ANALYYSI – Kuinka krypto auttaa Latinalaisen Amerikan huumekartelleja harjoittamaan liiketoimintaa

Reportedly, virtual currency transactions are permanently recorded on public blockchains

Vuosikymmenten ajan huumekauppiaat kantoivat käteistä matkalaukkuissa väistääkseen pankkien valvontaa ja poliisia. Nykyään monet käyttävät myös virtuaalisia kryptovaluuttalompakkoja, jotka on asennettu matkapuhelimiinsa. Kun Yhdysvaltain oikeusministeriö ilmoitti huhtikuussa syytteet vangitun meksikolaisen huumeparon Joaquin ”El Chapo” Guzmanin neljää poikaa vastaan, syytteen mukaan he olivat käyttäneet ”jäljittämätöntä kryptovaluuttaa” yhdysvaltalaisen fentanyylin salakuljetusoperaation tuottojen pesuun.

”Chapitosina” tunnetun Sinaloa-kartellin johtajia syytetään kemikaalien hankinnasta Kiinasta fentanyylin, synteettisen opioidin, valmistukseen Meksikon salaisissa laboratorioissa jaettavaksi Yhdysvalloissa. Samana päivänä huhtikuussa Yhdysvaltain viranomaiset ilmoittivat myös pidättäneensä Guatemalassa etsintäkuulutetun rahanpesun, jonka he sanovat työskennelleet kartellissa, ja syyttivät häntä 869 000 dollarin huumetulojen keräämisestä ja käteisen tallettamisesta kryptovaluuttalompakoihin.

Tapaukset osoittavat, kuinka huumekartellit ja rikollisjoukot Latinalaisessa Amerikassa ovat ottaneet käyttöön virtuaalivaluuttoja pestäkseen rahaa, vastaanottaakseen maksuja ja myydäkseen huumeita pimeässä verkossa, koska lainvalvontaviranomaisten on vaikeampi havaita kauppoja, tutkijat ja viranomaiset kertovat. ”Teknologia on pohjimmiltaan paranemassa ja parantumassa, mikä tekee lainvalvonnan entistä vaikeammaksi seurata näitä huonoja toimijoita, koska tämä prosessi tarjoaa ja mahdollistaa nimettömyyden”, sanoi Gretta Goodwin, Homeland Security and Justice -tiimin johtaja. Yhdysvaltain hallituksen tilivelvollisuusvirasto (GAO), kongressin vahtikoira.

Rikolliset käyttävät kryptovaluuttoja, koska se on helppo ja tehokas tapa harjoittaa liiketoimintaa erityisesti rajojen yli, sanoi Kim Grauer, datatutkija ja kryptovaluuttojen tutkija. ”Kryptovaluuttaa käytetään todella vain, koska se on nopea ja välitön maksu”, sanoi Grauer, lohkoketjuanalytiikkayrityksen Chainalysis tutkimuspäällikkö. ”Näemme paljon enemmän tapauksia”, hän sanoi.

Tämä on trendi, johon myös Brasilian ja Keski-Amerikan järjestäytyneet rikollisryhmät tarttuvat Georgetown Journal of International Affairs -lehdessä maaliskuussa julkaistun raportin mukaan. El Salvadorissa, Hondurasissa ja Guatemalassa toimiva MS-13-rikollisjoukko on käyttänyt bitcoinia uhreille tapana luovuttaa kiristysmaksuja ja maksuna kokaiinin kuljettamisesta Meksikoon, raportin mukaan.

Sen mukaan järjestäytyneet rikollisryhmät ovat ”löydämässä kasvavia halkeamia alueellisessa rahanpesun vastaisessa arkkitehtuurissa, mikä tekee siirtymisestä kryptovaluuttoihin entistä houkuttelevampaa”. Raportin toinen kirjoittaja Douglas Farah sanoi, että kryptovaluutan käyttö huumerahojen pesuun oli helpompaa maissa, joissa kryptosääntely on löyhä tai joissa bitcoin on luokiteltu lailliseksi maksuvälineeksi, kuten El Salvadorissa.

”Dollaria voi tulla ja tulla bitcoinista ilman jäljitettävyyttä… bitcoin-tapahtumia ei valvota, mutta sille ei ole valvontaa, ei yritystä tehdä mitään”, sanoi Farah, joka johtaa yhdysvaltalaista tietoturvakonsulttiyritystä IBI Consultants. viitaten El Salvadoriin. Siirtääkseen rahaa kryptovaluuttaalustojen kautta rikolliset käyttävät hyväkseen sääntelemättömiä vaihtoja, jotka eivät vaadi henkilöllisyystodistusta tai rekisteröintitietoja, kryptotietoyritys CipherTrace sanoi.

Kansainvälisen huumausainevalvontalautakunnan vuonna 2021 julkaiseman raportin mukaan Meksikossa rikolliset ostavat ja pesevät pieniä määriä bitcoineja estääkseen viranomaisten havaitsemasta tapahtumia – jotka vaativat rekisteröityjen kryptovaluuttojen kaupankäyntialustojen ilmoittavan yli 56 000 peson (3 300 dollarin) suuruisista siirroista. CipherTracen mukaan Latinalaisessa Amerikassa toimivat rikolliset palkkaavat myös ”tumbler”-palveluita, jotka vastineeksi palkkiosta sekoittavat tunnistettavan krypton laittomiin varoihin tehdäkseen niiden jäljittämisen vaikeammaksi.

