Zee-Sebi: ruudullinen menneisyys – Market News

sebi

Intian arvopaperi- ja pörssilautakunnan (Sebin) meneillään olevat tutkimukset Zee Entertainmentin toimitusjohtajan Punit Goenkan roolista väitetyssä rahaston hajauttamisessa, joka johti ehdotetun 10 miljardin dollarin fuusion romahtamiseen Culver Max Internationalin kanssa, on saanut Zee-konsernilta ankaraa kritiikkiä. perustaja Subhash Chandra.

Kirjeessä valtiovarainministeri Nirmala Sitharamanille 16. tammikuuta, muutama päivä ennen kuin Sony päätti tehdä sopimuksen, Chandra väitti, että ”Intian markkinoiden säätelijä ”toimii ennalta määrätyllä mielellä” ja pyysi valtiovarainministeriä tarvittavat toimenpiteet ”Zee:n vähemmistöosakkaiden etujen turvaamiseksi”.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun ryhmä on joutunut sääntelyn häikäisyn alle, erityisesti Sebin taholta. Vuosina 1999-2000 Zee Telefilms oli osa surullisen kuuluisaa K-10-osaketta, jota pörssivälittäjä Ketan Parekh manipuloi. Parekh todettiin syylliseksi ja sai 14 vuoden markkinakiellon.

Muutaman viime vuoden aikana sillä on ollut useita yhteenottoja säätimen kanssa. Ja se on useaan otteeseen päättänyt sovittaa tapaukset sisäpiirikaupoista ja yrityksen viivästyneestä julkistamisesta

Heinäkuussa 2022, kuusi kuukautta ehdotetun Zee-Sony-fuusion julkistamisen jälkeen, kaksi Zee-promoottoriyksikköä maksoi yli 9000 000 rupiaa maksaakseen Sebin tasoittamat sisäpiirimaksut.

Huhtikuussa 2023 Goenka maksoi 50,2 000 rupiaa valvoakseen sisäpiirikauppamaksun. Viime vuoden kesäkuussa Zee maksoi 7 000 rupiaa ratkaistakseen ongelman, joka koski yrityksen viivästynyttä julkistamista.

”Sisäpiirikaupoista syytökset esitettiin myös Essel-konserniin kuuluvaa E-City Hi-Tech Projectsia vastaan ​​tietyissä Zee Entertainmentin vuoden 2019 kaupoissa. SEBI vide Order, päivätty 27.8.2021, päätti kuitenkin menettelyn ja katsoi, että mainitut kaupat perustuivat usein käytettyyn kaupankäyntistrategiaan sisäpiiritiedon sijaan”, sanoi Karanjawala & Co:n partneri Manmeet Kaur.

Valtuutetut neuvontayritykset sanovat, että sovintoratkaisuja tehtiin myös viime vuosina, koska Zee aikoi sulautua Sonyn kanssa, mikä tarkoitti, että sen oli ratkaistava jäljellä olevat ongelmat velkojien ja sääntelyviranomaisten kanssa nopeasti.

”Taloudellisella epäasianmukaisuudella on monia puolia. Ongelmana tässä on se, että rikoksentekijät, joille Sebi rankaisee, voivat hakea apua muutoksenhakutuomioistuimelta tai korkeammista tuomioistuimista tai voivat yksinkertaisesti ratkaista asian maksamalla sovintomaksun ilman, että heidän täytyy myöntää tai kiistää mitään. Tämä ei siis toimi vahvana pelotteena taloudellisia väärinkäytöksiä vastaan”, sanoi JN Gupta, Stakeholders Empowerment Servicesin (SES) perustaja ja toimitusjohtaja.

Shriram Subramanian, perustaja ja MD, sanoi, että Zee-Sony-fuusio olisi voinut ennakoida yritykselle uutta alkua hallintotavan näkökulmasta. ”Zee:n osakkeenomistajat, jotka eivät olleet promoottorina, luottivat moniin asioihin, mukaan lukien pääoman lisäämiseen yritykseen (Sonyn toimesta), lukuun ottamatta MNC:n (Sony) liittymistä, joka ottaa yrityksen hallinto-asiat vakavasti. Tämä olisi auttanut Zeeä”, Subramanian lisäsi.

Sopimuksen alusta 22. tilikaudella aina 24. tilikauden ensimmäiseen puoliskoon asti Zeelle on aiheutunut jopa 374 miljoonan rupiaa sulautumis- ja noudattamiskustannuksista – pisteen, jonka se todennäköisesti nostaa esiin National Company Law Tribunalissa, jonka se muutti viime viikolla.

Samankaltaiset artikkelit