasuunnitelmaa”. Vaadittuihin toimenpiteisiin sisältyy myös Ukrainan kansallista korruptiontorjuntavirastoa ja sen henkilöstömäärää ja torjuntavaltuuksia koskevat lait.

Osana pyrkimyksiä nopeuttaa taloudellista lähentymistä Länsi-Balkanin kanssa komissio ehdottaa myös uutta kasvusuunnitelmaa, joka ”tarjoaa lisää kannustimia ja integraation etuja ennen EU:hun liittymistä, mikä pyrkii nopeuttamaan liittymisneuvotteluja”.

Moldovan tapauksessa maan on edistyttävä merkittävästi tarkastettujen korkeimman oikeuden tuomareiden nimittämisessä, nimettävä uusi valtakunnansyyttäjä avoimen ja ansioihin perustuvan prosessin kautta, osoitettava riittävät resurssit korruption vastaisille toimielimille ja pantava täytäntöön käteismaksuja koskevat määräykset ja rahoitusvirtoja.

Kun Ukrainalle myönnettiin ehdokasvaltion asema kesäkuussa 2022, EU esitti seitsemän vaihetta, jotka Kiovan oli toteutettava liittymisprosessin edistymiseksi. Ukraina on saavuttanut neljä näistä virstanpylväistä – jotka liittyvät oikeuslaitokseen, tiedotusvälineiden riippumattomuuteen ja rahanpesuun – mutta useat toimet muilla aloilla ovat edelleen kesken, Bloomberg raportoi aiemmin.

Jos EU:n johtajat päättävät aloittaa neuvottelut virallisesti, blokin toimeenpanoelin voisi aloittaa teknisen työn neuvottelujen ja liittymisprosessin valmistelemiseksi kartoittamalla ja seulomalla EU:n lainsäädännön sekä Ukrainan ja Moldovan lainsäädännön yhdenmukaistamisen tasoa rinnakkain kahden maan saattaessa päätökseen vireillä olevat neuvottelut. uudistuksia.

Komissio suositteli myös, että jäsenvaltiot myöntäisivät Georgialle ehdokasmaan aseman sillä ehdolla, että se toteuttaa yli puoli tusinaa toimintaa, jotka vaihtelevat disinformaation torjumisesta ja EU:n ulkopolitiikan mukauttamisesta oikeuslaitoksen ja parlamentaarisen valvonnan uudistusten loppuunsaattamiseen, poliittiseen polarisoitumiseen ja ihmisoikeuksien suojelun parantaminen.

Georgian presidentti Salome Zourabichvili kutsui mielenosoitukseen EU-ehdokkuuden puolesta keskiviikkoiltana, kun hänen vihollisensa pääministeri Irakli Garibašvili ylisti Georgian Dream -puoluettaan ehdokasaseman saavuttamisesta. Hänen hallituksensa on ansainnut EU:lta kritiikkiä oikeuslaitoksen valvonnan tiukentamisesta ja LGBTQ-oikeuksien suojelematta jättämisestä, ja aiemmin tänä vuonna uhkasi suhteiden hajoaminen paljon kritisoidun ”ulkomaisia ​​agentteja” koskevan lain kanssa, mikä johti väkivaltaisiin yhteenotoihin mielenosoittajien kanssa ennen sen kumoamista.

Lausunnot laadittiin maiden uudistuksia ja lainsäädäntöä koskevien yksityiskohtaisten selvitysten ohella, ja ne julkistettiin EU:n laajentumispolitiikkaa koskevan laajemman tiedonannon yhteydessä.

Serbia, Georgia

Tiedonannossa arvioitiin suhteita 10 laajentumismaahan, mukaan lukien Länsi-Balkanin ehdokasvaltiot, kuten Serbia, ja Georgian kaltaiset valtiot, jotka kilpailevat aseman saamisesta.

Serbian ja Kosovon väliset kiistat ja ratkaisemattomat jännitteet ovat pysäyttäneet Euroopan polut, kun taas kehitys Serbitasavallassa, jossa Venäjä-mielinen kokonaisuus estää uudistuksia, pilaa Bosnia ja Hertsegovinan mahdollisuudet aloittaa liittymisneuvottelut.

Komissio sanoi, että se suosittelee liittymisneuvottelujen aloittamista Bosnia ja Hertsegovinan kanssa, kun se edistyy EU:n asettamien 14 ensisijaisen tavoitteen suhteen. Blokiin johto raportoi edistymisestä maaliskuuhun 2024 mennessä.

Pieni määrä jäsenvaltioita, mukaan lukien Itävalta, on pyrkinyt jatkamaan Bosnia-Hertsegovinan hakemusta, ja se voi osoittautua hankalaksi keskusteluksi johtajien keskustelussa joulukuussa.

EU julkisti Länsi-Balkanille uuden liittymisprosessin rinnalla toteutettavan kasvusuunnitelman, joka koostuu neljästä pilarista, mukaan lukien integroitumisen lisääminen blokin sisämarkkinoihin, yhteisten aluemarkkinoiden rakentaminen ja investointien parempi suuntaaminen keskeisiin uudistuksiin.

Tiedonannossa tunnustettiin, että Turkin liittymisneuvottelut ovat pysähdyksissä ja Ankara on siirtynyt pois EU:sta monilla aloilla. Se kuitenkin kuvaili Turkkia keskeiseksi kumppaniksi muuttoliikkeen, energian ja turvallisuuden kaltaisissa kysymyksissä. Vaikka liittyminen ei ole pöydällä, EU on aiemmin ilmoittanut olevansa valmis tutkimaan muita tapoja vahvistaa suhteita.

EU aikoo viedä suhteita Turkin kanssa eteenpäin strategisesti, komissio sanoi asiakirjassa. EU:n päädiplomaatti Josep Borrell toimittaa jäsenmaille raportin EU:n ja Turkin suhteista myöhemmin tässä kuussa.

Samankaltaiset artikkelit