Eteläisten kaupunkien osuus toimistokysynnästä vuonna 2023 on toistaiseksi 57 %, koko Intian leasing laskee 4,5 %: Colliers

Driven by tech-based occupiers, Bengaluru, Hyderabad and Chennai continued to witness heightened leasing activity. Photo by Priyanka Parashar/Mint

Etelä-Intian kaupungit kattavat 57 prosenttia toimistokysynnästä kalenterivuonna 2023, totesi kiinteistöalan konsulttikonserni Colliersin 29. syyskuuta julkaisemassa raportissa, jossa viitataan kuudesta suuresta kaupallisesta keskuspaikasta Delhi-NCR, Mumbai, Pune, Chennai, Bengaluru ja Hyderabad.

Pan-Intian toimistotilojen vuokraus laski kuitenkin 4,5 prosenttia vuoden 2023 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, raportin mukaan.

Kun tämän vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana on vuokrattu yhteensä 38 miljoonaa neliöjalkaa (msf) toimistotilaa, määrä oli 39,8 miljoonaa neliömetriä vuoden 2022 vastaavana aikana.

Kolmannella vuosineljänneksellä vuokraustoiminnassa havaittiin marginaalinen kasvu vuoden takaisesta, kun toimistotilaa otettiin käyttöön 13,2 msf verrattuna viime vuoden heinä-syyskuun 12,9 msf:iin.

”Eteläiset toimistomarkkinat Bengalurussa, Hyderabadissa ja Chennaissa ovat teknologiaan perustuvien käyttäjien vetämänä, ja vuokraustoiminta kasvaa edelleen. Kolme kaupunkia muodostivat suurimman osan kysynnästä, noin 57 prosentin osuudella vuoden 2023 kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen aikana”, sanoi Arpit Mehrotra, Eteläisen toimistopalveluiden toimitusjohtaja ja Flexin johtaja, Colliers Intia.

”Vaikka Bengaluru hallitsee edelleen Intian leasingtoimintaa vuonna 2023, Chennaissa ja Hyderabadissa kysyntä todennäköisesti kiihtyy vuoden viimeisellä neljänneksellä”, Mehrotra lisäsi.

Tähän päivään mennessä Chennain toimistotilojen vuokraus oli 6,3 msf, mikä on 75,7 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten 3,6 msf. Bengalurussa toimistotilojen käyttöaste vuonna 2010 oli toistaiseksi 5,2 msf, mikä on 9,8 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten 4,8 msf.

Bengaluru on johtanut taulukkoa toimistotilojen kokonaisimeytymisessä vuonna 2023 10,1 msf, mutta luvut ovat 21,3 prosenttia pienemmät verrattuna 12,8 msf vuoden takaiseen jaksoon.

Muiden kaupunkien joukossa Delhi-NCR kirjasi toimistotilavuokraa 8,5 msf, mikä on 4,7 prosenttia vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavan ajanjakson 8,9 msf. Mumbaissa luvut olivat 4,4 msf, mikä on 23,3 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2022 yhdeksän ensimmäisen kuukauden 5,6 msf. Punessa se laski 13,3 prosenttia 3,6 msf vuoden takaisesta 4,1 msf:stä.

Colliersin raportin mukaan koko Intian uusi toimistotilatarjonta oli 10,8 msf kolmannella vuosineljänneksellä, mikä on 17 prosenttia enemmän kuin vuoden 2022 vastaavalla ajanjaksolla 9,2 msf. Vuodesta lähtien se oli kuitenkin ennallaan. 32,7 msf, mikä on 1 prosentti vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavan ajanjakson 33 msf.

”Vaikka lähivuosien toimitusputkisto on terve, kehittäjät ovat olleet varovaisia ​​lisäämästä tarjontaa yhdessä markkinoiden kysynnän dynamiikan kanssa. Vuodesta 2022 lähtien vajaakäyttöaste on ollut 15-20 prosentin välillä useimmissa kaupungeissa, mikä on merkki vuokrausasteen vakaudesta. Paluu toimistotehtäviin huolimatta hybridityöskentelyn lisääntyneestä suosimisesta ennustaa hyvää lähiajan toimistotilakysynnän kannalta. Näin ollen vuokrat pysyvät todennäköisesti ennallaan tärkeimmillä mikromarkkinoilla”, sanoi Vimal Nadar, Colliers Intian johtaja ja tutkimusjohtaja.

”Jännittäviä uutisia! Mint on nyt WhatsApp-kanavilla 🚀 Tilaa tänään napsauttamalla linkkiä ja pysy ajan tasalla viimeisimmistä taloustiedoista!” Klikkaa tästä!

Päivitetty: 29. syyskuuta 2023 klo 16.08 IST

Samankaltaiset artikkelit