Bitcoin-hype törmää Rolexin taantumaan: Lionel Laurent – Digital Transformation News

Reportedly, economists estimate one trillion dollars yearly is needed to support developing countries in their climate change fight

”OSTA BTC.” Tämän viikon Grand Theft Auto VI -perävaunun vuotaneeseen versioon leimattu logo, joka kuvaa faux-glamouria pikaveneiden, superautojen ja ”shoot-em-uppien” maailmaa, oli hyvin ajoitettu. Bitcoinin hinta on tänä vuonna lähes kolminkertaistunut noin 42 000 dollariin, missä se oli ennen vuoden 2022 Terran romahtamista. Vaahtoavat kuusi-seitsemännumeroiset hintatavoitteet ovat palanneet. Kun Coinbase Global Inc:n pomo mainostaa Bitcoinia ”avaimena” lännen tulevaisuuteen ja El Salvadorin Nayib Bukele vaatii kriitikoilta anteeksi, luulisi, että todellinen käyttötapaus on löydetty.

Paitsi – ei ole. Ja sillä vaaralla, että se kuulostaa Simpsonien ”Old Man Yells At Cloud” -elokuvalta, on monia syitä olla varovaisia ​​tämän kymmenkertaisen nousun suhteen krypto-vuoristoratamatkalla talouden taantuman ja mahdollisen taantuman aikana.

Lasersilmäisen ja Luna-tatuoidun väkijoukon saarnaama härkätapaus on, kuten ennenkin, ennemminkin tunteista ja spekulaatioista kuin hyödyllisyydestä. Bitcoin saattaa olla ylistetty lemmikkikivi rahan kannalta, mutta ihmiset haluavat hamstrata sitä ja vaihtaa sitä riskialttiina kullan ja NASDAQ-startupin yhdistelmänä ylimitoitettujen voittojen toivossa. Optimistinen näkemys on, että kaikki uutiset ovat hyviä uutisia, kun huonot toimijat, kuten Sam Bankman-Fried tai Changpeng Zhao, huuhtoutuvat ulos, massamarkkinoiden spot-ETF:t lähestyvät ja mahdolliset koronleikkaukset lisäävät riskinottohalua. Nouseva hinta tarjoaa positiivisen palautesilmukan, kukapa ei haluaisi lyödä vetoa?

Kuitenkin katsoessa taaksepäin Bitcoinin historiaa, se, mikä näyttää todella nostaneen sen hinnan ennätyksiin viime vuosina, on ollut keskuspankkien ennennäkemätön rahapolitiikan keventäminen ja rahan tarjonnan lisääntyminen uusiin huippuihin, joista kumpikaan ei näytä toistuvan pian. S&P:n analyytikoiden toukokuussa julkaisemassa paperissa havaittiin positiivinen korrelaatio 0,75 – ei aivan syy-yhteyttä, mutta viittaa enemmän kuin yhteensattumukseen – rahan tarjonnan kasvun ja kryptovarallisuuden välillä vuodesta 2017 lähtien, kun virtuaaliraha ”toimii hyvin” ekspansiivisen rahapolitiikan aikoina. Suojauksena taloudellisia shokkeja vastaan ​​ennätys ei ollut yhtä selkeä – älkäämme unohtako Bitcoinin hintaa 50 %, kun Covid-19 iski ensimmäisen kerran maaliskuussa 2020 – ja inflaatiosuojauksena tulokset olivat epäselviä eivätkä niin hyviä kuin kulta.

Ja jos helppo raha on Bitcoinin salainen kastike, sitä ei näytä olevan paljon. Federal Reserven tase oli viime vuonna huipussaan lähes 9 biljoonaa dollaria ja on sittemmin pudonnut noin 7,8 biljoonaan dollariin. Pelot siitä, että edelleen korkeat lainakustannukset nousevat samaan aikaan taantuman kanssa, ovat hillinneet monien muiden pandemian aikana kasvaneiden spekulatiivisten omaisuuserien kysyntää NFT:stä käytettyihin luksuskelloihin. Tästä johtuu ”Rolexin taantuma” -konsepti: käytetyn Rolexin keskihinta on laskenut vuodesta 2022 lähtien. Viimeisen kuukauden aikana tämä kryptovarakkaiden taloudellisen tilan seuraus on laskenut lähes 10 % vuodessa. Vaikuttaa hieman kavalimmalta aloittaa innostus Bitcoiniin, jos astumme ympäristöön, jossa todellinen käteinen, ei virtuaalinen, on kuningas.

Vastanäkemys on, että krypton suhteen voi olla jonkinlainen optimaalinen järkevä panos: varata pieni osa salkusta, esimerkiksi noin 1 %, sillä mahdollisuudella, että kryptoplaneetat asettuvat kohdakkain, voi olla järkevää. Ja ehkä rahoitusneuvojat joutuvat painetta keskustelemaan tällaisesta strategiasta asiakkaidensa kanssa, jos ja kun ETF:t hyväksytään Yhdysvalloissa.

Mutta hyvien dollarien heittämisessä virtuaalisten dollarien jälkeen on silti vaihtoehtokustannus. Aikana, jolloin keinottelu on kallista ja ilmasto kriisissä, tuntuu hieman epätavalliselta ostaa token, jonka verkoston vuotuinen hiilijalanjälki vastaa koko maan hiilijalanjälkeä. Maailma voisi tehdä paljon tällä hetkellä kryptomarkkinoilla sidotuilla 1 biljoonalla dollarilla. COP 28 -konferenssin alkaessa taloustieteilijät arvioivat, että kehitysmaiden tukemiseen tarvitaan 1 biljoona dollaria vuodessa niiden taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Viime vuonna tehdyt tutkimukset ehdottivat, että 1 biljoona dollaria tuulivoimaloista voisi tuottaa sähköä 300 miljoonalle kodille tai Yhdysvalloissa kaksi kertaa enemmän.

Toistaiseksi hype voittaa. Viittauksella Linnunradan käsikirja liftareille Tyler Winklevoss kirjoitti Douglas Adamsin tiistaina Twitterissä: ”Bitcoin 42k on vastaus perimmäiseen kysymykseen elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta.” Ei voi mennä kauan, ennen kuin vastaus alkaa näyttää hieman – tai jopa paljon – vähemmän vakuuttavalta.

Samankaltaiset artikkelit