Useimmat alueen maat eivät kuitenkaan ole päivittäneet rahanpesun vastaisia ​​säännöksiään sisältämään kryptovaluuttoja YK:n huume- ja rikosviraston (UNODC) mukaan. Maat, joissa on vain vähän tai ei ollenkaan rahanpesun noudattamista koskevia vaatimuksia, ovat osoittautuneet houkutteleviksi kryptovaluuttoja käyttäville rikollisille, sanoi Goodwin GAO:sta. ”He voivat käyttää sitä välttääkseen lainvalvontaviranomaisten havaitsemisen ja tunnistamisen, ja huomasimme sen olevan suuri haaste”, hän sanoi.

Kryptovaluutan käyttöönotto huumekaupassa kulkee myös käsi kädessä huumemyynnin kasvun kanssa darknetissä – Internetin piilossa olevan UNODC:n vuoden 2021 raportin mukaan. Sen mukaan Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla on koettu ”jatkuvaa kasvua” synteettisten huumeiden ja opioidien verkkokaupassa, jossa käytetään enimmäkseen bitcoinia – ensimmäistä kryptovaluuttaa, joka tuli markkinoille vuonna 2009.

Toukokuussa Yhdysvaltain viranomaiset sanoivat, että ”Operation SpecTor”, joka kattoi kolme maanosaa ja jonka tarkoituksena oli estää fentanyyli- ja opioidikauppa pimeässä verkossa, johti 53,4 miljoonan dollarin käteisen ja kryptovaluuttojen takavarikointiin. UNODC:n raportin mukaan huumekauppiaat ovat käyttäneet hyväkseen sitä, että yhä useammat ihmiset ovat verkossa, ja he mainostavat huumeita myös treffisivustoilla ja -sovelluksissa, kuten Grindr ja Tinder.

Kun myyjät ja ostajat muodostavat yhteyden, viestintä siirtyy yleensä salattuihin viestintäsovelluksiin, kuten Telegramiin. Se on trendi, joka lisääntyi COVID-19-pandemian aikana, kun huumeita myyvät verkkoalustat kasvoivat ihmisten juuttua kotiin, sanoi Mariana Kiefer, UNODC:n Etelä-Amerikan verkkorikollisuuden aluekoordinaattori. ”Suurin osa huumekauppaan liittyvistä verkkotoimista tapahtuu kryptovaluuttojen kautta. Tämä houkuttelee huumekauppiaita, koska he voivat tavoittaa enemmän ihmisiä verkossa. Internetillä ei ole rajoja, Kiefer sanoi.

Monet virtuaalivaluuttatapahtumat tallennetaan pysyvästi julkisiin lohkoketjuihin, jotka näyttävät kaikki lompakoiden väliset tapahtumat, mikä tarkoittaa, että poliisi ja tutkijat voivat jäljittää tapahtumia, jos heillä on oikeat työkalut, ohjelmistot ja asiantuntemus.

Vuonna 2021 tehdyssä tutkimuksessa Chainalysis pystyi tunnistamaan kryptovaluuttojen osoitteet, jotka liittyvät epäiltyihin Kiinassa toimiviin fentanyyliprekursoreiden myyjiin. Se havaitsi, että osoitteet olivat vastaanottaneet yli 37,8 miljoonan dollarin arvosta kryptovaluuttaa vuodesta 2018 lähtien. Usein läpimurto riippuu siitä, onko mahdollista saada oikea kryptovaluutta-osoite, joka on saanut maksun, jonka avulla tutkijat voivat seurata rahoja.

”Olemme edistymässä näiden kryptovaluuttaosoitteiden tunnistamisessa… Kun teet niin, maailmasi räjähtää kryptovaluutoista, koska sinulla on jokainen tapahtuma, johon tämä osoite on koskaan liitetty”, Grauer sanoi. Mutta keskeinen haaste on varmistaa, että Yhdysvaltain lainvalvonta- ja huumevirastot ovat lukutaitoisia kryptovaluutoissa, jotta he ymmärtäisivät ”mitä he todellisuudessa katsovat”, hän sanoi.

Yhdysvaltain lainvalvontaviranomaiset tekevät yhteistyötä muiden asiantuntijoiden kanssa kryptovaluuttamaksujen jäljittämiseksi, kun rikolliset mukautuvat ja käyttävät uutta teknologiaa välttääkseen havaitsemisen, Goodwin sanoi. ”Se vaatii todella kehittyneitä tietokoneohjelmia, ja joillakin lainvalvontaviranomaisilla ei todellakaan ole talon sisäistä asiantuntemusta, jota he tarvitsisivat”, hän sanoi. (Raportti Anastasia Moloney Bogotasta ja Diana Baptista Mexico Citystä.

Samankaltaiset artikkelit